Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Itt miért a hívők pontozzák...

Itt miért a hívők pontozzák le a szkeptikusokat?

Figyelt kérdés
Ha a vallás kategóriában pontozzák le a hívők a kétkedőket, akkor teljesen jogos. De nem értem, hogy a valláskritikában miért? Miért nem lehet tudomásul venni, hogy ez "valláskritika"? Miért nem tudnak a hívők belenyugodni, hogy másnak eltérő a vélenye, nekik is van kategóriájuk, nekünk, szkeptikusoknak is. Miért kell itt is a vallásos értékítéletet súlykolni?
2012. jan. 3. 17:49
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:

ma 00:24

Az a baj, hogy itt a szkeptikusok bármivel is érvelnek (ami alá van támasztva tudományosan) a hívők egyből lepontoznak (oké megértem), és nem hajlandóak beismerni a tévedésüket. Gyakorlatilag lehetetlen ellenük érvelni, mert annak sosem lesz foganatja, olyan értelemben, hogy semmit sem ér, mintha a falnak beszélne az ember... Nem azt várja el az ember, hogy most akkor adja fel a hitét, vallását, hanem hogy ismerje be a tévedését. Szerintem ez nem olyan nagy kérés... Szóval ebből az jön le, hogy ez a kategória semmi mást nem szolgál, mint a hívők hitének megerősítését, ahol egy-egy szópárbaj után nyugtázhatják, hogy az ő hitük milyen tévedhetetlen és a szkeptikusok, hogy jönnek ahhoz, hogy bármilyen kritikát is megfogalmazzanak. Komolyan mondom ezek alapján bele sem merek gondolni, milyen lehetett a középkor, ahol még azt is megszabták, hogy az "Úr" szerint milyet lehet szarni. Ez megy ma az iszlámban, egyszerűen szörnyű...

2012. jan. 6. 19:46
 22/23 anonim ***** válasza:
40%

Kedves kérdező!

A ma 19:46-os kommentedet, egy hívő pont megfordítva megkérdezné, te beismernéd, hogy tévedsz? Nem! Mert teljesen abszurd, és értelmetlen dolognak tartod a vallást, és te a tudományt fogadod el. Te elvárod, hogy neked, vagy a tudománynak mindenki fejethajtson, de te megpróbálod elfogadni a vallást, a hitet? Megpróbálod megérteni? Szerintem nem. Most is te tulajdonképpen provokálsz, bár nem vettem annak.

Te elvárod, hogy megértsenek, ne pontozzanak le, de a vallákritika kategóriában a hívőket lehet ócsárolni, elmondani mindennek, és provokálni. Te nem provokálsz? Dehogynem! Te a valláskatgóriában szoktál zöld kezet nyomni annak aki hívő, és nem értesz vele egyet?

Ha valaki a tudományt kritizálja az neked tetszik?

Kíváncsi lennék, hogy az én hozzászólásom mennyire nyerte el a tetszésedet...

Egyébként nagyon sok provokáló van a vallás kategóriában sajnos! Ráadásul még egymás vallását is ócsárolják az emberek...

2012. jan. 6. 20:25
 23/23 A kérdező kommentje:

ma 20:25

"A ma 19:46-os kommentedet, egy hívő pont megfordítva megkérdezné, te beismernéd, hogy tévedsz?"

Igen, már nem egyszer előfordult!

"Mert teljesen abszurd, és értelmetlen dolognak tartod a vallást, és te a tudományt fogadod el."

Ennek ehhez semmi köze! Ha van a tudomány által bizonyított tény, akkor az nem tévedés, ergo nem vita tárgya, addig amíg ellenkező bizonyíték nem kerül elő. De ti bizonyítékok nélkül, pusztán dogmák alapján jelentitek ki, hogy a nyilvánvaló az hazug.

"Te elvárod, hogy neked, vagy a tudománynak mindenki fejethajtson, de te megpróbálod elfogadni a vallást, a hitet?"

Igen, te szerintem pár sztereotípia alapján próbálod skatulyába állítani a szkeptikusokat.

"Megpróbálod megérteni? Szerintem nem."

Nem is tudtam, hogy ismerjük egymást...

"Most is te tulajdonképpen provokálsz, bár nem vettem annak."

Nem állt szándékomban provokálni!

"Te elvárod, hogy megértsenek, ne pontozzanak le, de a vallákritika kategóriában a hívőket lehet ócsárolni, elmondani mindennek, és provokálni."

Csak annyit várok el másoktól amennyit ők is tőlem.

"Te a valláskatgóriában szoktál zöld kezet nyomni annak aki hívő, és nem értesz vele egyet?"

Nem igazán szoktam pontozgatni.

"Ha valaki a tudományt kritizálja az neked tetszik?"

Bevallom, igen. Minden tudományos fejlődés eredménye a kétkedés. A tudomány állandó próbának van alávetve.

"Kíváncsi lennék, hogy az én hozzászólásom mennyire nyerte el a tetszésedet..."

Annyira, hogy szokásommal ellentétesen most pontoztam, mégpedig zöld kézzel.

"Egyébként nagyon sok provokáló van a vallás kategóriában sajnos!"

Pont erre próbáltam célozni a mindenkinek a saját "vackában" a helye dologgal. Szerintem lehet a két fél között értelmes párbeszéd, csak épp nem vallás kérdésében.

2012. jan. 7. 00:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!