Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A világ hatezer éves?

A világ hatezer éves?

Figyelt kérdés
Valahol olvastam, nem is tudom, kik vallják. Nem kötözködni akarok, tényleg érdekel, hogy jön ki. Előemberek, dínók, üledékes kőzetek, a földrészek vándorlása, vagy csak eleve a csiĺlagok, amik fénye millió év alatt ér ide.
2012. ápr. 17. 06:18
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
0%

ma 17:38

Hagyd! Ő úgy érti, hogy egyre kevesebben mormolnak imát, ezért szerinte egyre rosszabb az erkölcs, mivel ateista csak rossz ember lehet.

2012. ápr. 17. 18:21
 22/33 anonim ***** válasza:
Nem. A Biblia nem említi a korát, a teremtés napjai hosszabb időszakokat ölelnek fel. Még az ószövetségben is másként utalnak azokra a napokra, mint a többire. Az a kb 6000 év Ádámtól van kiszámolva.
2012. ápr. 17. 20:40
 23/33 anonim ***** válasza:

"Ha erkölcsileg nem fejlődik a világ, miért mostanában a legbiztonságosabb?"

Az volna? Nem vagyok benne biztos. De mindenesetre elgondolkoztam rajta. Nincs összehasonlítási alapom. Csak ebben a világban éltem. Viszont megtámadtak párszor.

2012. ápr. 17. 21:35
 24/33 anonim ***** válasza:

ma 18:21!

Hálás lennék, ha nem magyaráznád félre a szavaimat. Nem gondolom, hogy aki nem hisz Istenben az rossz ember. Sőt! Még az sem feltétlenül jó ember, aki igen. És nem attól erkölcsös valaki, hogy imádkozik. Isten áldjon!

2012. ápr. 17. 21:40
 25/33 izidorkata ***** válasza:
53%

ha a világot isten teremtette akkor ezekben a kérdésekben ő a legilletékesebb, őt kérdezd.

Pl. az imáinkat meghalgatja, tehát ima közben megkérdezed hogy: kedves Isten mond má meg hogy hány méves a világ, meg sok más kérdést is feltehetsz neki.

Egy biztos, egy korekt becsületes szakértő személy korekt és becsületes jó választ ad a kérdéseidre.

szóval kérdezd a legilletékesebbet.

Én tudom hogy hány éves a föld, de nem mondom meg, és ha mondanám nem kell elhinned..

Ne legyél hiszékeny

2012. ápr. 17. 22:04
 26/33 anonim ***** válasza:
90%

"A világ hatezer éves?"

Nem, csak 5771 év 6 hónap és 33 napos.

( A legtöbb izraeli lap a polgári dátum mellett kiírja a zsidó vallási naptár szerinti dátumot is, amit a Világ teremtésétôl számolnak. Pl [link] ; [link] ; stb )

Ezt a Bibliából számolták ki. A Biblia különbözô könyveiben ( Krónikák könyve, stb ) olvasható, meddig uralkodott egyik ill másik király, régeben meg, h meddig élt Ábrahám, az ô apja, hány éves volt Ábrahám amikor apja meghalt, és így tovább Ádámig, az elsô emberig.

Persze, a természettudományból más jön ki.

( Egyszerû geometriai módszerrel csak a közeli ( néhányszor 10 fényév ) csillagok távolságát lehet megbízhatóan mérni, a távolabbiak mérésehez a színképelemzést és az áltlános relativitáselméletet használják. )

Érdekesség: az áltlános reletivításelmélet alapján az ôsrobbanás elméletét egy belga elmélti fizikus professzor fedezte fel, aki egyébbként felszentelt pap volt és a teológiai egyetemen tanított ( elméleti fizikát ).

Az liberálisabb vallások ( legtöbb nyugati keresztény vallás, neológ zsidóság ) elfogadják azt az álláspontot, hogy a teremtés 6 napja voltaképp 6 korszakot jelent, melyek nagyon hosszúk is lehettek ( amilyen a tudományos számításokból kijön ).

