Szerintetek az egyházak betartják a Biblia parancsait?
Sokan még az egyházak is ellentmondásos dolgokat tesznek. Olyan dolgokat imádnak, amelyeknek már semmi köze istenhez. Túl díszítettség és pompa mindenütt, valamint az isten által ellenzett bálványok és képek tisztelete.
Vajon ez ellentmond akaratának? Már harmadszorra kezdem olvasni a Bibliát keresve ezeket a fejezeteket és eddig hármat is találtam: az egyig a tízparancsolatban volt, amely nem egyszer előfordul a szentkönyvben és egy a borjú imádata, amiért isten súlyosan bünteti az embereket.
Mi nem ugyan ezt tesszük? Bár nem vagyok vallásos sokat kutatok ezek után, mert két évet eltöltöttem egy református suliban és a hétfői áhitatokon folyton ezek a dolgok jártak az eszemben: nem követtünk el azzal eleve bűnt, hogy már templomokat és zarándokhelyeket létesítettünk olyan helyeken ahol nem is szabad, valamint rengeteg faragott kegytárgyat hoztunk létre, ami nem isteni és azt nem szereti a Biblia szerint
Valójában az egyház szó nem felekezetekre vonatkozik, hanem azoknak az embereknek a csoportja, akik követik Jézust. Ezek bármilyen felekezetűek lehetnek, Istenhez tartoznak. És Jézus is megmondta, hogy kevesen választják a keskeny utat.
Az én hívő életemet nem befolyásolja, hogy a pápa vagy bárki más hogy él, milyen bálványt imád vagy nem imád. Mindannyian bűnösök vagyunk, inkább hagyjuk az ítéletet Istenre.
A mi dolgunk az hogy a saját szívünket tisztán tartsuk, hogy fejlődjünk hitben és tudatos életet éljünk. Nem a világot vagy a vallásokat kell megváltoztatni, hanem saját magunkat. Te mit gondolsz erről, kedves kérdező?
Tisztelettel,
Freya
Az egyház egy nagy hazugság! Az amit írsz, hogy tele van mindenféle pompával, bizonyítja a legjobban. Nekem kötelező volt hitoktatásra járnom. Az idős pap pedig minden óra felében molesztálta a fiúkat. Persze akkor nem értettük, miért ütögeti őket folyton, miért ölelgeti, szorongatja őket... aztán jó néhány olyan meleg fiút ismertem munkahelyről, akik konkrétan azért lettek azok amik, mert egyházi iskolában nevelkedtek. Ott aztán megtanulták, csak a nővel ágybabújni bűn. Férfival nem!
Hogy pedig kik járnak templomba? Én még nem láttam olyat, aki szívvel imádkozott volna! azt viszont láttam, hogy hogyan beszélik azt meg, ki milyen ruhában volt, ki kivel kavar, stb.
De azt gondolom, igen, tudnunk kell azt, mi az egyház. Ha hiszel Istenben, akkor ő nem várja el, hogy csatlakozz bármelyik hazug felekezethez is. Élj erkölcsösen, élj úgy, hogy bele tudj nézni a tükörbe, hogy fel tud vállalni önmagad! Isten mindent lát. Mi nem... Ő mindent tud, mi nem... mi csak magunkért felelünk, a magunk gondolataiért, a magunk érzéseiért, a magunk életéért..
"Így igaz,ahogy írták!Viszont amit én sem értek,pl.katolikus:cölibátus????Miért is???
Biblia nem írta/írja egy szóval sem,hogy nem házasodhatnak!!!!!
Sőt!Voltak olyan papok,illetve akkoriban szokás is volt,hogy több feleségük legyen!"
A papi cölibátus a középkorra vezethető vissza, amikor az egyházi vagyon feldarabolódását akarták megakadályozni vele. Papnak ne legyen gyereke, ne örökölje a vagyont. De azért mert innen ered, nem elvetendő. Van igazság abban, hogy jobban tudja Isten szolgálni az, aki csak rá figyel, nem köti le a család gondja. És az Újszövetségben is szerepel, hogy vannak, akik önként lemondanak a házasságról az Isten kedvéért.
"Igen,a bálványimádást én is észrevettem!Egyébként katolikus vagyok,de amiket mostanában művelnek a papok,az felfoghatatlan számomra!"
Mi felfoghatatlan a papok cselekedeteiben? Mármint konkrétan mi zavar?
