A zsidóknak a keresztény Nagypéntek örömteli nap?
Nem dolgozhatnak szombaton elvileg, még elektromos eszközöket sem használnak. Nagymamám mesélte, hogy mikor gyerek volt, nekik kellett télen fűteni a zsidóknak, mert szombaton még tüzet sem rakhattak. Még pénzhez sem nyúlhatnak. Nyilván a főzés, meg az érdeklődők kiszolgálása, meg a rendezvény lebonyolítása, a zenebonálás munkának számítana.
De nyilván nem vallásos zsidók voltak, de azért furcsa, mert tegnapelőtt, amikor még erre nem gondoltam, láttam 3 kipát viselő úriembert a közelben, és el is gondolkoztam, hogy vajon miben sántikálnak. Talán paranoiás vagyok, de szerintem benne van a kezük, hogy ez a rendezvény pont ma volt megtartva, és ha nem is a saját vallásosságuk miatt, de legalábbis hogy provokálják a keresztényeket.
Szerintem térjünk vissza az eredeti kérdéshez: a zsidó vallásban Jézus elveszejtése dicsőséges és pozitív dolog?
Ozzy, te már megint nem olvastad el, amit linkeltem.
Akkor meg mi a csudának kérdezősködsz állandóan? Két napja írtál ki egy másik kérdést zsidó témában, nagyon sok jó választ kaptál, de nem foglalkozol vele.
Érdekes, hogy más témákban felismered, ha a kérdező szimpla provokátor, mert nem érdeklik a válaszok. Nem hasonlít most ez arra???
Egyébként meg nem lehet általánosítani, hogy "a zsidók" így vagy úgy. Ez ugyanolyan, mintha valaki "a katolikusok" ilyenek meg olyanok állítással hozakodna elő. Arra egyből ugranál te is, igaz?
Olvasd el azokat a honlapokat, amiket a másik kérdésedhez linkeltem, ahol van, kommentekkel együtt (a konteós oldal). Nagyon tanulságos.
Üdv. :)
Jézusnak egyszerűen nincs jelentősége a vallásukban. Történelmi személyiségnek tartják és ennél többet nem foglalkoznak vele. Se nem örülnek, se nem szomorkodnak a halála miatt.
A Shabbat péntek napnyugtakor kezdődik, ezt megelőzően főznek, takarítanak, hogy péntek napnyugtától szombat napnyugtáig ne kelljen. Az előzőleg elkészített ételeket eszik ilyenkor.
Mivel tüzet se gyújthatnak, pl az erős dohányosok Shabbat előtt még láncban elszívnak néhány cigit, aztán 25 órán keresztül azt sem szabad nekik.
A Food Day nem feltétlenül vallási ünnep, egyszerűen más a nemzeti konyhájuk. Ez olyan, mintha az olaszok spagettit főznének, vagy a kínaiak tavaszi tekercset.
Illetve elég sok a nem vallásos zsidó is, ők többnyire nem tartják a vallási szokásokat, ahogy sok keresztény se tartja a Nagypénteket.
Egyébként kevésbé ismert, de Jézus is zsidó volt. Ő is tartotta a pészah-ot.
Ezért is van, hogy őt elismerik zsidó történelmi személyként a zsidók.
Helló, már megint én vagyok. :D
Tegnapelőtt feliratkoztam arra a YouTube-csatornára, amiről a vicces linket másoltam; tegnap este pedig már kaptam is egy videóajánlást.
Megmutatom, mert a szám - szó szerint - tátva maradt tőle:
Envisioning Freedom - Passover Video
http://www.youtube.com/watch?v=c4XFE-B0Mhk
Gondolom, azt tudod, hogy az ószövetségi történetek egy része párhuzamba állítható újszövetségi eseményekkel vagy folyamatokkal. Felénk az Egyiptomból való kivonulást a bűn hatalmából való kiszabadulással szokták összehozni, és ez valóban nagyon frappáns.
Hát nézd így (is) ezt a videót, és próbáld meg alkalmazni a benne foglaltakat az életedben. Én is megpróbálom, remélem, sikerülni fog. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!