Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit gondoltok erről?

Mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés

Számomra ilyesztő, hogy mennyi elvakult ember van még most is. Úgy érzem az elmúlt 1000 évben csak annyi változott, hogy már nem a parasztvakítással fanatikusan vallásossá tett kisebbség irányít, de a számuk nem változott. Ilyesztő, hogy emberek vakon hisznek egy könyv tartalmában amit jórészt nem az állítólagos eseményekkor jelenlévők írták le hanem akár generációkkal később élők. Mindig is félelmetesnek tartottam ezt a dolgot, mert az ilyen fokú vakság jóhoz még nem vezetett. Nem tartom a vallásos embereket ostoba embereknek (mert szerintem az

igazán buta emberek általában nem jutnak el a halál utáni létezés milyenségének a kérdéséhez), ugyanakkor azt gondolom, hogy ez egyfajta menekülés az elől, hogy beismerhessük, hogy semmik sem vagyunk. Szerintem ahhoz igenis bátorság és magasabb inteligencia szükséges, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a kitáguló és összehúzódó világegyetemünk porszemének jelentéktelen részei SEM vagyunk. Mert pusztán anyag vagyunk, ami évmilliók óta tartó kémiai reakciók egy stádiumában van. Én egész életemben a semmisség, a lélek nemlétezésének az elfogadásától való menekülésnek tartottam a vallást. Megértem, hogy nehéz elismerni, hogy nem vagyunk többek a világegyetemben mint az utcakő amit nap mint nap taposunk, de szerintem a vallásokba menekülés nem megoldás, ez csak visszatart minket attól, hogy minél jobban megismerjük és megértsük a világegyetemet.

De kérlek ne főként bibliai idézetekkel próbáljatok meg erre reagálni.

25/F

2011. aug. 11. 16:08
1 2 3 4 5
 31/42 Brxsaca ***** válasza:

Az utolsónak!

Nem akarlak megbántani, de ezek nem válaszok.

Ez csupán folyamatos mellébeszélés.

Egyetlen kérdésemre sem ad logikus választ.

Kikerül, torzít, csúsztat.

Nézzük csak.

Az asszonyos példa. Ha pl Én vagyok "isten" és tudom mindig a helyes utat. Ha a feleségem is ugyanúgy látja a dolgokat és helyesen dönt, ahogy én, akkor ő már robot? Ha tudja a helyes választ és nem hibázik akkor Robot? Csak akkor vagyok ember ha folyamatosan hibázok?

Az ember arra lett teremtve, hogy folyamatosan hibázzon? Ember+ helyes döntések= robot. Akkor Isten+ helyes döntések= istenrobot. ???

Ez a hasonlatod alapjaiban hibás.

Miért nem lehetne az embert hiba nélkülire teremteni?

A hibázási lehetőség meg van adva neki, de nem hibázik, mert TUDJA a helyes utat. Nem találgat TUDJA! Mert isten olyannak teremtette, hogy lássa és értse az isteni helyes utat. Dönthetne másként, (mert szabad akarata van) de nem hibázik, mert a helyes döntéshez szükséges minden tudásnak a birtokában van (isten úgy teremtette).

így a helyes döntés nem teszi robottá az embert.

Az Isten elfogadása maga A JÓ? Az isten nélküli élet egyenlő gonoszság?

Ami nem gyors az lassú? A szuper vasút gyors vagy lassú?

ja , hogy mihez képest? Hát ez az. Ha valami nem fehér az nem jelenti azt, hogy automatikusan fekete.

Tehát ez az állítás is alapjaiban hibás.

2011. aug. 16. 22:17
 32/42 anonim ***** válasza:

Szia, attól tartok, hogy nem értjük meg egymást, két malomban őrölünk.

Miért nem lehet az embert tökéletesre teremteni? Arra volt. Az hogy szabad választása van jó és rossz között, nem a tökéletesség hiánya. Ugyanis ha eleve csak jól dönthet, nem tökéletes, hanem előre programozott. Itt tehát nézőpontunk közötti eltérés miatt nem tudunk zöld ágra vergődni.

