Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit gondoltok erről?

Mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés

Számomra ilyesztő, hogy mennyi elvakult ember van még most is. Úgy érzem az elmúlt 1000 évben csak annyi változott, hogy már nem a parasztvakítással fanatikusan vallásossá tett kisebbség irányít, de a számuk nem változott. Ilyesztő, hogy emberek vakon hisznek egy könyv tartalmában amit jórészt nem az állítólagos eseményekkor jelenlévők írták le hanem akár generációkkal később élők. Mindig is félelmetesnek tartottam ezt a dolgot, mert az ilyen fokú vakság jóhoz még nem vezetett. Nem tartom a vallásos embereket ostoba embereknek (mert szerintem az

igazán buta emberek általában nem jutnak el a halál utáni létezés milyenségének a kérdéséhez), ugyanakkor azt gondolom, hogy ez egyfajta menekülés az elől, hogy beismerhessük, hogy semmik sem vagyunk. Szerintem ahhoz igenis bátorság és magasabb inteligencia szükséges, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a kitáguló és összehúzódó világegyetemünk porszemének jelentéktelen részei SEM vagyunk. Mert pusztán anyag vagyunk, ami évmilliók óta tartó kémiai reakciók egy stádiumában van. Én egész életemben a semmisség, a lélek nemlétezésének az elfogadásától való menekülésnek tartottam a vallást. Megértem, hogy nehéz elismerni, hogy nem vagyunk többek a világegyetemben mint az utcakő amit nap mint nap taposunk, de szerintem a vallásokba menekülés nem megoldás, ez csak visszatart minket attól, hogy minél jobban megismerjük és megértsük a világegyetemet.

De kérlek ne főként bibliai idézetekkel próbáljatok meg erre reagálni.

25/F

2011. aug. 11. 16:08
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
29%

"Azért felmerül az emberben a kérdés, hogy mi a célja és értelme az életének?"

Van akiben nem merül fel, és nem érzi magát rosszul ettől. Az a célja, amit adsz neki, de ha valaki nem ad neki, arra is volt már példa. Nem értem, mi köze ennek a témához.

"Miért különbözünk az állatoktól?"

Nem különbözünk az állatoktól.

"Miért halunk meg?"

Arra ne itt keresd a választ, hanem google-ezd a sejtöregedés szót, és okulhatsz, ha akarsz.

"Mi van utána?"

Ugyanaz, mint a fogantatás előtt.

"Nem véletlen hogy a tudósok is kutatják a hosszú élet, vagy örök élet titkát."

Ugyanúgy kutatják a rövid élet titkát is, úgyhogy ezzel most nem mondtál nagyot.

"mert sokkal jobb életérzéssel élhettem le az életemet."

Honnan tudod, hogy aki nem hívő mint te, rosszabb életérzéssel éli az életét?

2011. aug. 11. 20:44
 12/42 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Számomra sokkal érdekesebb az, hogy számos ateista teszi fel a vallás/valláskritika rovatban naponta ezt a kérdést át- és átfogalmazva. Ennek mi értelme?

manju

2011. aug. 11. 21:46
 13/42 anonim ***** válasza:
50%

arra, hogy miért teszik naponta fel a kérdést: szerintem azért, mert csípi a szemüket a (szerintük) sok szemellenzős ember. és próbálnak valamit átadni a saját gondolkodásmódjukból másoknak. hátha valakit megérint. bár szerintem nem sok embert. :)

ma 19:44 eric_one

én inkább a kérdező felé hajlok gondolkodásmódilag, bár azt sem vallom hogy véletlen műve lennék stb. de nekem aztán teljesen mind1. sok kérdést feltettél. meg igazából, ha érdekel, milyen ez az életérzés, szeretnék reagálni:

ezek a kérdések minden emberben felmerülnek. én nem akarok más nevében válaszolni, de én ezere a kérdésekre azt a választ adom: NEM TUDOM. és élem az életem. attól, hogy lehet, egy senki vagyok, még ugyan úgy élhetek mint aki pl istenhívő és magát egy nagy csoda részének tartja. az, hogy mi van a halál után, majd meglátom ha meghaltam. stb.. szóval, szerintem pont ebben rejlik azoknak az ereje, akik úgymond "önmagukban" hisznek. lehet egy porszem vagyok, de ez nem változtat azon hogy most élek. és mit sem csorbít az életérzésemen. nekem nincs szükségem rá, hogy többnek érezzem magam. és hogy van-e értelme az életemnek vagy nincs? hm, nekem8. mert minden csak azon múlik, hogyan élek és érzek. és nem azon, hogy milyen elmélet áll e mögött.

hm?

2011. aug. 11. 22:06
 14/42 anonim ***** válasza:
70%

Nem különbözünk az állatoktól? Majd ha egy oroszlán lelkiismereti okokból vegetáriánus lesz, egy flamingó öngyilkosságot követ el és egy majom szonátát komponál, majd akkor azt mondom, hogy nem különbözünk az állatoktól. Vagy majd ha egy kutya pénzért öl, és egy macska az egereket mint fajt el akarja tüntetni a föld színéről.

Szellemben igenis különbözünk. Nem az agykapacitás a lényeg, hanem -jelképes kifejezéssel élve- a jó és rossz tudásának a gyümölcse.

A vallás nem az elmúlástól való félelem szülötte. Az az ateizmus. Aki nem akarja vállalni a felelősséget a tetteiért, szívesen menekül abba a hitbe, hogy nincs elszámolás a halál után. Tegye, ha úgy jobb neki.

A hívő ember sem fél az elszámolástól, hanem várja azt. Mert igazságot akar, abszolút igazságot, melynek léte Istenre mutat.

A hívő ember a létrontás ellen küzd. Ha nem hiszel az abszolút jóban és rosszban, ha nem látod hogy létrontásban élünk, nem tudsz tenni ellene és semmi jót nem adsz a világhoz.

Figyeld meg, hogy itt most nem a vallásos emberről beszélek, hanem a hívőről.

Kérdező, szerintem kicsit beszűkült a látóköröd. Parasztvakítás? Olvasd el Gandhi önéletrajzát, olvass Tolsztojt, vagy nézd meg, hogyan élt Krisztus. Engem nem zavar, ha valaki ateista, én is az voltam valamikor. Az viszont zavar, ha valaki automatikusan leírja azt, aki hisz valamiben, hogy az illető buta vagy fél. Nem méltó ez egy széles látókörű, gondolkodó emberhez.

2011. aug. 11. 22:38
 15/42 anonim ***** válasza:

én is azt hiszem, hogy félnek a hívők. nem tehetek róla..bennem ilyesmi gondolatok keringenek: aki istenben hisz, fél, hogy ha nem lenne semmi felette, akkor egymagában lenne, nincs aki segít, kevés lenne. ?

egyébként értem, ha azt mondjátok, ez nem igaz. de akkor is ez az érzés van bennem. és ahogy ti sem tudtok nem hinni, én sem tudom ezt levetkőzni.

én nem tudom, hogy létezik-e isten. szerintem ez a legkevésbé beszűkültebb látásmód. ?

2011. aug. 11. 22:43
 16/42 anonim ***** válasza:
67%

jaaaa még a vallásosoknak üzenem, akik ezt máshogy vélik, és ennek hangot adtak: én akkor is szeretem a felebarátaimat, ha Jézus erre esetleg nem kért meg.

csupán annyit akartam ezzel mondani, hogy a vallásosság/nem vallásosság nem függ össze a jó és rossz ember kérdéssel.

2011. aug. 11. 22:57
 17/42 Vree ***** válasza:
57%

"Az a gond, kedves kérdező, hogy amíg a vallást "logikaisággal" próbálod megcáfolni (egy írás ihletettségének valószínűség), addig tényként kezeled azt, amit nem tapasztaltál (halál). Tehát te elhiszed azt, hogy a tudat az semmivé válik."

