Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A világ hatezer éves?

A világ hatezer éves?

Figyelt kérdés
Valahol olvastam, nem is tudom, kik vallják. Nem kötözködni akarok, tényleg érdekel, hogy jön ki. Előemberek, dínók, üledékes kőzetek, a földrészek vándorlása, vagy csak eleve a csiĺlagok, amik fénye millió év alatt ér ide.
2012. ápr. 17. 06:18
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
100%

'Mindenható! Nem foghatjuk meg őt...'

A Bibliai teremtéstörténet nagyon tömören van leírva, ezért a mikéntjére nagyon sok elmélet van. A lényeg hogy mindenki azt fogadja el, ami a számára leghihetőbb. Megengedi a fordítás azt is, hogy kezdetben a föld 'kietlenné és pusztává vált'. Tehát nem eretnek kompromisszum az ha elfogadjuk hogy a hatnapos teremtést Istennek egy ítélete és pusztítása előzte meg, majd a hatnapos teremtésben a föld helyreállítása, a csillagok, a növények, állatok, és az ember teremtése történt. Azaz az emberi történelem hatezer éves, de a föld lehet jóval öregebb, mert létezhetett egy teljesen más világ itt a földön, más fajokkal.

Azzal hogy én ezt az elméletet fogadom el, nem tagadom a hatnapos teremtést. Hiszem hogy a teremtés óta nem jöttek létre új fajok, hanem fajon belüli evolúció zajlott csak, éghajlati és egyéb tényezők miatt.

Vannak keresztény tudósok, professzorok, akik elméleteket állítottak fel a csillagok fényének ideérkezésére, ha érdekel a téma nézz körül, interneten is vannak érdekes elméletek, bibliai versek alapján értelmezve.

2012. ápr. 17. 08:56
 2/33 anonim ***** válasza:
77%

Ezt már a középkorban kitalálták, és a Biblia alapján számolták, nyilván nem vettek figyelembe természettudományos ismereteket. Például úgy, hogy a Biblia felsorolja József elődeit, ez alapján meg lehet becsülni, hogy mennyi idő telhetett el az első bibliai történetek és közötte.

Konkrétan a mai katolikusok már nem hisznek ilyenekben, és az evolúciót sem vitatják, egyszerűen nem foglalkoznak vele vallásilag, mert nem zárja ki Isten létét. Az amerikai neoprotestáns egyházakra jellemző az evolúció tagadás, és ők hisznek ilyen 6 ezer vagy 7500 éves világban(én utóbbi számmal hallottam).

2012. ápr. 17. 09:27
 3/33 anonim ***** válasza:
48%

Ez a kérdés elég nagy témát ölel fel, úgyhogy egyenlőre egy kérdést érintenék.

"vagy csak eleve a csillagok, amik fénye millió év alatt ér ide."

Kétoldalú a dolog:

1: A Biblia nagyjából 20-szor említi, hogy Isten kifeszítette az eget. Tehát nem feltétlenül az a kérdés, hogy a csillagok fénye hogyan kerűlt ide, hanem az, hogy a csillagok hogyan kerültek oda.

2: Tudományosabb megközelítéssel. Honnan tudod, hogy a csillag milyen messze van? Semmilyen adat nincs róla, mint a fénye, és a színe. Senkinek fogalma sincs arról, hogy a megfigyelési pont és a megfigyelt objektum között van-e valami. A fényt befolyásolja például a gravitációs tér, eltéríti éppúgy, ahogy az anyag, mikor keresztül megy rajta. A tudósok meg tudták állítani, és fel is tudták gyorsítani a fényt. Tehát meredek azt állítani, hogy a fénysebesség állandó. Nem biztos, hogy állandó, nem biztos, hogy mindig ennyi volt, és nem biztos, hogy a csillag és a föld között nincs semmi, például porhalmaz. És a legkevésbé sem biztos, hogy egy színspektrumból meg lehetne állapítani a távolságot.

Ha azt állítják, hogy egy csillag 3,6 millió fényévre van, ne hidd el, mert fogalmuk sincs. Pusztán viszonyítottak, következtettek és becsültek.

