Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Egy kérdés a keresztény...

Mirk kérdése:

Egy kérdés a keresztény vallásról. Miért jó isten?

Figyelt kérdés

Előre leszögezem, hogy vallásellenes vagyok (már ami a kereszténységet illeti, a többit nem ismerem eléggé). Elkeserítőnek és dühítőnek tartom, hogy az ember az őskorból már jócskán kilépve még mindig szükségesnek tartja hiedelmekkel és babonákkal lealacsonyítani magát.

Egy egész regényt írhatnék a kereszténység kritikájáról és butaságairól, de most csupán egyetlen kérdést tennék fel ami rendkívüli módon érdekel:

Miért hiszik/mondják az emberek azt, hogy isten jó(jóságos, jó szándékú és minden további értelemben)? És továbbmehetnék azt kérdezve, hogy miért hiszik, hogy a sátán rossz?

Valóban nem értem, hiszen ha lemodelleznénk ezt egész színjátékot... ülök a semmi közepén, unatkozom így hát csinálok egy hangyafarmot. Adok nekik egy rakás természetükkel ellentétes szabályt és ha nem tesznek kedvemre megtagadom tőlük a boldogságot(a túlvilágon). Figyelem a szenvedésüket, figyelem hogy tesznek kárt másokban és önmagukban és elvárom, hogy imádjanak és dicsőítsenek, csak azért hogy egy nap majd megunjam és véget vessek neki... a legenyhébb megfogalmazásban is beteges!

Hol van itt a jóság?

Árulja el nekem egy teológiában jártas egyén, hogy egy végtelen hatalommal bíró lény miért érzi szükségét létrehozni egy bábszínházat? Hogy legyen hol játszani azzal a sok hatalommal?

2012. jan. 21. 16:45
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Véleményem szerint egy jóságos isten nem tarthat fenn olyan rendszert melynek bármely szakaszában teremtményeinek szenvedniük kell. A jóságban nincs helye a szenvedésnek. Ha a boldogságot ki kell érdemelni akkor az a rendszer az igazságon alapul nem jóságon.

Ennek alapján mondhatnánk, hogy isten igazságos. De az igazságosság nem egyenlő a jósággal.

2012. jan. 22. 21:41
 12/23 anonim ***** válasza:
52%

"20:43

A Jézusba vetett hit reményt ad."

Írtam már neked,hogy nem csak a földi életem a minden....:) Arról van szó,hogy bizonyos dolgok mellett nem lehet elmenni.A Bibliát emberek írták,azt sem tudjuk pontosak milyen emberek voltak,bármit mondhattak Isten nevében,ezt ne felejtsük el.Rendben,szerinted Isten az igazságszolgáltatást az utolsó időkre hagyja.akkor minek a nevében ölt meg embereket már itt a földi életükben? A hamisság nevében nem tehette,mert Istennek minden cselekedete igazságos,tehát mindennel igazságot szolgáltat.....a Biblia szerint.De ha nem igazság szolgáltatás volt,akkor minek kellet beleavatkoznia?

Én nem mondtam,hogy ne higgy Jézus Krisztusban,nekem Jézussal semmi bajom nincs.Arra akartam rávilágítani,hogy nem látod át,hogy Jézus Krisztus lénye,személye,felfogása köszönő viszonyban sincs az Ószövetségi Isten egyes rendelkezéseivel.Jézus semmilyen indokkal nem tartotta elfogadhatónak az emberölést.Jézus ellent mond az Atyja akaratának? ezek olyan kérdések,amik mellett nem lehet elmenni csak úgy,hogy "Istené az igazságszolgáltatás,mi ezt nem érthetjük"Vannak bizonyos Bibliai kérdések,amiket igenis fontos átlátni,mert a hit nem egyenlő a hiszékenységgel.a Bibliát emberek írták,ezt újra elmondom.Nem bölcs dolog kizárólagos szentírásnak venni.

Na mindegy,rád bízom mit gondolsz ezekről a dolgokról,kellemes napot kívánok! süt a nap,itt a tavasz:)

2012. jan. 23. 09:50
 13/23 anonim ***** válasza:

Érthető az utolsó válaszod kedves kérdező. Viszont ha mindig is egyöntetű boldogság érzete járta volna át az embereket, és járná át most is kontraszt nélkül, akkor az emberek nem tudnák, hogy az a boldogság érzete, szó szerinti robotok lennének. Ha nem lenne a szenvedés megengedve, akkor az ember nem tudná értékelni a pozitív élményeket...Isten jósága tehát még a szenvedést belevonva is megőrzi teljességét.

Csak képzeld el a jelenetet...ha az emberi szem csak és kizárólag a piros színt lenne képes érzékelni, akkor a többi színről fogalma sem lenne, sőt magáról a pirosról sem tudná, hogy az, hiszen nem tudja mihez hasonlítani...az ember csak azért tudja valamiről hogy az, mert nem olyan mint más.