Ha fejbelőnének és túlélnéd, te is rájönnél hogy a tudat semmivé válik. Ha az agy egy részét megsérted, azzal emlékeket, személyiségeket, szellemi képességgeket tehetsz tönkre. Ha nem az agy a tudat, akkor hol van ilyenkor, a te véleményed szerint?

"El is kezdtem áskálódni, elsősorban ufós témákban."

Ééés már megint minden világos. :/

"Nem tudom milyen életérzésed van, ha úgy gondolkodsz magadról hogy egy véletlen műve vagy, a létezésed értelmetlen"

Ilyenkor szoktam egy kicsit kibukni, mikor a hívő ezzel jön. Botrány, hogy mit művelnek ezeknek a szerencsétlenekkel, elhitetik velük hogy istenek (pontosabban: egy adott isten) nélkül nincs értelme élni. Ha rendes gyerekkoruk lett volna valószínűleg már feldolgozhatták volna ezeket, a halálfélelmet, a "ki vagyok én" témát, és a többit. Ehelyett félig felnőttként itt retteg tőle. Ez olyan borzasztó.

2011. aug. 12. 01:14
 18/42 anonim ***** válasza:
0%

"Számomra ijesztő, hogy mennyi elvakult ember van még most is." Abban hisz vakon "hogy semmik sem vagyunk", "hisznek egy" vagy több "könyv tartalmában amit jórészt nem az állítólagos eseményekkor jelenlévők írták le hanem akár generációkkal" vagy év milliókkal "később élők." "Mindig is félelmetesnek tartottam ezt a dolgot, mert az ilyen fokú vakság jóhoz még nem vezetett."

És egyesek furcsa vallása azt állítja ilyen könyvek alapján hogy a "magasabb intelligencia" szerint fogadjuk el, és megértsük meg "hogy a kitáguló és összehúzódó világegyetemünk porszemének jelentéktelen részei SEM vagyunk."

Milyen buták is mert alacsony intelligenciával sem nehéz rájönni hogy a kereszténység panteista ateista materialista szárnya sem jobb a többi szektánál. És az ilyen vallási dogmák meg nagyon gonoszak és ártók. például: "Mert pusztán anyag vagyunk, ami évmilliók óta tartó kémiai reakciók egy stádiumában van."

2011. aug. 12. 06:11
 19/42 anonim ***** válasza:
45%

A válasz írója 67%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 22:51

Mindent félre értettél amit mondtam, úgyhogy gondolom az álláspontodat is az határozza meg hogy nem érted a hívők hozzáállását.

Kezdjük azzal, hogy van kutyám is, macskám is, ismerem az állatokat. Ha te magad ateista vagy, akkor te is tudod, hogy az állatok ösztönből ragaszkodnak az utódaikhoz, ahogyan az ember is, hiszen biológiai lények vagyunk. A különbség az, hogy az állat a felnőtt utódot sokszor "kilöki" az életbe, elüldözi maga mellől, míg az ember a felnőtt utódját továbbra is gyermekének tekinti. Ezt onnan tudom,hogy gyermekem is van.

"Most soroljam fel, hogy az állatok hány szempontból különbek az embereknél? Majd ha az ember nem zsákmányolja ki a másik embert, majd ha nem dobnak a másikra atombombát, majd a retardált hitgyülis befejezte a hiábavaló térítésemet..."

Ne sorold fel. Az állatok szerintem is különbek az embereknél. Látom nem értetted meg a felsorolásomat. Írtam is hogy a kutya nem öl pénzért,a macska nem csinál egér-holokausztot.

A szeretet lényege pedig az, hogy nem csak a saját gyerekünket, meg a saját hazánkat(=falka) szeretjük,hanem általános értelemeben véve mindenkit.

