Jézus zsidó volt.
Katolikus vallás akkor még nem is létezhetett.
Nem, mert zsidó volt (tartotta is magát a jó és nem képmutató vallási szokásaikhoz). Viszont ő alapította az egyházat a Biblia szerint:
Máté 16,18: "Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt."
Ugye ez a kérdés csak vicc?
Jézusnak nem volt semmilyen általánosan elfogadott vallása,többek között ezért feszítették keresztre.A katólikus vallás meg még csak nem is létezett akkor.
Jézus zsidó volt, a zsidó vallásban megígért és várt Messiás. De mivel a zsidóság jó része nem fogadta el annak, szakadás történt, Jézus követői a 'christian'-ok (=krisztusiak, vagyis keresztények) lettek.
Később, a történelem során a kereszténység is számos felekezetre szakadt, ebből a katolikus vezeti vissza magát a valaki által már említett Péter apostolra, vagyis Péter óta folyamatos a pápaság, és a püspökök és papok mind vissza tudják vezetni a felszentelésüket Péterig.
A katolikus egyház központja Róma, ahol a Szent Péter Bazilikában őrzik Péter csontjait, "rá van építve a templom/egyház", szó szerint is...
Úgyhogy nem, Jézus nem volt katolikus.
Vidiripi
S a papi hierarchiát azt mire vezetik vissza?
A "katolikus" szó jelentése: egyetemes, egész szerinti. Jézus az egész teremtett világ megváltására jött el, így bizony katolikus volt.
A sokkal később keletkezett Római Katolikus Egyháznak természetesen nem volt a tagja.
Szerintem ha Jézus előtt nem lenne ismert az elmúlt 2000 év történelme, és hirtelen szembesülne, hogy abból az egyházból, amiről ő beszélt, mi lett, alaposan elcsodálkozna.
a krisztusegyhaza.hu/predikaciok.html
oldalon van egy prédikációsorozat, amely megpróbálja feltárni, hogy mi volt kezdetben a kereszténység lényege.
Olyan témák vannak, mint bizalom, család, idő, boldogság, pénzügyek, bizonytalanság, életmentés, szenvedély, vezetés, egyház, üdvösség.
Remélem, felkeltettem az érdeklődéseteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!