Mért van gyónás a katolikusoknál?
Alapvetően egyetértek veled abban, amit írtál: vagyok olyan viszonyban Istennel, hogy közvetlenül vele beszéljem meg.
A hivatalos verzió szerint a gyónás egyfajta léleknemesítő tevékenység: szembe tudok nézni a hibáimmal, gyengeségeimmel annyira, hogy azokat kimondjam, és vállaljam értük a következményeket.
Ehhez is hozzá lehet szokni egyébként, bár nagyon sok múlik a gyóntató személyén. Nekem volt már olyan is, hogy a sírásig megkönnyebbültem, más gyóntatót pedig legszívesebben megütöttem volna (pedig gondolhatod, hogy nem agresszív hangulatban mentem be).
Nem vagyok katolikus, és soha nem is leszek.
De!
A bibliában valóban szerepel olyan rész, hogy..és idézem inkább:Jakab.5.
16
Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok: mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése.
ha valaki komolyan szeretné magáról gondolni, hogy ő hívő, akkor a bibliának komoly tekintélye van előtte. Igazam van?
Ha pedig ezt a vezérfonalat követjük és amit beidéztem igét, nehéz lenne kimagyarázni, hogy Jakab mire is gondolt itt.
Gyakorlatilag arról van szó, hogy legyen legalább még egy ember, akit beavatsz a szennyes kis dolgaidról a bizalmadba és így nem marad továbbra sötétségben, hiszen még valaki tud róla. Amennyiben te még szégyenled a bűnöd és titkolod, addig feltehetőleg sötétségben van és szennyes a dolog. Nem bántad meg igazából. Ha igazából megbánod, akkkor el mered mondani másnak is, hiszem megtértél belőle.
Persze, mondod te, Istennek elmondtad, megbocsátott és az rendben is van, de láthatod, ez nem elég.Kell elmond még valakinek, akivel közösen imádkoztok róla.Tovább kell lépjél.
Most akkor hogy legyen? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!