A fanatikus ateista emberek vajon miben is jobbak mint a fanatikus vallásos emberek?
Sziasztok!
Jómagam hívő ember vagyok, és szeretném hangsúlyozni, hogy alapvetően nem az ateistákkal van problémám. Már csak abból kifolyólag sem, mert vannak ateista barátim, akikkel jól megvagyok. Ők is tiszteletben tartják az én világnézetemet, és ez részemről is kölcsönös.
Nemrég, meghívtak egy baráti összejövetelre, ahol volt "szerencsém" megismerni egy ateista embert. Mivel feltűnt neki, hogy én nem fogyasztok alkoholt, és nem is dohányzom, megkérdezte, hogy vallásos vagyok-e, mire mondtam, hogy igen, és ezzel gyakorlatilag megindult egy lavina...Egész este állandóan arról próbált engem győzködni, hogy a vallás szerinte ostobaság, hogy a Bibliát sem lehet megérteni, mert homályos az egész, na meg előadta nekem azt, hogy ő miért tartja magát felsőbbrendűnek a vallásos embereknél. Nekem cseppet sem tetszett ez a dolog, és közöltem vele hogy én maximálisan tiszteletben tartom azt, hogy ő ateista, de ő is tiszteljen meg azzal, hogy elfogadja, hogy én hívő ember vagyok, és a hanyagoljuk egymást. Mondanom sem kell hogy nem igen értette meg amit mondtam, talán ennél rosszabb még csak az volt, amikor más embereket is idegesíteni kezdett az erőszakos atesita eszméivel.
Azért teszem fel a kérdést, mert ő állítása szerint jobbnak tartotta magát a fanatikus vallásos embereknél de miért is? Az pedig külön értelmetlen nekem, hogyha valaki egyáltalán nem ismeri a Bibliát, akkor miért kezdi el kritizálni, az pedig még csak hab a tortán hogy a kritikát akkor sem hagyja abba, amikor szemmel láthatóan tudja, hogy tele van már a hócipőm az egésszel?
Nos?
11:38:
Ez már egy teológiai téma, éppen ezért nem is bocsátkoznék ennek magyarázatába, de ha érdekel a "miért?" akkor priviben megbeszélhetjük. ^^"
A többieknek pedig:
Meglepően sok pozitív választ kaptam, és örülök neki hogy ti is úgy látjátok, hogy a fanatizmus nem elfogadható függetlenül attól, hogy kinek milyen a világnézete. Ezzel most feldobtátok a napomat ^^ Egyébként az a probléma, hogy a fanatikus ember - legyen az akár ateista, akár vallásos - megfigyeléseim szerint szilárdan meg van győződve arról, hogy amit tesz, az jó. Se nem lát, se nem hall...A fent említett ateista ember mellett az életem során találkoztam már fanatikus vallásos emberrel is, akinek már én szóltam hogy kicsit finomabban, mert saját magát járatja le..Mindenesetre örülök azonban annak lehetőségem van normális, kiegyensúlyozott embereket is megismerni.
Köszönöm a válaszaitokat
Én csak egyvalamit mondok és ebből minden világos lesz:
az ateizmus nem egyenlő az antiteizmussal.
Általában semmiben, mert az, hogy fanatikus-e valaki, fontosabb kérdés, mint az, hogy a sok vallási és más ideológiai fikció közül állítólag melyikben "hisz" (milyen feliratú mezt hord).
Viszont mindig szórakoztatók az ilyen kérdések, mert vonzzák a fontoskodó ateistákat, akik nagy tudományoskodások közepette kifejtik, hogy az ő izmusuk miért más, mint más izmusok. Cseppet sem fanatikus módon :))))
Azért viselkedett így ez az ember, mert nagy az Isten állatkertje...
... de nem ez a baj, hanem hogy alacsony a kerítés :P
Amúgy én is találkoztam pár ilyen emberrel, és nem értem mi hajtja őket...
