Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Elgondolkodtatok már az...

Sághegyi Csaba kérdése:

Elgondolkodtatok már az alábbi videóban látható dolgokon?

2011. aug. 20. 01:31
1 2 3 4 5 6
 41/60 A kérdező kommentje:

Nem kiollózták, ez egy ma népszerű mese. Nem vették bele a kánonba, mert nem ismerték el ihletettnek. Voltak olyan írások (pl Barnabás levele), amelyen gondolkodtak, mielőtt elvetették. Az apokrifeket pedig kanonikusnak akkor sem tekintették, ha hivatkoztak is rájuk, például Júdás (nem az áruló) a levelében idéz Énok könyvéből.

A tény pedig tény marad: mind a ma ismert Újszövetségi könyvek legkorábbi kéziratmaradványai, mind az egyházatyáknak a leveleikben idézett újszövetségi idézetei (melyeket akkor még le sem kanonizáltak, de elismerték Isten szavának) megegyeznek azokkal az újszövetségi részekkel, amelyeket ma magyar nyelven is olvashatunk.

2011. aug. 22. 19:59
 42/60 Srapnel ***** válasza:
11%

Azt nem tudjuk, hogy 1940-től 2011-ig (kezdve a II. vh.-tól a mai napig titkos aktákig) mi történt, pedig fényképezőgép, kamera, írógép, stb. is van már rég... Erre te most több ezer évre visszamenőleg akarsz hinni egy többször másolt, szájhagyományokat lejegyző könyvnek??? Azt sem tudjuk, hogy egy-két közelmúltbeli bűnesetben ki volt a vétkes és ki nem...

Szokott még érv lenni az, hogy a Biblia részei milyen szépen illeszkednek egymáshoz. Na igen, ez minden regény alapkövetelménye, ti., hogy összefüggő legyen a sztori. Néhol még a Star Trek is összefüggő volt, a későbbi sorozatok utaltak a korábbiakra, sőt, még szereplők is megjelentek és az életük nyomon követhető volt (ne is beszéljünk akkor Asimov alapítványos sztorijáról). Ez (hogy összefüggő a sztori) gondolom akkor remek bizonyíték arra, hogy érdemes szép nyári éjszakákon az eget kémlelni az Enterprise űrhajó után.

A videóról meg ennyit tudnék mondani:

X: Szia Y, hogy vagy?

Y: Köszi, remekül.

X: Mire jutottál az új vallásunkkal kapcsolatban?

Y: Sok a hitetlen és keveset adóznak.

X: Meg kéne csavarni egy kicsit a sztorit, nem?

Y: De, jó ötlet, mit javasolsz?

X: Legyen benne valami csoda, mondjuk feltámadás.

Y: Kevés.

X: Lázálmok, téboly határán lévő látomások. Aztán meg kemény aszkézis, ha azt látják, hogy önszántadból dobsz el mindent, az elég meggyőző.

Y: Nem akarok egész életemben tébolyultat játszani és nélkülözni, minek csinálnák akkor az egészet...

X: Jó, akkor keressünk pár embert, azoknak eljátszuk, amíg teljesen el nem hiszik és be nem lesznek kondicionálva. Ők el fogják hinni, ezért hitelesen terjesztik majd, mi meg úgyis tudjuk az igazságot.

Y: Ez már tetszik! Kéne valami könyv is, nem?

X: Ja, még jobb! Ott aztán azt írunk, amit akarunk.

Y: Jó, de némelyik ért a mondákhoz és régi történetekhez.

X: Sebaj, bevesszük az ő írásaikat is. Úgy a legjobb, ha van benne sok igazság is, így ha a könyvön megy a vita és rámutatnak a problémás részekre, mi majd rámutatunk az igazakra és így meggyőzzük őket, hogy az egész könyv igaz.

Y: Te egy zseni vagy!

X: Hm. Jó lesz, meglásd.

2011. aug. 23. 08:35
 43/60 A kérdező kommentje:

Előző:

A történelmi tényeket illetően minden infó fentebb van, nekem nem baj, ha nem fogadod el, az a lényeges, hogy itt egyrészt elérhető annak, aki keresi, másrészt ti sem mondhatjátok majd, hogy nem lett nektek szólva. :)

A magad alkotta karikatúra igencsak hibás. Hogy jön bele az adó? Nézd előbb végig Pál, és Péter életét, annak köze nem volt a gazdagsághoz, épp ellenkezőleg! Halálukról már nem is beszélve, lefejezés, és megfeszítés, ami várható is volt, mert ha olvasod a korabeli történészek híradásait, látod, hogy gyűlölték az ősegyházat mindenfelé, Néró császár egyenesen keresztényekkel etette az oroszlánokat a Kolosszeumban! Pénzre hivatkozni csak annyit mutat, hogy kicsit sem látsz túl a mostani álkeresztény harácsolókon.

A másik, hogy az Újszövetség iratai a maguk idejében nem mondák voltak, hanem híradások. Azért írták le maguk a szemtanúk az eseményeket, mert megjelentek a képzelgők, terjesztettek mindenféle kitalált dolgot. Írásba foglalva, és azt mércének tekintve az egyház védve volt valamennyire a zavaró elemektől.

Valamint azért senki nem teszi tönkre az életét, mert lát pár tébolyultat, hacsak nem maga is tébolyult. Még mindig nincs semmi olyan pszichológailag megerősíthető magyarázat, hogy példás életet élő emberek miért hirdettek olyat, ami miatt üldözték őket egész életükben, míg végül megölték.