Az anyamacska gondoskodása megható, de ne keverjük a biológiát a szeretettel. Amire -csendben megjegyzem- az ember sem képes magától, "tanulnia kell".

"Akármikor akárki előtt vállalom a tetteimért a felelősséget. Ez megint ilyen hívő duma, hogy aki nem ájtatos manó, az biztos menekül. Nincs mitől menekülnöm."

Én ezt nem vonom kétségbe. Egyetlen szóval sem mondtam azt, hogy az ateisták mind menekülnek a tetteik következménye elől. Azt mondtam, hogy az ateizmus ebből ered. Mert senki sem szereti azt gondolni, hogy a magán jellegű dolgaiért egy kívülállónak -Isten-tartozik számadással. És azért gondolja így, mert azt hiszi, hogy Isten kívülálló.

"Ha nem hiszel az abszolút jóban és rosszban, ha nem látod hogy létrontásban élünk, nem tudsz tenni ellene és semmi jót nem adsz a világhoz. "

Szóval akkor szerinted aki nem hívő, az haszontalan élőlény a bolygón? Sztálin haverod üdvözöl...

Látom, a gondolkodás nem az erősséged. Egy szóval nem írtam azt, hogy vallásos embernek kell lenned. Mondandóm lényege: ha szerinted nincs abszolút jó vagy rossz, akkor a tetteid mércéje maximum egy társadalmi mérce követése lehet, az viszont ha rossz, akkor te is rosszat teszel. Ha nem hiszel az abszolút jó és rossz létezésében, akkor teljesen esetleges, hogy a tetteid nagy része milyen.

Illetve: aki nem ismeri fel a létrontást, az nem tud tenni ellene. Miért? Mert a jó cselekedetek nagy része is ha létrontásból ered, nem eredményez jót. És erre Sztálin meg a kommunizmus a legjobb példa! Ugyanis ha egy társadalmi igazságtalanságot fegyverrel próbálunk orvosolni az újabb igazságtalanságot szül. Akkor is, ha az elkövetőket a legtisztább szándék vezeti.

Ha a bűnözőt börtönbe zárjuk, akkor ott nem lesz belőle jobb ember. És így tovább.

Gondolkozz, mielőtt írsz.

A válasz írója 67%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 22:51

2011. aug. 12. 13:50
 20/42 anonim ***** válasza:

"Azt mondtam, hogy az ateizmus ebből ered."

Én meg azt mondom, hogy nem ebből ered. Abból ered, hogy azt hiszi el az ember, amit oka van elhinni. Egy ateistának nincs oka elhinni a vallási tanításokat, így nem hiszi el őket.

"Látom, a gondolkodás nem az erősséged. Egy szóval nem írtam azt, hogy vallásos embernek kell lenned. Mondandóm lényege: ha szerinted nincs abszolút jó vagy rossz, akkor a tetteid mércéje maximum egy társadalmi mérce követése lehet"

Látom neked sem igazán erősséged a gondolkodás, mert teljes mértékben azonosítod a jó és rossz definiálását vallási értékekkel, amely egy erősen sarkított és demagóg következtetés.

"Ha nem hiszel az abszolút jó és rossz létezésében,"

Abban hihetek vallási eszmék nélkül is, nem látom, hogy a keresztény hit hiánya ezt miért zárná ki.

"Ugyanis ha egy társadalmi igazságtalanságot fegyverrel próbálunk orvosolni"

Te meg mindent a vallással magyarázol és orvosolnál, a szememben semmiben nem különbözöl a kommunistáktól. Más eszmék, ugyanaz a szar a végeredmény.

"Ha a bűnözőt börtönbe zárjuk, akkor ott nem lesz belőle jobb ember. És így tovább.

Gondolkozz, mielőtt írsz. "

Akkor ne zárjuk őket börtönbe, majd Isten megoldja. Én inkább nem várnék erre, ha nem haragszol.

2011. aug. 12. 14:22
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!