Ahogyan az ég sem azért tökéletes, mert mindig kék és ragyogó, hanem mindig tökéletes, szürke fellegekkel is, azonképpen van az ember is. Ne egy rövid emberöltőre gondolj, hanem az örökkévalóságra. Ez a tanuló szakasz.

"Az Isten elfogadása maga A JÓ? Az isten nélküli élet egyenlő gonoszság?"

NEM! Hanem hiába teszed a jót, tartod be Isten törvényét, ha nincsen a szívedben Szeretet (=Isten), és nem az Igazság (=isteni állapot) megvalósulása a fő célod, akkor nem érnek semmit a "jó" cselekedeteid. Ha viszont szeretet van a szívedben és az igazság a célod, akkor lehet hogy itt-ott áthágod a törvényt, mégis a világot építed.

Értsd jól: lehet, hogy te nem hiszel Istenben, a szívedben azonban mégis ott lakik. Persze ez előbb utóbb úgy szokott történni hogy rátalálsz. És itt most nem vallásokról beszélek, hanem az abszolút igazságról.

Mindegy, tényleg másképp gondolkodunk, én nem tudom neked a te nézőpontodból ábrázolni a dolgot, de ez az én hibám.

Még egyszer javaslom Gandhi önéletrajzát, ha érdekel az igazság keresése. Látod, keresztényként egy hindut ajánlok neked, nem vagyok én fanatikus, aki szerint "it's my way or the highway".

Ha tudsz angolul, akkor pedig Anthony de Mello atya "Awereness" című könyvét. Lehet hogy le is van fordítva. Ezek a megvilágosult emberek sokkal tisztábban tudják kommunikálni, amiről én csak dadogok itt, és zéró bibliai idézgetéssel, minden hitből való (vagy akár ateista) embernek.

További szép napot.

2011. aug. 17. 13:52
 33/42 Brxsaca ***** válasza:

Isten Tökéletes így nem tud rosszul dönteni.

Az ember tud rosszul dönteni ezért nem lehet tökéletes.

Ez már már egy matematikai képlettel is levezethető.

Az ember akkor lenne tökéletes, ha isten az Ő minden tudásával felvértezné. De nem teszi. Gondolom irigy.

Miért nem láthatna minden ember az isten szemével?

miért nem gondolkodhatna az isten fejével?

Minden képességgel elláthatná az embereket és akkor csak jó történhetne, mert lenne a földön 7 milliárdű

"kis isten".

Minden képességet meg kellene adni, csak hatalmat nem.

egyedül a MINDENHATÓSÁGOT nem. És olyan tökéletes világ lehetne, amilyet máshogy nem lehet elérni.

Mindenki Ugy látna mindent mint maga isten. Úgy is gondolkodna úgy érezne, úgy is döntene. Minden szép minden jó. És nem lennének robotok. istenek lennének, hatalom nélkül.

Hiszen attól még nem válik robottá az ember, ha tudása van.

Ha az összes felmerülő kérdésre tudja a helyes választ csak jó döntéseket hozhat.

Dönthetne másként, mert megtehetné. De miért csinálna bármit is a meggyőződésével ellentétesen?

NEM ROBOT! OKOS!! Hibázni nem tudóan okos, szabad akarattal.

Ha találsz ebben a "rendszerben" egyetlen egy logikailag megkérdőjelezhetőt, kérlek jelezd.

De ha lehet a cáfolatot is vezesd le hasonlóképpen, megmagyarázva, hogy amit én gondolok az miért ne működhetne. És még egyszer emlékeztetőül: A tökéletes TUDÁS nem jelenti a szabad akarat elvesztését, csupán a hibázási lehetőséget zárja ki. Tehát a Robot ember kifogás

nem működik. Az okos ember nem robot hanem okos. az Isten által adott univerzális tudás nem változtatja az ember robottá. Csak istenien okossá.

