Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Te mit tennél, ha a gyerekedet...

Te mit tennél, ha a gyerekedet szexuálisan megrontaná egy katolikus pap?

Figyelt kérdés

Újabb egyházi botrányok

A holland katolikus egyház több fiatal fiút kasztráltatott az 50-es években, hogy kigyógyítsa őket állítólagos homoszexuális hajlamukból. A gyermekeket korábban katolikus egyházi személyek rontották meg. Hollandiában tavaly tettek közzé egy jelentést, amelyből kiderült: 1945 után az ország katolikus egyházi intézményeiben több tízezer gyermeket rontottak, illetve erőszakoltak meg. MTI/METROPOL, 2012. március 19. HÉTFŐ

Horvátország

20 éves szolgálati ideje alatt folyamatosan szexuálisan molesztálta a ministránsfiúkat és a neki bűneiket meggyónó kamasz fiúkat egy Zadar melletti kis falu katolikus papja.

Becslések szerint Nedeljko Ivanov atya legalább száz fiút molesztálhatott.

1996-ban, életművének elismeréseként a közel négyezres lélekszámú település a díszpolgárává avatta a papot.

METROPOL, 2012. március 19. HÉTFŐ

2012. márc. 20. 20:21
1 2 3 4 5
 11/48 A kérdező kommentje:
Csinálok egy felmérést kifejezetten katolikus nők körében, hogy ő mit tenne, ha egy katolikus pap megrontaná a saját gyerekét. Továbbra is egyháztag maradna? Ugyanis a TV-ben egy dokumentumfilmbe mutattak több nőt is, (németországi esetek), amikor később jelentkeztek már felnőtt fejjel és mentek a bíróságra, de mindegyik elhagyta a katolikus egyházat. Na de vajon az anyák hogyan vélekednek erről? Amelyik anyának megrontják (megerőszakolják) a gyerekét, az elhagyja az egyházat? Vagy csak a gyerek, de az anyja nem? Vagy az anyja is? Na és ha nem az ő gyerekét rontják meg, akkor bent marad? Ezek szerint a katolikus anyák úgy gondolják, ha az én gyerekemet rontják meg, akkor kilépek, de ha a másét akkor bent maradok? Ezreket rontottak meg de milliók maradnak bent. Akkor mégis az az ábra, hogy a katolikus nőket a más gyereke nem érdekli, csak a sajátja. Azután, hogy Isten mit gondol erről a rengeteg visszaélésről, azt már egy anyát sem érdekli, hanem csak azokat, akik kilépnek, hiszen a Biblia is arra buzdít, hogy "a gonoszokkal együtt nem ülök." (Zsolt 26:5)
2012. márc. 21. 21:44
 12/48 anonim ***** válasza:
67%
Aki nem követ el bűnt, nem bűnös. Az egyház több tagja bűnt követett el, de ezért nem a szevezet a felelős, hanem az egyén.
2012. márc. 21. 21:50
 13/48 anonim ***** válasza:

Ezek az emberek pedig azért katolikusak, mert ilyen neveltetést kaptak. Ők Istenben hisznek alapjában, csak mindegyik vallásban van hiba, mert olyat mondanak ami fölösleges, vagy a szeretetnek ellentmond. Van aki erre rájön, van aki nem, van aki nem ért ezzel egyet, amit mondok.

Aki vallásos, nem egy szervezetet imád. Semmi köze a szervezethez. Max támogatják a szervezetet. De a vallásuk tanítása miatt és nem a gyerekek megrontása miatt. És van olyan pap, aki tényleg normális.

2012. márc. 21. 21:53
 14/48 anonim ***** válasza:
Azok a tagok, akik verni mennek oda a mellüket, vagy politikai okok maitt, simán ott fogják hagyni, mert nekük nem Isten a lényeg, hanem a szervezet. Bár kitudja...Aki ennyire rajong egy rohadt szevezetért, lehet még azt is tűrné, hogy a gyerekével ezt tegyék. Bár nem hiszem.
2012. márc. 21. 21:55
 15/48 anonim ***** válasza:

14-es:

mi jogon "rohadt"-ozol? Legalább egy ilyen "publikus" megnyilatkozáskor tennél féket a gyűlöletedre és próbálnád nem megtaposni azokat, akik tőled eltérően gondolkodnak. Dehát..valószínűleg "liberális" vagy te is, akár a kérdező: ebből következően mindenkit addig tolerálsz, amíg egyezik a véleménye a tiéddel. Óriás tömegeké eltér, szerencsére.

2012. márc. 22. 09:08
 16/48 anonim ***** válasza:

Lehet liberális vagyok szerinted. De akkor azért, mert annak születtem és ilyenné "torzult" az agyam. Nem pedig azért, mert olvastam, hogy na most van olyan, hogy liberalizmus és akkor mostantól én is az leszek és azt szopom, amit hirdetnek nekem.

Én elfogadom más véleményét. Azt viszont nem, hogy elvárják, hogy birkaként kövessek bármit. Van szemem, eszem, van szívem és eltudom dönteni, hogy mi helyes és mi nem.

A rohadt szervezetes mondatomnak meg semmi rosszat nem látok. Nem azért járok templomba, mert templom a neve és az egyház működteti. És nem azért, hogy ha oda járok, akkor most én is mondjam, hogy húha, a tagja vagyok ennek a cuccnak. Konkrétan itt nem arra céloztam, hogy az egyház rohadt lenne. Hanem arra, hogy szervezetekért rajongani "csak azért, ami" baromság. Mindennek a lényege számít. A szervezetnek is. Nem az számít, hogy én mit mondok róla és ők mit mondanak magukról, hanem hogy mit cselekednek és hogyan hatnak.