00:45
Te is egy olyan ateista vagy, aki sértődötten szipog egész nap, amiért nem ismerik el, hogy nagggyon intelligens, mert olvasta dókinszt? :))))
Szerintem egy fanatikus ateista mindenképp különb egy fanatikus vallásosnál, legalább annyiban, hogy nem robbant fel emberek százait magával együtt.
Amúgy elítélendő mindkettő.
"...hogyha valaki egyáltalán nem ismeri a Bibliát..."
Miért te ismered? Én úgy vélem, hogy a papokon és teológusokon kívül kevesen ismerik, meglepően kevesen, még a hívek körében is.
Fanatizmus bármelyik oldalról jön AZ rossz. Ám azateisták fanatizmusa te példádnál durvább dolgokban nem szokott megnyilvánulni, lehet az az ember kicsit többet ivott a kelleténél is beakadt a fonal.
Ám a vallási fanatizmus elképesztő dolgokra képes,legfinomabb dolog ha sátán szolgájának tartanak,és pokollal fenyegetnek. Egy fanatikus vallásos családban kiderül hogy az egyik gyerek ateista lett ki is tagadhatják. legszélsőségesebb eset,szerencsére fejlett világban olyan nem szokott előfordulni "öljük meg a hitetleneket" elv lép érvénybe. USA-ba pl ateistákat hasonló mértékbe képesek megkülönböztetni vagy sokszor üldözni mint a homoszexuálisokat.
Mi az ateizmus? Sokan az istentagadás szinonimájának tartják, ez nem igaz. Alapvető jelentése isten létezésének elvetése, vagy az istenbe vetett hit HIÁNYA.
Mikulás, fogtündér létezését is elveti itt a többség, ateista istennel teszi ugyanezt. persze van akik istentagadásba mennek át és cáfolni próbálják isten létét,ami nevetséges mert vminek a nem létét nem lehet bizonyítani,ez alapvető filozófia elv.
ha egy ateista harcias lesz és küldetéstudat ébred benne, akkor valszeg vmi atrocitás érhette korában vallási fanatikus felől,és így harcot hirdetett magában vallás ellen, ami így nyilvánul meg, de ennél durvább esetek nem szoktak történni, vagy én nem hallottam.
Vallási fanatikusok küldetéstudatát maga a szent könyvük adja, vagy az örök élet , örök boldogság ígérete készteti őket térítésre és harcra a hitetlenek ellen vagy fejében levő hangok adják, pl Szent Szellem szólt, hogy térítsem az embereket és harcoljak a démonok ellen. Egy vallási fanatikus az életét is eldobja mert hiszi túlvilágon örök boldogság várja. Egy fanatikus ateista csak az evilági életében biztos és nem hisz a túlvilágba. Egyik oldal fanatikusai se jobbak, de a vallási fanatikusok nagyságrendekkel veszélyesebbek (akár emberi életek tucatjaira) lehetnek!
vallási fanatikusok fanatikus, harcias ateistákat termelnek ki, fanatikus ateisták mérsékelt hívőkből válthatnak ki fanatizmust. és mindig a két oldal közé került emberek szívnak, mint pl nálatok az összejövetelen levő emberek. Van egy érzésem, hogy vmivel feltüzelted (lehet vmi kelelmetlen pontjára tapintottál aszópárbaj közben) így te se vagy vmi szent ebben a történetben, mivel ateistának a térítéssel semmilyen vélt díjat nem fog kapni. vallásos sokszor azért kezd kártérítésbe, mert azt hiszi ha ezt teszi Mennyországba fog kerülni tuti.
# 16:
Én nem olvastam Dawkins könyveit; egyszer megnéztem a YouTube-on egy előadását, hát nagyon nem hatott meg... Egyszerűen nem a kérdésre válaszolt, nem tudom, a közönség hogy nem vette észre...
Szerintem az ateisták többsége azt sem tudja, hogy Dawkinst még ateista körökben is többen kritizálják; de én tudom, le is mentettem néhány linket. :D
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!