Amúgy egyéb híradásból tudjuk, hogy Jánost is megpróbálták megölni, forró olajban főzték, de túlélte minden sérülés nélkül. Végül száműzték egy fegyenctelep szigetre, hogy ott öljék meg az elítéltek, de ez helyett sokan közülük megtértek. Ekkor, és ott íródott a Biblia utolsó könyve.

2011. aug. 23. 10:47
 44/60 Srapnel ***** válasza:

"Nézd előbb végig Pál, és Péter életét, annak köze nem volt a gazdagsághoz, épp ellenkezőleg!"

X: Beleírjuk, hogy bármi közünk van a pénzhez?

Y: Hülye vagy?! Inkább legyen a mi kamu életünk szépen beleírva. Aztán majd kézről kézre adják és pár év múlva senki nem vonja kétségbe, hogy mi milyen aszkéták voltunk!

X: Jól van, na, csak vicceltem.

300 év múlva:

W: Te, a hívek érdeklődése kezd csappanni, egyre kevesebben hisznek a Könyben.

Z: Válogassuk ki azokat a részeket, amelyek kilógnak a sztoriból.

W: Jó, az aszketikus részeket meg hagyjuk benne. Ez az X és Y nagyon példás életet élt, az ő történetük segít majd meggyőzni.

Z: Már hogy segítene? Te mindent elhiszel, amit neked mondanak?

W: Nem, de a Könyvben van számos igaz történet, közé szőve X és Y élete is hihető lesz.

Z: Ja, így már jó!

"Pénzre hivatkozni csak annyit mutat, hogy kicsit sem látsz túl a mostani álkeresztény harácsolókon."

Nem, hanem neked van bajod a szövegértéssel...

"A másik, hogy az Újszövetség iratai a maguk idejében nem mondák voltak, hanem híradások."

Mint Barczai Gabi riportja a Naplóban ( [link] Te tényleg nem érted, hogy mi a baj az egésszel? Most átvernek akárhogy (vagy legalább próbálnak), szerinted akkoriban nem volt könnyebb? Amikor se internet, se tévé, se rádió, se magnó, se diktafon, se fényképezőgép, se semmi?

"Még mindig nincs semmi olyan pszichológailag megerősíthető magyarázat, hogy példás életet élő emberek miért hirdettek olyat, ami miatt üldözték őket egész életükben, míg végül megölték."

Te nem ezen a világon élsz? Hogy van az, hogy példás életet élő emberek feldarabolják a saját anyjukat, bankot rabolnak, saját ereiket felvágják, stb.?

2011. aug. 23. 11:08
 45/60 A kérdező kommentje:

Ott nem stimmel az érved, hogy az való igaz, hogy abban az időben sokan összeírtak mindenfélét, de az újszövetségi könyvek által bemutatott történelmi eseményeknek EGYETLEN az egyháztól független hivatalos történeti forrás sem mond ellent, hanem ha szóba hozza, minden esetben MEGERŐSÍTI. De ezt sokkal feljebb is megtalálod...

Továbbá milliomodszor is elmondom, hogy a Bibliából soha semmit nem vágtak ki, amit belevettek. Rengeteg könyv van, amit soha nem vettek bele, ez nem kiollózás. A kiollózás mese, és az is marad.

2011. aug. 23. 12:00
 46/60 A kérdező kommentje:
Ja igen, az utolsó mondatodban nem tudom, kikről beszélsz, de nyilván egészen máshol kötöttél ki, mint amiről beszélünk... Mert én az apostolokról beszéltem még mindig
2011. aug. 23. 12:28
 47/60 Srapnel ***** válasza:
Figyelj, meggyőztél! Igazad van. Egy ilyen régi könyv, amiből semmit nem vágtak ki, a sztorija összefüggő, csak igaz lehet.
2011. aug. 23. 14:39
 48/60 A kérdező kommentje:

Nem meggyőzés a célom. Kíváncsi vagyok mindenféle érvre, hátha valaki mutat olyan dolgot, vagy összefüggést, ami igaz is, és én még nem tudtam. Az ide beírt válaszoknál egyszerűen hibát találtam, amire rávilágítottam. Nem olyan hibát, hogy nekem nem tetszik, hanem logikailag nem áll meg a lábán.

A feltámadás természetesen az én hitem, nem voltam ott. Egyszerűen arra vagyok kíváncsi, hogy valaki valahonnan tud-e más magyarázatot a videóban vicces módon felsorolt történelmi eseményekre, amelyre a legkevésbé bizarr magyarázat egy fizikai lehetetlenség. Az, hogy magukat a történelmi tényeket kérdőjelezték meg, egy mellékvágány volt, és jól rá lehetett mutatni az abszurditására. Így már vissza lehet kanyarodni az eredeti kérdéshez, hogy van-e esetleg valamilyen más "igazi" magyarázat, nehogy az legyen, hogy esetleg nagyot tévedek.

2011. aug. 23. 15:00
 49/60 anonim ***** válasza:
0%
Egy vallási fanatikusnak szerinted mi újat lehet mondani? Magvannak a magad válaszai, neked mondhat akárki akármit, a végén úgyis csak egy igazság van, a tiéd.
2011. aug. 23. 15:13
 50/60 Srapnel ***** válasza:

"amelyre a legkevésbé bizarr magyarázat egy fizikai lehetetlenség"

Na itt van az alapvető probléma. A fizikai lehetetlenség a legutolsó, amit feltételezni lehet (mert különben igen SOK mindent kellene folyományként megindokolni), de neked persze sikerül. Reménytelen.

2011. aug. 23. 16:58
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!