Ezt arra alapozzák, hogy a 90. zsoltár ( mely megától Mózestôl származik ) 4. verse:

"4Mert ezer esztendő előtted annyi, mint a tegnapi nap, amely elmúlt, mint egy őrváltásnyi idő éjjel." - [link]

Vagyis, ha I-ten elôtt ezer esztendő annyi, mint a tegnapi nap, akkor a teremtés egy napja jelenthet ezer esztendőt is, akár úgy is, hogy az ezer esztendő minden egyes napja is ezer esztendő, így összhangba hozható a természettudománnyal.

Az orthodoxiának ez ellen az a kifogása, hogy ez I-tennek egy napja, a Tórát viszont nekünk, embereknek adta, ha tehát abban egy nap van, az az embernek egy napja.

Továbbá, ha a Biblia szavait "jelképesnek" fogjuk fel, akkor esetleg oda juthatunk, hogy az, hogy a Szombat ( a hetedik nap ) a nyugalom napja, az is csak jelkép sôt - ad abszurdum - az is csak jelképes, hogy "Ne lopj!" és hogy "Ne ölj!". Ugye, ebbôl baj lenne.

Ha valaki találna egy olyan feloldást, amit legalább 100 ortodox rabbi elfogad, akkor azt elfogadnák. Tehát olyat, amivel a "jelképességet" azért nem lehet túlzásba vinni. Amíg ilyen nincs, addig marad az, hogy jelenleg a Világ termtésétôl számított 5772-edik évben járunk.

Egyelôre talán a legjobb válasz: ortodox zsinagógában, templomban 5771 év 6 hónap és 33 napos, a fizika órán 13 és fél milliárd éves ( vagy 14 és fél ( ezt már sose fogom megjegyezni ) ). Tény, hogy észleltek már objektumot 12 mrd fényévnyire. Csakhogy a hívô mondhatja: ha I-ten akarja, a fény jöhet akármekkora sebességgel.

A tárgyról érdemes elolvasni az utolsó Lubavicsi Rebbe ( r Menachem Mendel Schneerson ) egy levlét, címe: The Age of the Universe ( A Világ kora ) - [link] - magyarul: [link] ( ha lehet, inkább az eredeti angolt, a fordításban sajnos akad egy - két fordítási hiba )

Továbbá: On Science and Its Truths ( levéváltás a rebbe és egy angliai matek és elméleti fizika professor között ) - [link]

Azért ezekhez jegyezzük meg, hogy abban az idôben ( 1961, '62 ) még csak kezdték feldogozni a mikrohullámú hátérsugárzás észlelésébôl származó eredményeket.

2012. ápr. 18. 06:34
 27/33 A kérdező kommentje:
Nagyon köszí! Adnék kezet, de telefonról vagyok.
2012. ápr. 18. 08:57
 28/33 Sághegyi Csaba ***** válasza:
A Biblia adatai alapján számolják ennyinek, és vannak, akik hisznek benne. Egész kutatások épülnek köré. Eszerint a kutatások szerint minden élőlény együtt kezdte a pályát, egy olyan környezetben, ahol nagyon mások voltak az életfeltételek. Aztán jött az özönvíz, ahol az addigi világ összeomlott, akkor jöttek az üledékes rétegek, amelyek sűrűségük szerint rétegződtek. Az özönvizet követte a mostani világ, amely sok állatfaj számára alkalmatlan az életben maradásra, ezért azok kihaltak.
2012. ápr. 18. 15:08
 29/33 anonim ***** válasza:

#5 "A föld helyzete fél év alatt a Nap körűl 924.375.700 km -es átmérőjű távolságban van"

Matematikailag le tudnád vezetni (mert az az érzésem, hogy oltári nagy baromságot írtál, és én nem tudlak követni - lehet, hogy matekhez hülye vagyok)?

2012. ápr. 18. 20:42
 30/33 anonim ***** válasza:

A zsidó időszámítás szerint nem kötözködsz, mert úgy van.

A bibliai események időszámítása szerint 5700 - 9000 év közé tehető.

A maja Nagy Kör szerint 4 x Iztun - 128 millió év, azaz 512 millió évre tehető.

A hinduknál egy világkorszak, a csatur-juga kb. 4 millió 290 ezer év.

Az én hitem szerint a teremtéstől kezdve 4,5 milliárd év telt el a Földön.

Mivel a világ "oda - vissza" átalakul, a kora meghatározhatatlan.

2012. ápr. 18. 21:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!