"Hiszek Istenben,de egy jó ideje nem járok templomban,mivel értelme számomra nincs...Itthon is tudok imádkozni,olvasom a Bibliát...."
Ott rontod el, ahol annyian mások. Jézus mondanivalójának egyik lényege, hogy "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat". Az Istennel való kapcsolat szerves része az embertársakkal ápolt szeretetkapcsolat. Ha nem mész a templomba, akkor te szereted az Istent, de nem érdekelnek a többiek, nem osztod meg velük a hiteted és örömödet. Csak a közösségben megélt emberszeretet útján lehet üdvözülni.
"Ott ugyanazt ismételgetik el nap mint nap!Cselekedetek 15:19-20 1Korintusz 8:7 2Korintusz 6:16 Szent képeim vannak 2 db,de nem őhozzájuk imádkozom,Istenhez,akit még ember nem látott!!!!"
A hívő nem a szobrokhoz és képekhez imádkozik. Azok szépsége felemeli a lelket, el a mindennapok porától, közelebb visz Istenhez. A szentek szobrai és képei pedig példaképeket állítanak elénk, olyanokat, akikre hasonlíthatunk, és akik Istennél vannak, közbenjárhatnak értünk, ha erre kérjük őket.
"Az egyház egy nagy hazugság! Az amit írsz, hogy tele van mindenféle pompával, bizonyítja a legjobban. Nekem kötelező volt hitoktatásra járnom. Az idős pap pedig minden óra felében molesztálta a fiúkat. Persze akkor nem értettük, miért ütögeti őket folyton, miért ölelgeti, szorongatja őket... aztán jó néhány olyan meleg fiút ismertem munkahelyről, akik konkrétan azért lettek azok amik, mert egyházi iskolában nevelkedtek. Ott aztán megtanulták, csak a nővel ágybabújni bűn. Férfival nem!
Hogy pedig kik járnak templomba? Én még nem láttam olyat, aki szívvel imádkozott volna! azt viszont láttam, hogy hogyan beszélik azt meg, ki milyen ruhában volt, ki kivel kavar, stb."
Szerintem nem helyes, hogy egyedi élmények alapján egy 100 millió tagú közösségről alkotsz véleményt. Voltak, vannak, lesznek rossz papok, hitetlen, gonosz keresztények, pedofil papok. Nem tagadom. De ne általánosíts. Nem minden cigány lop, nem minden német büdös, mert nem fürdik, és nem minden olasz tagja a maffiának.
De azt gondolom, igen, tudnunk kell azt, mi az egyház. Ha hiszel Istenben, akkor ő nem várja el, hogy csatlakozz bármelyik hazug felekezethez is. Élj erkölcsösen, élj úgy, hogy bele tudj nézni a tükörbe, hogy fel tud vállalni önmagad! Isten mindent lát. Mi nem... Ő mindent tud, mi nem... mi csak magunkért felelünk, a magunk gondolataiért, a magunk érzéseiért, a magunk életéért..
De azt elvárja, hogy éld meg a hited közösségben. Hogy szeress, szolgálj másokat, hogy add nekik az életed. Nem is elvárja, kéri, mert csak így kerülhetsz hozzá közel. A teolvasatodban kissé önzően kell élni, csak magáért felelős mindenki, a magam boldogulása a feladatom. Jézus szerint viszont:
Aztán így szól a király a jobbján állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! 35Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. 36Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek. 37Erre megkérdezik az igazak: Uram, mikor láttunk éhesen, hogy enned adtunk volna, vagy szomjasan, hogy innod adtunk volna? 38Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna? 39Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogathattunk volna? 40A király így felel: Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek. 41Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely a sátánnak és angyalainak készült. 42Mert éhes voltam, s nem adtatok ennem. Szomjas voltam, s nem adtatok innom. 43Idegen voltam, s nem fogadtatok be. Nem volt ruhám, s nem ruháztatok fel. Beteg és fogoly voltam, s nem jöttetek el meglátogatni. 44Ekkor ezek is megkérdezik: Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, s nem voltunk szolgálatodra? 45Erre majd ezt feleli: Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek.
Nagyjából az utolsó 2 válasszal értek egyet.
Én nem vagyok kifejezetten keresztény, de engem nagyon utat ez a "mindenpappedofil" sztereotípia... Meg az is, hogy a csapból is az folyik, milyen elítélendő valójában a rómkat. egyház.
(Nem tudom, egyébként engem a fentebb említett egyház márcsak a "pompa" meg a hagyományok miatt is jobban vonz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!