Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért csak a római katolikusok...

Miért csak a római katolikusoknál van a papi nőtlenség?

Figyelt kérdés
Mire jó ez,és miért nem törlik már el? A pap is csak férfi,és nem tökéletes!
2009. aug. 6. 15:37
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
50%
Nem csak náluk van, az ortodoxoknál is. Az oka már többször ki lett itt tárgyalva.
2009. aug. 6. 16:00
 2/29 anonim ***** válasza:
68%

Az ortodox papjelölt férfi szentelése előtt nősülhet.

Bár magam r. k. vagyok, nem értek egyet azokkal, akik ezt teológiai érvekkel próbálják alátámasztani (már csak azért sem, mert akkor el kellene ítélni pl. a Rómával teljes közösségben lévő keleti egyházakat, akik megtartották a nős papság intézményét)

Figyelembe véve, hogy mikor lett a cölibátus általánossá, szerintem ennek elsősorban politikai-gazdasági okai voltak. Az egyház nem engedhette meg, hogy olykor igen nagy vagyonok váljanak vita tárgyává egy-egy püspök halálával az örökösök és az egyház közt, nem beszélve arról, hogy egy egy püspökség igen jelentős politikai tényező volt, ami így örökölhetővé vált volna.

2009. aug. 6. 16:24
 3/29 anonim ***** válasza:
95%

Van egy görögkatolikus pap barátom aki a következőket mondta;Amikor a családommal vagyok, olyankor arra gondolok, hogy a híveket röviditem meg, mert nem állok a rendelkezésükre, amikor papi hivatásomat gyakorlom, akkor azért furdal a lelkiismeret,miért nem a családommal vagyok.

-A papi hívatás egész embert kiván, ezért rendelte el a cölibátust a Katolikus Egyház.

Mindazonáltal a Rómával Egyesült Keleti Egyházak (görög,örmény,kopt, stb. ritusú)papjai szentelés előtt köthetnek házasságot, utána már nem.

Az ortodox egyházaknál - például - püspökké csak nőtlen szerzetespapot szentelnek.

Ebben a kérdésben is - mint mindenben - vannak fokozatok..

Ezt a helyzetet egy viccel illusztrálnám.

-Pistike kérdi az apját

-Apu a JóIstennek van felesége?

- Nincs hiszen akkor nem lenne Mindenható!

2009. aug. 6. 17:01
 4/29 anonim ***** válasza:
36%
Azt hallottam, hogy valamikor állami intézkedés volt, anyagi okok miatt.
2009. aug. 6. 17:49
 5/29 anonim ***** válasza:
46%

Valóban nem csak a római katolikusoknál van, bár ahány ház annyi szokás.

Azért, ha a mélyen tisztelt előttem szóló megengedi, az alább bemásolt résszel kapcsolatban felmerül néhány kérdés:

Van-e a világban még olyan hivatás, amely "egész embert kíván"? Szerintem van, nem is kevés! Akkor azok miért nem vezetnek be cölibátust?

Ezt nagyon helytelennek tartom, mennyi ember életét veszélyeztetik, mert nős férfiak egész embert kívánó, veszélyes munkát látnak el.

Felháborító!!!

Ugye nincs harag?

"Van egy görögkatolikus pap barátom aki a következőket mondta;Amikor a családommal vagyok, olyankor arra gondolok, hogy a híveket röviditem meg, mert nem állok a rendelkezésükre, amikor papi hivatásomat gyakorlom, akkor azért furdal a lelkiismeret,miért nem a családommal vagyok.

-A papi hívatás egész embert kiván, ezért rendelte el a cölibátust a Katolikus Egyház.

2009. aug. 6. 17:57
 6/29 anonim ***** válasza:
16%
Jaj, elfelejtettem szólni: lepontozni!
2009. aug. 6. 17:59
 7/29 anonim ***** válasza:
100%

A ma 17:01-esnek igaza van, csak pontatlanul fogalmazott.

Van akinek munkája van

van akinek foglalkozása

van akinek hivatása

A felszentelt pap egyik kategóriába sem tartozik. Neki Istennek szentelt (papi) élete van. És így már érthető, amit a görögkatolikus atya mondott.

2009. aug. 6. 18:04
 8/29 anonim ***** válasza:
26%

"Neki Istennek szentelt (papi) élete van. És így már érthető, amit a görögkatolikus atya mondott."

Egyik kategoriába sem tartozna? A fizetett papság? Nahát?!

2009. aug. 6. 18:10
 9/29 anonim ***** válasza:
43%

anyagi oka van.

ha egy papnak nincs családja, akkor mindent az egyház örököl. persze nem ez a hivatalos verzió.

nézd meg az evangélikus egyházat. ott messze nem találsz akkora vagyont, mint a katolikus egyháznál.

2009. aug. 6. 18:11
 10/29 anonim ***** válasza:
88%

azért mert valaki Istennek szenteli az életét, ennie még kell, és az a csúnya állam se adja ingyen a vizet, áramot, gázt

nahát...

2009. aug. 6. 18:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!