Mózes nem tudta eldönteni hogy hívják az Isten? Elohim vagy Jahve (ok JHVE). Mi erről az Isten hívők véleménye? Erre mégsem mondhatják hogy Sátáni manipuláció mint a dinoszaurusz csontok. ;)
Mózes öt könyve. Bibliai szerzői és a keletkezés korai.
"A Mózesi szerzőség
A Mózesnek tulajdonított könyvek Mózesi szerzőségét Ibn Ezra (elhunyt 1167) középkori zsidó tudós nyomán a XVII. században Spinoza vonta először kétségbe. Lásd bővebben Bibliakritika.
A XVIII. században J. Astruc az istennevek váltakozása alapján a Mózesi könyveket két fő forrásra (az egyik a Jahve, a másik az Elohim istennevet használja) és tíz kisebb forrásra vezette vissza.
A modern tudományos bibliakritika J. Wellhausennek a századforduló táján végzett kutatásai alapján a Mózesi könyveket a következő forrásoktól származtatja:
A legrégibb a Jahve istennevet használó jahvista forrás, amelynek ősibb részét laikus forrásnak is nevezik, mivel a kultusz iránti érdeklődése csekély. A jahvista forrás istenfogalma kezdetleges, erősen antropomorf, stílusa konkrét és egyszerű. Keletkezési ideje az időszámításunk előtti IX. század közepe és a VIII. század közepe közötti időszak, keletkezési helye a déli országrész.
Nem sokkal ez után keletkezett a az elohista forrás, mely az Elohim istennevet használja, oktató stílusban Elohimra vezeti vissza a történéseket és különös figyelmet szentel a prófétai mozgalomnak.
A deuteronomiumi forrás szónoki stílusban íródott, különös gondot fordít a Jahve kultuszra, és csak a jeruzsáleumi templomban bemutatott áldozatot tartja törvényesnek. Keletkezési ideje Josiás vallási reformjának időszaka.
A papi forrás a babiloni fogság időszakában keletkezett több papi nemzedék munkája gyümölcseként. Jellemzője a száraz, ünnepélyes stílus, a teológiai érdeklődés, a kronológiai és egyéb számadatok, valamint nemzetségtáblák közlése. Az egymással fokozatosan egybeépülő forrásokból a fogság után, az időszámításunk előtti V. század végén jött létre egy végső papi szerkesztés (redicatio) következményeként a mózesi könyvek mai formája."
Kedves Péter! Én is örültem a másik felének ami új volt. ;) Amúgy a jövőre éppen annyira tudunk emlékezni mint a múltra, én is te is. És még véletlenül sem vagyok ateista.
Már késő van, de majd holnap elolvasom az írásod.
Én is mint minden gyerek veleszületett bölcsességgel és tudással jöttem a világra, csak belőlem az átlagnál sokkal kevesebbet "neveltek"/"vertek" ki.
Ezeket a dínó csontokat meg csak most látom, hogy megemlítetted! :D
Hát... Erre is van normális hívő teória is.
"a tudományos világkép alaptézise az Isten tagadása"
Forrás? :)
Gondolom hirtelen íródott, és inkább azt jelenti, hogy a tudományos világ sokszor épít istentagadásnak megfeleltethető alaptézisekre. Viszonylag szép számmal azért ott vannak azok a tudósemberek, akik mint remekművet csodálják még a fizikai összefüggéseket is. Ezt kár volna nem megemlíteni.
nekem most erről a kérdésről a 2Móz 34,6 jutott eszembe, amikor is Isten saját maga mondja ki a nevét (irja körül) személyesen Mózesnek:
"És az Úr elvonula ő előtte és kiálta: Az Úr, az Úr, irgalmas és kegyelmes Isten, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú."
szóval szerintem végülis Istennek ez a neve, ami körbe irja a tulajdonságait, nem lehet rá emberi szót találni, úgymond "megbélyegezni" egyetlen szóval
A 2011-08-29 23:55 válaszadó írta:
"Ezt jelenti a JHVH. Nem úgy kell érteni a "Vagyok, aki vagyok"-ot, mintha mai pongyola megfogalmazás lenne, "Az vagyok, aki vagyok, mi közöd hozzá?!"
A név a van igéből származik, de ez az ige befejezetlen múltidejű alakja. A "pongyola" fordítása pedig nem az ahogy a válaszadó írja hanem ez:
"Azzá válok, amivé válni akarok" Ezt jelenti a "vagyok aki vagyok". Ezt pedig Isten ha jól emlékszem az égő csipkebokornál mondja, mert azzá vál, amivé válni akar, akár egy égő csipkebokorá is.
ó-sémi nyelvből való: Elah'im (Elah - Isten + im (ima) - anya), úgymint arabul Allah'umma (Allah - Isten + umma - anya), héber nyelven pedig: Elohim (Eloh - Isten + ima - anya). Tehát Elahim, Allahuma és Elohim = Istenanya, Istenszülő anya, Boldogasszony.
Szerintetek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!