Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen kritikákkal illetnéd a...

Milyen kritikákkal illetnéd a katolikus egyház múltját, s jelenét?

Figyelt kérdés
Ami nekem nem tetszik az a fényűzés, a Vatikán palotája, sokszor nem veszik figyelembe a Bibliát, konzervatív gondolkodásmód, merev és dogmatikus megkötések, inkvizíció, Keresztes Háborúk, nevelő intézménye, a másként gondolkodók lenézése, álszenteskedés
2012. máj. 29. 19:30
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
47%
Alapvetően egyetértek a kérdezővel. A katolikus egyház nem más, mint egy vallási-politikai intézmény. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam
2012. jún. 1. 23:43
 12/16 anonim ***** válasza:

"Azt nem tudom, hogy manapság hogy működik, és tulajdonképpen nem is érdekel. Avval viszont tisztában vagyok, hogy a Katolikus Egyház hogyan is alkalmazta, és mennyi ártatlan embert kínoztak meg. Manapság történelemórán ez tananyag, és inkább a töri tanárnak hiszek, mint a fanatikus katolikusoknak, akik mentegetni próbálják az Egyházukat. Bocs!"

Hihetsz felőlem a történelemtanároknak, de nekik ezt így KELL tanítani, mert ilyen az oktatási rendszer. Ha jártál volna egyetemre, akkor megtanultad volna, hogy ezt árnyalni kell, mert levéltári dokumentumok igazolják, hogy nem öltek meg annyi embert, amennyit gondolunk (1542 és 1740 között 100 halálos ítélet volt Rómában, nézz utána, ha nem hiszed!) Nem vagyok fanatikus katolikus, csak egy egyetemi hallgató, és a családban van egyháztörténész, aki kicsit magasabb szinten látja a dolgokat, és volt 1-2 levéltárban.

2012. jún. 2. 13:58
 13/16 anonim ***** válasza:

Tisztelt 13:58:

Nem kell feltétlenül egyetemre járni annak, aki a Katolikus Egyház múltját akarja követni manapság ugyanis rendelkezésünkre állnak források hogy képet tudjunk kapni a Katolikus Egyhéz középkori ténykedéseiről. Nekem van egy történész ismerősöm, aki felősoktatási intézményben tanít, és tőle azt tudom, hogy a Katolikus Egyház által megölt embereket nem tudjuk pontosan nyilván tartani, ugyanis sok dokumentumot megsemmisítettek, így csak becsülni tudjuk az áldozatok számát, ezért is lehet az, hogy a történészek egymásnak ellent mondanak. Hogy a Katolikus Egyházban a dokumentumok megsemmisítése/hamisítása bizony előfordul, azt bizonyírtja az (ál)Constantinusi-adomány levél, amelyel a pápaság megalapozta világi hatalmát az egykori Nyugat-Római birodalom felett. Manapság már tudjuk, hogy e dokumentum koholt volta nyilvánvaló, és amikor vallási-politikai intézményről beszélnek, akkor az jogosan illeti a Katolikus Egyházat (többek közt erre is alapozva) Talán ennél elszomorítóbb az, amikor tagadni próbálják a Katolikus Egyház rémtetteit, miszerint sok vád alaptalan, mítosz, holott tudomásom szerint II. János Pál is bocsánatot kért az Egyházi visszaélések miatt, többek közt Husz János megégetéséért, a protestánsokkal szemben a 16. századi ellenreformáció során elkövetett bűnökért, a türelmetlenségért és az erőszakért a másként gondolkodókkal szemben, a keresztes háborúk során elkövetett borzalmakért, az inkvizíció módszereiért stb...

[link]

Tehát tulajdonképpen maga az Egyház is elismeri a saját múltját. A jelenjét úgy gondolom, nem szükséges kritikákkal illetni, hiszen minenki előtt nyílt titok, és talán jobb, ha teológiai kérdésekbe sem megyek bele. Még talán annyit mondanék, hogy jól ismerem a Katolikus Egyházat, ugyanis magam is Katolikus nevelés vagyok, még ministráltam is a templomba, és jó okom volt arra, hogy egy másik felekezetet válasszak, és nem bántam meg. Ettől függetlenül azonban a Katolikus embereket továbbra is testvéreimnek tekintem, attól függetlenül hogy teológiai illetve egyéb kérdésekben más a nézetünk

Testvéri üdvözlettel: K

2012. jún. 2. 14:57
 14/16 anonim ***** válasza:

"Nem vagyok fanatikus katolikus, csak egy egyetemi hallgató"

A kommentjeiddel éppen arról teszel bizonyságot, hogy egy fanatikus katolikus vagy. Gondolom, abba a csoportba tartozol, aki képes lenne oldalakat vitatkozni, csakhogy védje az egyházát. Ez nem baj, csak vedd tudomásul, hogy más, mint pl én, magasról teszek a katolikus egyházra, és csupán egy üzleti szervezetnek tartom.

2012. jún. 2. 15:15
 15/16 anonim ***** válasza:
Amit irtal kedves kerdezo az sajnos mind igaz de en meg leirok egy dolgok ami nagyon nem tetszik nekem es ami a biblia szerint is bun es ez pedig a balvanyimadas.
2012. jún. 2. 18:39
 16/16 anonim ***** válasza:

Sztereotípiák, nagyfokú tájékozatlanság, előítélet ami a bevezetésedből lejön.

Hasonló körben ezek menők lehetnek, de műveltebb körökben be fogsz az ilyenekkel égni...

2019. nov. 4. 20:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!