üdv

27/F

LastOne.Left

2012. jan. 23. 10:17
 14/23 anonim ***** válasza:
39%
Isten sosem volt jóságos. Gondolj csak vissza a középkorra. Amikor tombolt a pestis. Az emberek azt mondták ez isten büntetése. Isten egy kicsinyes, kegyetlen, bosszúálló alak. Megteremtette az embereket és most meg sanyargatja őket és nevet rajtuk szenvedést zúdít rájuk és a sok ostoba keresztény azt mondja erre, hogy szabad akarat. Ha isten valóban szabad akaratot adott volna minden embernek akkor nem szabadott volna, hogy a más vallásúakat valaha is bántsák. Megégettek embereket, megkínoztak pogányokat. Gusztustalan. És ezt mind az egyház követi el akik legközelebb állnak istenhez. Nekik isten engedi ezt akkor egy rosszindulatú lény. Na és akkor ott vannak a hitgyülekezetesek akik mindenféle propagandát kitalálnak, hogy megfélemlítsék az embereket. nem rég láttam egy videót 23 perc a pokolba egy kiválóan felépített hazugsággyár.
2012. jan. 24. 11:31
 15/23 anonim ***** válasza:
47%

Ez az a pont, ahol én már nem tudok tovább menni. Átadom a terepet Istennek. Imádkoztam érted. Hiszem, a legtöbbet tettem, amit csak tehet egy ember a másik emberért!

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2012. jan. 24. 19:34
 16/23 anonim ***** válasza:

Nem olvasom el a hozzászólásokat, mert nem a hagyományos értelemben vett hívő vagyok. A kérdésre próbálok válaszolni. Hogy Isten jó, azt onnan tudom, hogy személyes, napi kapcsolatban megtapasztaltam, hogy irányítja az életem, és mindig a legjobbat hozza ki belőlem. Nem a saját céljaimnak megfelelő módon, hanem úgy, hogy mindenkinek a legjobb legyen. De ezt nehéz elmagyarázni, megélni kell...

Korántsem úgy működik, ahogy te leírtad. Egyrészről szabad akaratod van, de dönthetsz úgy is, hogy rábízod magad Istenre és akkor vezet. Úgy, hogy ne érezd tehernek, ne érezd lemondásnak.

Hogy az ördög rossz-e? Nem vagyok benne biztos... A Bibliában az ördögről több említés történik, de nem egységes, hogy pontosan milyen is, és egyáltalán honnan származik. Az Ószövetség szerint az ördög Isten irányításának engedelmeskedik, csak az Újszövetségben válik a pozitív hatalom ellentettjévé (nyilván kulturális hatásra).

Az én "ördögképem" a bulgakovinak felel meg: az ördög és Isten valójában egy célért küzdenek, csak más-más módokon. Az ördög nem rossz, hanem szembesít a benned élő rosszal.

De nekem egészen sajátságos vallásfelfogásom van. :)

2012. jan. 25. 00:14
 17/23 anonim ***** válasza:
89%

És tudod mit? Én is imádkozom értetek.

Hozzáteszem, ha nekem ezt valaki fél éve mondja, hülyének néztem volna. De azóta megtértem - bár utálom ezt a szót, tényleg, mert nem lettem tőle sem agymosott, sem képmutató, sem kritikátlan. Viszont imádkozom, Bibliát olvasok, és mindenben Isten útmutatását követem.

És azóta mindenkinek ajánlom! :) Tuti recept! Nem felhőtlen boldogság, de egészen más minőség.

Nem hívőnek ez baromság - pontosan tudom, hogy hangzik. Sőt, szerintem még a legtöbb önmagát vallásosnak tartó ember sem tapasztalta meg. Mindegy is, kedves valláskritikusok, legyetek nyitottak: ne a vallást akarjátok megérteni, hanem a hitet. Egész más a két dolog. Próbáljátok ki, csak egyszer, hogy forduljatok Istenhez, és higgyetek abban, hogy meghallgat. De tényleg hinni kell! Segít! :)

2012. jan. 25. 00:21
 18/23 A kérdező kommentje:

Utolsónak

A te felfogásod már sokkal jobban tetszik. Tisztelem azokat az embereket akik meg is tudják vagy próbálják magyarázni nézeteiket, nem csak bibliai idézeteket fröcsögnek arról, hogy dicsőséges az isten és mindenki aki nem keresztény elkárhozik.

Úgy látom tartod magad annyira értelmes embernek, hogy feszegetni próbáld a bibliai "tanokat". Ha már az ördög szerepköréről is megvan a magad önálló véleménye úgy megkérdőjelezheted a (keresztény) isten ábrázolását is. Persze csak ha szeretnéd.