2011. aug. 17. 21:04
 34/42 anonim ***** válasza:

Lesz tökéletes tudás, de ehhez "tanuló idő" után fogunk eljutni. Ezt a tanuló időt úgy hívják, hogy földi lét, fizikai testben. Te a "mennyországot" akarod itt és most, mint egy csökönyös gyerek. Lesz tökéletesség, sőt, mivel Isten az időn kívül áll, ezért VAN tökéletesség. Amint te is bekerülsz majd az időtlenségbe, te is megtapasztalod.

Nézd,azt írod, a te elméleted szerint kis istenek lennénk, csakhogy Isten nem sok kis istent teremtett, hanem EMBERT. Aki NEM Isten. Aki EMBERKÉNT tökéletes volt, de csak emberként. Látod, ez az ateizmus egyik alap panasza:mi miért nem vagyunk istenek? De miért lennénk?

2011. aug. 18. 12:30
 35/42 Brxsaca ***** válasza:

Pontosan ez az. Miért nem vagyunk istenek?

És az nem magyarázat, hogy mert csak!

Persze emberek vagyunk. De ne állítsuk azt, hogy tökéletesnek lettünk teremtve.

Ez csak csúsztatás.

kb olyan mintha egy Trabantra mondanánk, hogy tökéletes. igaz. Lehet tökéletes. Tökéletes Trabant, de nem tökéletes autó. Hiszen akkor lehetne Ferrari is.

De nem. Mi élvezzük a Trabantságunkat. És örvendezzünk neki, hogy egyáltalán valahogy működünk. És ha valaki meg meri kérdezni, hogy de miért nem Ferrarinak teremtettünk?

Az mindjárt hülye vagy eretnek, vagy az ördög szolgája...

Miért kell megelégednünk valami rettentően gagyi megoldással? istennek ugyanannyi fáradtságába került volna Ferrarit teremteni mint Trabantot. De belőlünk Trabantot kellett. És tapsikolva örvendezzünk ennek.

2011. aug. 18. 13:10
 36/42 anonim ***** válasza:

Nem vagy se hülye, se eretnek, se a sátán szolgája. De pontosan demonstrálod Ádám és Éva problémáját: az ő bajuk is ez volt. Miért nem vagyunk Istenek? (pedig ők még teljesen egészségesek voltak és hatalmat kaptak az egész föld felett.)Na és mért is kéne annak lennünk? Miért nem akarsz inkább elefánt lenni vagy koalamackó?

Milyen lenne a világ ha a kutya nem akarna kutya lenni, az oroszlán vegetáriánus lenne, a zebra meg vérengzeni akarna? Pedig van tökéletes zebraság és tökéletes oroszlánság. Ahogyan TÖKÉLETES EMBERSÉG is van. De ezt el kell érni, ezért meg kell küzdeni, mert csak így realizálhatod magadban a benned rejlő isteni természetet. És akkor olyanná válhatsz majd mint Isten (a hívők ezt hívják mennyországnak)

2011. aug. 18. 20:32
 37/42 anonim ***** válasza:
Még egy gondolat: pontosan ez a kiút az eredendő bűn következménye alól. Az állatokra nem vonatkozik ez, és ők nyugodtan élik a nekik rendelt sorsot. Amint valaki megvilágosodik (nem valami buddhista dologra kell itt gondolni) már nem is akar máshogy élni, csak emberként. cél: a tökéletes ember.
2011. aug. 18. 20:40
 38/42 Brxsaca ***** válasza:

na látod itt a probléma!

Elvileg szabad akaratunk van, de ha élni akarunk vele, akkor szembesülnünk kell azzal, hogy ez csak duma.

ha szabad akaratomnál fogva valaki Isten AKAR lenni, miért nem teszik neki lehetővé.

Mert egy korábbi magyarázat azt mondta, hogy a szabad akarat nem ezt jelenti. hanem azt, hogy szabadon választhatok jó és rossz között.

Ez nem szabad AKARAT, csupán szabad választási lehetőség.

Egy olyan választásban ahol nincs beleszólás a választható lehetőségekbe.

Tetszik vagy nem tetszik megdöglesz és kész. Ez a szabad akarat. Ezt hagy ne tekintsem már annak.

