Miért veszítik el az emberek a hitüket?
Régen a vallásnak nagyon meghatározó szerepe volt. Egyszerre volt tanító és összetartó ereje is. Vagyis útmutató az élethez. Az istenfélő emberek betartották a szabályokat kevesebb erőszak volt a köreikben mivel komoly kiközösítéssel járt az ellenszegülés.
Most viszont semmilyen visszatartó erő nincs az erőszakkal szemben. Mikor kezdődött ez a folyamat?
Amíg az emberek többsége Isten-hívő és vallásos volt,fontosabb volt számukra az erkölcs,a törvények betartása,mint az élvezetek és a pénz hajhászása.És az ateisták is kénytelenek voltak hasonló magatartást tanusítani,ha nem akarták,hogy a környezetük kiközösítse őket.
A világot viszont az erkölcstelen politikusok és pénzmágnások irányítják.Nekik az az érdekük,hogy az emberek ne erkölcsösek legyenek,hanem fogyasztók,és kapzsik.Ezért a "tudományokhoz " nyúlnak,ami egyszer ezt mondja igaznak,néhány év múlva meg amazt.Isten létét nem bizonyította még be egyetlen vallás sem,de az ateisták is csak tagadni tudják a létezését,bebizonyítani semmit nem tudnak.Elméletek vannak a világegyetem keletkezéséről,a Nap-rendszer működéséről,de hogy ezek helytállóal-e,arról lehetne vitatkozni.Gondoljunk pl.arra, hogy valamikor eretnek gondolatnak tűnt,hogy forog a Föld,és ma is sok ilyen van.
Kényelmesebb és egyszerűbb nem hinni abban,hogy a halálunk után felelünk a tetteinkért,mert így nincsen semmilyen fékező erő az önzésünk és gátlástalanságunk útjában.
Érdekesség,hogy a világot irányítók viszont bigottan vallásosak.Aki nem az Ő hitsorsosuk,azokat mélységesen megvetik.
"kevesebb erőszak volt" - akkor a keresztes hadjáratokat mivel magyarázod? az kevés erőszak? nem hinném...
én a katolikus egyházban vesztettem el a hitemet, mert az egyház már csak ugyanolyan demagóg és hiteltelen( pedofil papok, stb...), mint a politikusok vagy más pénzemberek
Rájöttem, hogy mi az ami igazán közel áll hozzám, de erre az emberek azt mondják, hogy elvesztettem a hitem, pedig épphogy ezzel találtam meg: wicca lettem.
mert sokan úgy érzik, h az egyház (a katolikus, mert énis az vok) nem a nép és í hívek mellé áll, hanem a mindenkori hatalom mellé...amiben igazuk is van! ugye nem kell mondanom, nyílt titok h pl. az egyház folyton a fidesznek csinál propagandát! minek politizálnak? én spec ezért nem járok már templomba, de a vallásomat azért tartom: a hit nem áll összefüggésben az egyházzal. ha nekem van egy koszos ingem, akkor kimosom, nem elégetem! remélem érthető mire célzok. ugyh az ateizmus vagy az újpogányság sem megoldás, hanem az egyházat kell megtisztitani, és vtérne az emberek hite!
"A modern kor „felvilágosult" embere, aki emberi méltóságával nem tudta összeegyeztetni azt, hogy fejet és térdet hajtson a világmindenség teremtõje elõtt, most a legprimitívebb, régóta kihaltnak vélt babonáknak hódol. Ételeit megingázza, lelkesen böngészi a horoszkópokat, esetleg tarott-kártyából próbálja kiolvasni a jövõt, avagy valamely boszorkány-mester vagy mágus avatott segítségével igyekszik rontást küldeni haragosára..."
Azért veszítjük el a hitünket, mert okosabbak, intelligensebbek leszünk. Minél magasabban iskolázott köröben járunk, annál kevesebb a hívő. Ez persze nem zárja ki a jól iskolázott hívők létezését,csak magyarázatot ad a vak hitre.
Az istenfélő emberek ugyan olyanok, mint bárki más. Semmivel sem jobbak, és semmivel sem rosszabbak. Nem erkölcsösebbek, és nem erkölcstelenebbek.
Az erőszak meg mindig is létezett. De létszámunkkal az elnyomottság érzete, az igazságtalanság, és a düh is nő. De ennek semmi köze az egyházak )legyen az bármilyen vallásé) gyengüléséhez. Ez az ember gyengülése.
És mivel te vetted a bátorságot, és kiírtad ezt a kérdést, így én is veszem a bátorságot:
Az Egyházak nem kellenek. Azok csak a rózsaszín cukormáz összetevői. A cukormázé, ami eltakarja a rothadó világot. Rájöttem, hogy vallásokra sincs szükség. Csak hitre. De a hitet nem egy kétezer éves hazugság, vagy egy-egy szent könyv irányítja.
Szent Pál azt mondja, ha tökéletesek lennénk, látnánk, és ha tökéletesek leszünk, látni fogunk, mint ahogy azok, akik tökéletesek, látnak. A hit egyfajta nem tökéletes, hanem homályos látás. „Adott nekik kábult szellemet, nem látó szemeket, nem halló füleket mind a mai napig.” (Róm. 11, 8) Az ép és éber szellem lát. A kábult szellem és a nem látó szem hisz. Aki pedig szellemét elveszti, vak, hitetlen. Sötétség. A hitehagyás az, amikor valaki a számunkra lehetséges látást (a hitet) elhagyja. Az Upanisádok azt mondja, csak az éber szellem lát. Ez az éber látás a vidya. Ugyanaz a szó, ami a latin videre vagy a görög idea és eidos. Tudás és látás és látvány, vagyis éber szellem. A kihalt szellem ezzel szemben avidya, a vakságban, a tudatlanságban és az alvásban szenved. A hit a kettő között áll, úgy, hogy aki hisz, az lát, de zavartan, és minél inkább hisz, annál világosabban, minél kevésbé, annál homályosabban. Szent Ágoston is ezt mondja. Newman kardinális szerint a hitet a kábultságtól az emeli ki, hogy a valósággal hangoltságban (assent) van. A hitetlen álomképek közt tévelyeg (az Upanisádok azt mondja, ez a maya). A hit még nem teljes éberség, de van assent-je. Már dereng. Szent Pál tovább megy. Életünk legfontosabb táplálékát a hit szerzi meg. „Az igaz ember hitből él.” (’O dikaioz ek pistewz xhsetai.) De Szent Pál még tovább megy. Csak az szól, aki hisz. „Hittem, azért szóltam.” (II. Kor. 4, 13) A hitehagyás az, amikor elvesztem a látást és megvakultan álomképek közé merülök; amikor a valósággal való hangoltságomat elvesztem; amikor tudatlanná válok; amikor elvesztem a szót; amikor életem legfontosabb táplálékát elvesztem. A kárhozat fia csak és egyedül akkor jöhet el, ha elkövetkezik a hitehagyás. A hitehagyott nem hogy nem lát, hanem esetleg, az eszeveszett, abban a révületben él, hogy az angyal jelent meg.
Hamvas Béla
"aki hisz, az lát, de zavartan, és minél inkább hisz, annál világosabban, minél kevésbé, annál homályosabban"
Kulcsmondat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!