Tőlem bárki hihet bármiben. Elfogadom. Azt is, ha a tűzhelyben. De onnantól kezdve, ha valaki a szeretetet prédikálja és közben kirekesztek másokat, bűnösnek nevez ártatlanokat ok nélkül holmi mese miatt + felsőbbrendűnek tartja magát, szerintem ez undorító. És nem gyűlölködöm, amikor ilyen szép érzelem kifejtő szavakat használok. Tetszenek ezek a melléknevek ennyi. Ha pedig a bűn és a szeretet is szubjektív fogalom, amikkor semminek sincs értelme, ami hangoztat valami eszmét. Mert mindegyik magát mondja tökéletesnek a másikat meg sérültnek vagy együtt nem férnek meg.

2012. márc. 22. 12:22
 17/48 A kérdező kommentje:

"Aki nem követ el bűnt, nem bűnös. Az egyház több tagja bűnt követett el, de ezért nem a szevezet a felelős, hanem az egyén."

Olvastad már a Biblia újszövetségi részében, hogy ne légy részes más bűneiben? Ha olvastad, akkor mit beszélsz itt a Biblia ellen? Ha meg nem olvastad, akkor nem tudod Isten nézőpontját magadévá tenni, és a saját téves gondolataidat propagálod.

Az a fárasztó a katolikus embereknél, hogy a saját egyéni véleményeiket hangoztatják, a Bibliát meg nem ismerik. Ezért lehetetlen segíteni nekik, mert más mérce szerint mérnek, és a gonoszságoktól a szemük sem rebben. Aki jól érzi magát egy olyan egyházban, amelynek vezetősége kénes inget húzott emberekre, mert nem akartak égni elevenen a máglyán, az ugyanolyan lelketlen és gonosz, mint a vezetői.

2012. márc. 23. 10:18
 18/48 anonim ***** válasza:

Hogy mi a véleményem a Bibliáról és mit tartok Istennek, azt most inkább hagyjuk.

Nem tartom magam az egyház tagjának, csak reálisan gondolkodok.

Nem lehet elítélni ártatlan embereket kivétel nélkül, ahogy te azt képzeled. Lehet, hogy az egyház megtette, de akkor te mennyivel vagy jobb náluk? Ugyan olyan vagy...

Az emberek bünősök. De velük élsz együtt, akkor veszned kell?

Nem védem az egyházat, de primitív és ostoba dolgonak tartom elítélni embereket, akik a tagjai.

Mindenhol van gonosz ember, bár mennyire furcsa nekd, hogy a papok között is van. De te mindenki általánosítol és bűnrészesnek nevezel. Milyen jogon? Aki felelős feleljen, aki nem az ne. Ennyi. Ki lehet találni baromságokat hogy ki miért bűnös még..Pl. én bűnös vagyok, hogy ygy élek ebben az országban, mert ezt rengeteg véreskezű katonának köszönhetem. Kb ilyen értelmes dolog ez is.

Vagy fogyasztok és támagatom a bünözőket az adómmal. hogy rohadnék meg.

2012. márc. 23. 12:55
 19/48 A kérdező kommentje:

„ Mindenhol van gonosz ember, bár mennyire furcsa neked, hogy a papok között is van. De te mindenki általánosítol és bűnrészesnek nevezel. Milyen jogon? Aki felelős feleljen, aki nem az ne. Ennyi”

Nagyon komoly téma ez, és ha a Bibliáról és Istenről való véleményed nem publikus, akkor eleve híján vagy olyan szellemi világosságnak, amely Istentől árad, és ezt egyetlen katolikus sem tagadja, hogy Istentől és Jézus Krisztustól világosság jön.

Ez van kijelentve:

„A kézrátevést el ne hirtelenkedd, se ne légy részes a más bűneiben; tenmagadat tisztán tartsd.” (1Timótheus 5:22)

Pl. ha valaki már korábban is gyermekmolesztáló volt és elmarasztalták érte, mégis kinevezik egy olyan beosztásba, ahol kifejezetten gyermekek közelébe lehet, és újra elköveti, akkor az illető, aki kinevezte, bűnrészes, mivel ismerte a múltját, mégis kinevezte.

Az ószövetségi bibliai alapelv, ha egy ökör öklelős volt, és a gazdáját figyelmeztették, mégsem vigyázott rá, az újabb öklelésben ő is felelős.

Ha én nem töröm föl éppen a bank széfjét, de fogom a létrát, bűnrészes vagyok.

Idáig érthető?

2012. márc. 23. 14:48
 20/48 anonim ***** válasza:

Sajnos előfordulnak gyerek molesztálások az egyházak papjai által. Nagyon sok nem kerül nyilvánosságra, mert a gyerekek félnek elmondani. Ha kiderül, akkor sok esetben elvan hallgatva. Néha törvény elé kerül, a papot ki zárják, a családokat meg kártalanítják. De mi az, ahhoz képest, hogy mekkora kárt tesznek a gyerek későbbi életére nézve. Ha én ilyen dolgot tapasztalnék , azonnal kivenném a gyerekemet abból a közösségből.

Sajnos az egyház , sem az állam nem igen tesz ennek az ördögi kőrnek a megszüntetésére.

2012. márc. 23. 22:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!