Ha elfogadjuk a szabadság azon definícióját, hogy az az igazi, ha nem kell megtennem amit nem akarok.

Nem akarok meghalni, de mégis meg kell, bármilyen életet is élek.

NINCS SZABAD AKARAT: csak annak illúziója.

2011. aug. 19. 08:30
 39/42 anonim ***** válasza:
100%

"De kérlek ne főként bibliai idézetekkel próbáljatok meg erre reagálni. "

Nekem ez a mondat tetszett a legjobban, mert egy hívő mivel is tudná magyarázni ezt, mint Bibliai idézettel, amelyeket Jézus mondott. Dehát, ha nem lehet, akkor meg van kötve a kezünk...

Mondjuk pont igazolja, ami a Bibliában le van írva, hogy az ember élete hiábavaló.

Felteszem a kérdést neked, hogy akkor miért szülsz gyereket, miért eszel, iszol, alszol, dolgozol, ha életed hiábavaló és ahogy te és gyerekeid mind porrá lesztek, akkor nem mindegy, hogy most vagy 60 év múlva következik ez be...

2011. szept. 8. 16:15
 40/42 Brxsaca ***** válasza:
46%

" a Bibliában le van írva, hogy az ember élete hiábavaló."

Na szép! istenként csak ennyire futja? Teremteni egy egy hiábavaló életet?

Ezért a házi feladat megoldásért akkora egyest adnak az Istenképző iskolában, hogy kilóg a szára a naplóból.

Ez akkora baromság, mint olyan csavart esztergálni amire semmilyen anya nem jó. Értelmetlen.

Áltatjátok magatokat. Kapaszkodtok egy nem létező következő élet reményébe egy életen át. Azután meghaltok ti is ugyanúgy mint bárki más és ugyanúgy nem juttok sehová. Ez az egész mennyországosdi egy légből kapott mese. Soha senki nem járt ott, mégis állítják, hogy hú de jó hely. Csak azért, mert egy állítólag 2000 éve élt zsidó asztalos azt "álmodta". Azért lássuk be, hogy ez bizonyítéknak igen csak karcsú.

Miért kell a "feltámadásra" várni? Isten nem ér rá előbb? Vagy az szórakoztatja, hogy a meghalt emberek lelkeit évezredeken keresztül a halálsoron engedi szenvedni?

Gondoljunk csak bele... valaki évezredekkel ezelőtt meghalt és azóta kétségek között várja, hogy pokolra vagy mennyországba jut. Minden reggel úgy ébred, hogy na most sújtanak le rám! Mert ugye még csak egy biztos szabály rendszer sincs amiből a szegény hülye tudhatná, hogy mi vár rá. Csupán azon fog múlni a sorsa, hogy a végítélet napján az úr milyen lábbal kelt.

Ha mondjuk a kínos nap előtt, Istenné Őnagyságának

"fájt a feje", akkor a hisztis "szexuálisan frusztrált" Isten mindenkit a pokolra küld majd.

(apropó: ha még nem volt végítélet akkor a pokol teljesen üres? Csak az ördög ül ott magában és forralja a vizet arra várva, hogy végre küldenek valakit akit meg lehet főzni? Szép remények mondhatom. És még csak fellebbezési lehetőség sincs? És a szabad akarat? Ha a delikvens nem akar sem a mennyországba sem a pokolra kerülni? Akkor bizony nem küldhetik oda.

És mi van azokkal a "primitív" őslakos indiánokkal akik még csak nem is hallottak istenről?

ők, hogyan engedelmeskedhetnének egy olyan istennek, akinek még csak a létezéséről sem hallottak?

Megvonunk tőlük minden infót, azután jól seggbe rúgjuk őket, hogy a pokolig meg sem állnak, csak azért, mert Isten elfelejtett nekik szólni?

bravó!!! Ez aztán nagyon szép és úri megoldás.

Megint annyi hiba és kérdőjel van a történetben, hogy ezt csak egyetlen megoldás képes feloldani. NINCS ISTEN!

2011. szept. 9. 23:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!