Van -e olyan keresztény, aki hisz a földönkívüliekben is? Mit fog szólni az Egyház, ha lesznek cáfolhatatlan tények UFO ügyben?
Na most pl. első, azt honnan szeded hogy más bolygó nem alkalmas az életre? A galaxisban több száz milliárd csillag van, a világegyetemben több száz milliárd galaxis. Ez nagyon sok ám :D
Most fedeztek fel egy bolygót egy 600 fényévre levő naprendszerben, aminek a tulajdonságai hasonlóak a Földéhez. Az más kérdés, hogy valószínű földönkívüliekkel sosem kerülünk kapcsolatba. Emellett másféle (pl szilícium alapú) életformák is elképzelhetőek.
Ennek egyik oka, hogy a fizika általunk JELENLEG ismert törvényei szerint ilyen iszonyatos távolságok nem küzdhetőek le kezelhető időn belül (az említett bolygóra ugye még fénysebességgel is csak 600 év alatt érhetnénk el, már ha egyáltalán el tudnánk érni a fénysebesség közelébe). Másfelől pedig, a világegyetem 16 milliárd éves. Az életformák, civilizációk nem csak térben, hanem időben is iszonyatosan távol lehetnek egymástól. Gondoljatok bele, az emberiség alig 100 éve rendelkezik olyan technológiával, amivel érzékelni tudná a rádiójeleket. Vajon meddig létezik még az emberiség, illetve meddig kommunikál rádiójelekkel? Vagy kipusztulunk, vagy ezt is meghaladjuk.
Ha az univerzum lenne a Szahara, és mondjk ezer éve létezne, akkor kb annyi (jóval kisebb, de az érzékletesség kedvéért) esélyünk lenne kapcsolatba kerülni egy idegen civilizációval, mint amekkora annak az esélye, hogy a tetszőlegesen kiválasztunk két homokszemet, és az a két homokszem pont abban a másodpercben ütközik egymással, amit mi kijelölünk.
Ez nem cáfolja Isten létét. Mégis, miért teremtene Isten egy ilyen iszonyatosan nagy univerzumot, csak azért, ebben a roppant, elképzelhetetlen térben csak egyetlen apró életformát teremtsen, ami soha nem fogja megismerni még az egymilliomodát sem a világegyetemnek?
Akármilyen nagy is az Univerzum, amíg nem tudjuk azt sem, hogy mi hogyan jöttünk létre, addig más bolygón is vagy lehet, vagy nem lehet élet. 50-50%. Amíg nem láttunk más élhető bolygót, addig nem mondhatjuk, hogy "lennie kell", mert történetesen mi van, ha nincs? Amíg nem tudjuk, hogy lehet-e nem szén alapú élet, addig nem mondhatjuk, hogy "biztos van", mert széles a világ, hanem vagy van, vagy nincs. Mindenféle okoskodást ezzel kapcsolatban értelmetlenség és időpocsékolás. Milyen tárgyi bizonyíték van arra, hogy valaminek nagyobb az esélye, mint 50%? Semmi. Az, hogy az Univerzum nagy, az nem jelent semmit. Attól még lehet nagy és üres is, és nagy és élettel teli is. Mindenféle érv, amit eddig halottam, inkább a remény kategóriába sorolandó, mint a logikus levezetésig.
És hogy mit szólna az Egyház? Tudomásul venné, esetleg vitatkoznának róla egy sort, majd döntést hoznának azzal kapcsolatban, hogyan kezelendő a dolog teológiai szempontból.
#11-es válaszolónak!
idézlek:
"Most fedeztek fel egy bolygót egy 600 fényévre levő naprendszerben, aminek a tulajdonságai hasonlóak a Földéhez."
-Pontosan a kritikus gondolkodás hiányzik manapság az emberekből. Ez az állítás önmagában is hihetetlen, valószínűsége egyenlő a nullával. Egy kicsit gondolkodjunk el ha a fény másodpercenként alig 300.000 km-t tesz meg akkor kerekítve óránként 1 080 000 000 km-t! Vagyis 9435,795 milliárd km évente!!! Ezt 600éven át kellene tartanunk... Mekkora távolság az? Elképzelhetetlenül sok. De megfigyelték ennek a bolygónak a tulajdonságait??? Mutasd meg nekem melyik távcsővel kukkantottak oda? Szóval ezek akkora zöldségek hogy az csak na...
Amikor ilyeneket olvasok (ál)tudományos magazinokba, szinte felkacagok a hír olvasása közben. Számtalan ilyen bejelentésről tudok, melyet később visszavontak. Persze a bejelentés címlapon szerepelt, a visszavonás meg nem kapott század annyi nyilvánosságot sem. Szóval gondolkodjunk egy kicsit kritikusan!
Ezt is írtad:
"Másfelől pedig, a világegyetem 16 milliárd éves."
-Ez annyi ellentmondást vet fel hogy bele sem kezdek. 1920-ban még 2 milliárd volt ez a szám...
Idézlek-"Mégis, miért teremtene Isten egy ilyen iszonyatosan nagy univerzumot"
-Nos, Dávid a zsoltáros is erre gondolt csodálóan, csak neki kezében volt egy lant és így fogalmazott:
"Mikor látom egeidet, a te újjaidnak munkáját; a holdat és a csillagokat, a melyeket teremtettél:
Micsoda az ember - mondom - hogy megemlékezel róla? és az embernek fia, hogy gondod van reá?"
Egyébként eszembe jutott még egy ige:
"Nevezte vala pedig Ádám az ő feleségét Évának, mivelhogy ő lett anyja minden élőnek." Az Éva (héberül Havváh) azt jelenti, hogy az élet továbbadója...
Ez is elgondolkodtató, persze ez már hit kategória ami neked és a kérdezőnknek nem bizonyíték.
1 nem csak az emberek a teremtmények, tehát miért is ne lehetnének más helyen is más teremtmények
2 mindenkinek szól-e a biblia?
az ószövetség csak a zsidóságnak szólt
Jézus után: menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet.
Ebből se pro, se kontra nem lehet arra következtetni, hogy egyedül vagyunk-e.
pl. Az embereknek odarakják a zebrát meg a piros lámpát, az őzikéknek pedig a kerítést az autópálya mellé. Attól, hogy van piros lámpa, nem következik, hogy mindenkinek azt kellene értenie.
katolikusként nekem teljesen mindegy, hogy élnek-e más bolygón. Lehet, hogy élnek.
Nekem csak azt kell tudnom, hogy én hogyan viselkedjek. Csak a saját tetteimmel tudom formálni a világot, se többel, se kevesebbel. A mikrokörnyezet számít, a makróra úgysem tudok hatni, illetve csak a hangyányi életemmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!