2012. jan. 25. 18:59
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező! Köszönöm a bizalmat, és akkor engedek is a biztatásnak. Azért azt hozzáteszem, tudnék hozni én is számtalan bibliai idézetet az általam leírtakra, de a kedvedért nem teszem. :)

Nos, hogy a Biblia egyes állításait megkérdőjelezem... szerintem a Bibliában önmagában benne van önmaga megkérdőjelezése, mégpedig mindjárt az elején, a teremtéstörténetben. Mert mi volt az eredendő bűn? A jó és a rossz tudásának megszerzése. Vagyis minden ember bizonyos mértékig Istent játszik, amikor el akarja dönteni, hogy mi a rossz és mi a jó. Ahogyan a Biblia is. A Bibliát emberek írták, még ha azt mondják is, hogy Isten szent lelke ihlette, akkor is tele van ellentmondásokkal: mert ami az egyik ember szerint jó, a másik szerint lehet rossz. És mindkettő hiheti is teljes meggyőződéssel, hogy igaza van. Csak mert ember, és nem Isten. Nem azt mondom, hogy a Biblia hamis, nagyon sok útmutatást kaptam belőle, de tudni kell értelmezni és a helyén kezelni, nem pedig kritikátlanul elfogadni. Valaki írta - nem tudom, ennél a kérdésnél-e, vagy máshol - hogy az évszázadok során nagyon sok vallási máz került a nyers szövegre, miközben maga a szöveg változatlan maradt, de olyan képzettársításokat csatoltak hozzá, amik már elferdítették az eredeti jelentését.

De most távol kerültem az eredeti témától, az istenképtől... Ahogyan én látom Istent: egy hatalmas rendező, aki átlátja egyszerre sok milliárdnyi élőlény szövedékét, kapcsolódásait, és tudja, hogy ha egy hajszálat arrébb helyez, az milyen következményekkel jár a többi milliárdra nézve. Mindenben és mindenkiben jelen van, nem csak materiális síkon. És akkor visszatértem a Bibliai fejtegetésemhez: a jó és a rossz tudásához. Én azt tapasztaltam meg, hogy ha gondolkodás nélkül alárendelem magam az isteni útmutatásnak, vagyis nem agyalok azon, hogy mi a jó és mi a rossz, hanem csak teszem azt, amit sugall, akkor egyszerűen minden sikerül, és elképesztő összefüggések tárulnak fel előttem. Mint valami gépezet, aminek a fogaskerekei tökéletesen illeszkednek egymásba, továbbmozdítják egymást, újabb és újabb fogaskerekek kapcsolódnak be a körtáncba. És ezt az egészet Isten irányítja. Hogy ezt honnan tudom? Onnan, hogy pl. imádkozom valamiért, és jön egy sugallat, hogy ne így kérjem, hanem picit másképp - és akkor úgy kérem, és pontosan úgy teljesül. Ebben a rendszerben pedig nincs olyan, hogy bárki meg tudja ítélni, hogy mi a helyes és mi nem: mindenki maga érzi, éli meg (nem lehet elítélni másokat azért mert hívők vagy nem, bűnt követnek el a Biblia szerint vagy nem, mert Isten mindenki egyénileg irányít - te nem látod a másik fogaskereket, hogy neki milyen további kerekeket kell mozgatnia és hogyan végzi a dolgát a legjobban).

Alapvetően az ítélkezést nem tartom keresztényinek, ahogy a képmutatást sem. Számos, önmagát kereszténynek valló embert ismerek, aki csak dogmákban hisz, de nem éli meg a hitét. Számomra két dolog a vallás és a hit. Nem nagyon járok templomba sem - bár van kapcsolatom a gyülekezettel, de másképpen. Én szeretem egyénileg megélni a hitet, nem ráerőltetni másokra. Az én megtérésemről egyetlen ember tud, akinek köszönhetem - bár nem állt szándékában megtéríteni.

2012. jan. 25. 20:10
 20/23 anonim ***** válasza:
68%

Egyébként még annyit szeretnék, hogy nem tudom megmondani, milyen a bibliai istenkép, mert alapvetően egészen más az Ó- és Újszövetségben, de egy dologban azonos: hogy Isten elrendeli az őt követőknek, hogy vakon kövessék az útmutatásait. Ne kezdjenek el agyalni, ne keressenek kifogásokat, hanem csak csinálják, amit mond. Ez látszólag ellentmond a szabad akaratnak - de épp ez a lényeg, hogy abban van szabad akarat, hogy elindulsz-e az úton vagy sem...

Pál apostolnak is megtérése után azt mondja: menj be a városba, aztán majd ott megtudod, mit kell tenned. Én így élem meg az egészet: Isten elindít egy úton, aztán majd a többi jön magától - és tényleg jön, és minden értelmet nyer, ami történik, egyik dolog a másikból következik.

Nem kell azon gondolkodni, hogy ez most helyes vagy sem, csinálni kell és kész, utólag úgyis kiderül, hogy így kellett történnie.

Lehet azt is mondani, hogy "megérzésekre" hallgatok, de nem egészen így van, mert ennél lényegesen összetettebb az egész, tényleg látok egyfajta rendszert a dolgok működésében, minden mindenhez szorosan kapcsolódik. És sokszor külső körülmények illenek pontosan a dolgok menetébe, amit nem lehet csak a megérzésekkel magyarázni.

2012. jan. 25. 20:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!