Tudom, hogy sokaknak nem tetszik a válaszom, de én így gondolom és nagyon sokan gondolják így. Nekem nem kell a szent tehén, az evolúció-vallás. Mert nem más, csak egy vallás. Hit kell hozzá, ahogy a többi valláshoz is.

2012. ápr. 17. 10:48
 4/33 anonim ***** válasza:
66%

3:

Amit a 2-es pontban írsz, az nettó hülyeség, csak az derül ki belőle, hogy még a fizika is a csillagászat alapjaival sem vagy tisztában.

Egy példa, egy nagyon egyszerű módszer a csillagok távolságának a mérésére, ha 2 ellentétes évszakban vizsgálod az eget. Nyilván egy trükkös Isten becsaphatna minket ebben is, meg az összes többi távolság mérési módban, valamint a fénnyel kapcsolatos kísérleteknél, és hihetsz ebben, jogod van hozzá, de azért hülyeséget nem kellene írnod.

2012. ápr. 17. 11:13
 5/33 anonim ***** válasza:
49%

Barátom, 4-es!

"Egy példa, egy nagyon egyszerű módszer a csillagok távolságának a mérésére, ha 2 ellentétes évszakban vizsgálod az eget."

Tételezzük fel, hogy egy csillagot kell ilyen módszerrel vizsgálni, mely 1 ezer (csak!) fényév távolságban van.

A föld helyzete fél év alatt a Nap körűl 924.375.700 km -es átmérőjű távolságban van. Ez kicsivel több, mint 3000 fénymásodperc. Ha ezt a távolságot lecsökkentjük 10 centiméterre, és arányaiban megnézzük, hogy az objektum milyen messze lesz akkor, láthatjuk, hogy az objektum 1000 kilométerre lesz. Kíváncsi lennék, hogy te meg tudnád állípítani a távolságát szögmódszerrel annak az objektumnak, amit megnézel ahol állsz, és megnézel 10 centiméterrel odébb is, és az objektum 1000 kilométerre van onnét, mondjuk Ukrajnába.

"Amit a 2-es pontban írsz, az nettó hülyeség, csak az derül ki belőle, hogy még a fizika is a csillagászat alapjaival sem vagy tisztában."

Elképzelhető, hogy igazad van, de te viszont gondolkodj.

2012. ápr. 17. 11:48
 6/33 anonim ***** válasza:
31%
Ja, és ezek alapján gondold át, hogy 10 centi a vizsgálati helyzet és az objektum 1 millió kilométerre van. Ugyanis ilyenek az arányok egymillió fényévvel számolva.
2012. ápr. 17. 11:50
 7/33 rajcziz ***** válasza:
76%
Valóban, a gravitáció képes elgörbíteni még a fényt is, de csak jobbra-balra, fel-le (hogy ilyen egyszerűen fogalmazzak). Attól a csillag még nem lesz közelebb/távolabb. Mára pedig annyira jó szimulációk vannak, hogy képesek megmondani tökéletes pontossággal a csillagok távolságát.
2012. ápr. 17. 11:56
 8/33 rajcziz ***** válasza:
68%
Most pedig a kérdésre válaszolva: a világ egészen biztosan több, mint hatezer éves. Ha belegondoltak, akkor e szerint i.e. 4000 környékén kellett volna teremteni. Pedig az emberek már korábban földet műveltek, állatokat tenyésztettek és feltaláltak jó pár hasznos dolgot.
2012. ápr. 17. 11:57
 9/33 anonim ***** válasza:
33%
Én nem vagyok jártas sem a fizikában, sem a csillagászatban. Hogy miért nem érdekel a természettudomány? Mert állandóan változik. Most erre találnak bizonyítékot. Holnap az ellenkezőjére. Ezzel szemben van egy könyv, amiben több ezer éve ugyanaz olvasható. Mégpedig igen, az, hogy a jelenlegi világunkat kb. haterer éve teremtette Isten.
2012. ápr. 17. 12:06
 10/33 rajcziz ***** válasza:
65%
Utolsó: ezzel egy baj van. Ha nem változol, fejlődni sem tudsz.
2012. ápr. 17. 12:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!