Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Van-e bizonyíték arra, hogy a...

Van-e bizonyíték arra, hogy a zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták?

Figyelt kérdés
Ez egy nagyon kedvelt érv az ateizmus ellen. A lövészárkos mítosz megdőlt (sokan ott lettek ateisták) azt tudom. Ezeknek az érveknek a leegyszerűsített és értelmesebb változata az lenne, hogy a nemvallásosak reménytelenségükben hirtelen istenhívők lesznek, de én magam is reménytelenségben váltam azzá (iskolai bántalmazások, serdülőkori problémák...).
2011. okt. 28. 15:05
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

"utolsónak: a keresztények és muszlimok istene ugyanaz..."

Nagyon nem ugyan az, de ez most a kérdés szempontjából tök lényegtelen, mert nem az az állítás, hogy a gépen mindenki római katolikus vagy muszlim lesz e, hanem hogy nem lesznek ateisták.

2011. okt. 29. 09:34
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

Csupán arra akar utalni, hogy zuhanó repülőgépen mindenki elkezd imádkozni (szerintük).

De ez még nem jelenti azt, hogy hirtelen bárki elkezdene hinni, lehet úgy imádkozni, hogy magad se hiszel benne.

2011. okt. 29. 13:11
 13/24 anonim ***** válasza:
Ez nem érv, hanem egy szállóige.
2011. okt. 29. 20:14
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
Az ember csak megszokásból mondja, hogy "Istenem segíts", ha baj van. Még az ateisták is. Ez hülye hasonlat lesz, előre is elnézést érte, de ugyanaz, ha mondjuk hirtelen bevágod a könyököd káromkodsz egy nagyot. Miért? Mert attól jobbnak hiszed. Jobban eltűröd a fájdalmad. Ugyanez van, ha valami nagy baj ér és hirtelen kérleled Istent. Attól még nem leszel hívő, csak nyugtatgatod magad , ami teljesen érthető.
2011. okt. 29. 21:27
 15/24 anonim ***** válasza:
30%

Nagyon nagy bajban, végveszélyben, amikor hirtelen minden rosszra fordul, minden ember (ateista és nem ateista) keresni kezdi a kiutat. Ha racionálisan felismeri, hogy semmit sem tehet már, mert az események alakulása messze túlmutat az ő csekélyke, jelentéktelen lehetőségein, akkoris tovább keresi a lehetőségeket, mert ezt diktálja az életösztöne. Ilyenkor egy kicsit kiszakad a materialista világból, és igen, kérlelhetetlen materialistaként is más szemszögből látja a világot. Ha ki sem mondja, akkoris legbelül egy felsőbb hatalomhoz fohászkodik, mert pontosan tudja, hogy nincs más esélye, és rajta már csak a csoda segíthet, de csoda sem történik úgy, hogy nem tesz érte. Élete lepereg a szeme előtt, látja élő és elhunyt szeretteit és nagyon de nagyon életben akar maradni, és szelleme kiszabadul abból a korlátolt sekély világból amiben élt. Hinni akar benne, hogy megúszhatja és csöppnyi tudata messze túlszalad a lehetőségein, és megpróbál belekapaszkodni abba, amit mindig tudatosan tagadni próbált. Végre megérzi, hogy mennyire jelentéktelen és semmirevaló hitvány kis élete, és segítségért esedezik. Sokan meglátják ilyenkor Istent. Ha túlélik, egy részük újra eltemeti ezt magában, és visszatér megszokott kis anyagközpontú életébe, más részük viszont újjászületik és soha többé nem akarja elveszíteni a kapcsolatot azzal az erővel, amire rátalált.

Sokmindenben lehet hinni, én számomra a legbugyutább dolog ezek közül a materializmus. A materializmus olyan mint a számítógép hardvere szoftver nélkül. Szép meg mutatós, csak önmagában semmi értelme nincs!

2011. okt. 31. 18:46
 16/24 anonim ***** válasza:
Istennek van?
2011. okt. 31. 19:05
 17/24 anonim ***** válasza:
70%

Ha zuhan a gép több megoldás lehetséges:

- a pilóták jól képzettek és visszahozzák, vagy leteszik "vitorlázással" és akkor ők az Istenek,

- mindenki imádkozik, megtér, lezuhannak és meghalnak - no hol az Isten aki szeret és segít (majd a másvilágon?),

- és az apám által mesélt vicc is idevág: amikor a Föld "legokosabb embere" kiugrik a zuhanó gépről a poroltóval.

A reménytelenséget magamnak köszönhetem, mert nincs elég tudásom, vagy bátorságom, vagy gerincem.

Tudod ilyenkor a tanárom mondása jut eszembe: gyáva népnek nincs hazája.

2011. okt. 31. 21:23
 18/24 anonim ***** válasza:
Ha már itt tartunk, kérdező, van-e bizonyíték arra, hogy egyik kopó másik eb? Vagy hogy nem oda Buda?
2011. okt. 31. 21:24
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
Ez csak szimplán olyan mint hogy valaki hall vmi megdöbbentőt és hirtelen felszólal : ÚRISTEN! vagy dühös és azt mondja: A K'RVA ISTENIT! Ezt ritkán én is önkéntelenül megteszem pedig ateista vagyok. Próbáltam magam leszoktatni róla de ez egy ilyen berögzült szokás mert a környezetébe mindenki hallja őket, nehéz róla leszokni.
2011. nov. 5. 07:32
 20/24 A kérdező kommentje:
Simone: Én már kezdek átszokni a "Darwin *****meg"-re. :D
2011. nov. 5. 17:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!