Lenne néhány kérdésem Isten létezésével kapcsolatban (? )
A biblia megmagyarázza a föld, az emberiség, az élet keletkezését, de magát az univerzumét, a teljes világét miért nem?
Ha Isten azt szeretné, hogy higgyünk benne miért nem mutatja meg magát? Mi elől rejtőzködik?
Ha Isten végtelen jó és mindenható, akkor miért tűri meg a gonoszt a teremtett világban? Akkor mégsem végtelen jó? Vagy hogyha a jó-rossz egyensúlyából indulunkk ki, akkor nem tüntetheti el, hiszen akkor felborul az egyensúly. De ha Istennek vannak korlátai, akkor nem mindenható. Az ilyen lényt lehet-e egyáltalán istennek szólítani?
Én biztos vagyok abban, hogy létezik a földön kívül is élet. Kizárt hogy egyedül legyünk az univerzumban. Ha netán találunk az univerzum másik felében, egy másik intelligenciát, egy másik bolygón, azt hogy magyarázná meg az egyház?
17f
80-as:
Ugyanannyira valószínű??? Gondolkodjunk már egy kicsit!
Legfeljebb akkor, ha a legelemibb matematikai valószínűségszámítást használod: vagy igen vagy nem, azaz 1/2 a valószínűsége mindkét esetnek.
Kedvenc matektanárom példája volt egy józan ésszel gondolkodva lehetetlen esemény bekövetkezésének valószínűségére: Széchenyi szembejön velünk a Lánchídon. Matematikailag ennek valószínűsége 1/2, mert vagy igen, vagy nem.
Minden egyéb esetben (azaz más körülményeket, befolyásoló tényezőket is figyelembe véve) kizárt az ugyanakkora valószínűség a Széchenyis példában is, és a tiédben is.
És még a hívőket mondják el mindenféle ostobáknak, tudatlanoknak, tanulatlanoknak...
Ezt ne vedd személyes sértésnek, de mégiscsak furcsa, hogy ti, akik annyira nagyra vagytok a "tudásotokkal", ill. annyira felsőbbrendűnek érzitek magatokat a hívőkhöz képest, ilyen alapdolgokat nem gondoltok végig.
A válasz írója 71%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 18:26
Én semmivel nem érzem magamat felsőbbrendűnek senkinél, légyszíves ne hallucinálj... először is egy szóval nem mondtam, hogy én nem vagyok hívő, tehát eleve rossz úton jársz :) másodszor Isten létezésére az ég adta világon semmilyen bizonyíték nincsen, a Bibliában említett "csodás" dolgokra szintén nincs bizonyíték és így tovább. De ha valóban megtörténtek azok a csodás dolgok, akkor más is ugyanannyira lehetséges. Vagy hiszek benne vagy nem.
Egyébként meg ha mindenki ugyanazon az elven indulna el, amit Te is írtál, akkor nem lennének hívők, mert józan gondolkodással nincs Isten. Ezt mindenki tudja. Egyszerűen csak hiszünk benne. Sem fizikailag, sem matematikailag nem lehet leírni, tehát saját magadnak mondtál ellent. Mint már több helyen is leírtam: ha Isten létezése bizonyított lenne az már nem hit, hanem tudás lenne. És, ha azt veszem, hogy valóban van Isten és valóban olyan, mint ahogy leírták, akkor minden valószínű. Ennyit erről.
A válasz írója 80%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 20:31
Úgy látom, ismét egy hosszú, meddő vitának nézek elébe. :)
1. Nem hallucinálok. A szó jelentése:
Erre most azt fogod mondani, hogy átvitt értelemben gondoltad, vagy valami ilyesmit... :) Nem fogadom el. Tessék pontosan fogalmazni. :)
2. Valóban nem mondtad, de az előző írásodból - meg a mostaniból is - az jött le, hogy inkább a "hitetlenség" felé hajlasz. Vagy esetleg még nem tudtál megegyezni magaddal.:) Legyek ronda, és írjam le azt a pszichiátriai szakkifejezést, ami eszembe jutott? :) Nem írom le, mert valószínűleg nem lenne igaz, és nem is akarlak sértegetni. Pedig a kölcsönkenyér visszajárna. :)
3. A bizonyítékok: Állítólag vannak, úgy értem, rengeteg ún. "Istenérv" létezik. De ezeket a másik oldalról rendszeresen próbálják cáfolni; én meg nem tudom eldönteni, melyik oldal a meggyőzőbb.
A bizonyítékokkal kapcsolatban egy nagyon hosszú olvasnivalót ajánlok figyelmedbe, érdemes végigrágni. Több link is van a válaszokban:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..
4. Csodás dolgok: Azért csodák, mert nem tudjuk megmagyarázni a tudomány jelenlegi állása szerint. Lehet, hogy egyszer lesz rájuk tudományos válasz, de az is lehet, hogy nem.
Egyébként hogy érted azt, hogy nincs rájuk bizonyíték? Pl. volt már nem egy olyan csodálatos gyógyulás, amelyről orvosi dokumentáció van (a betegség lefolyása, diagnózis, aztán orvosilag megmagyarázhatatlan állapotjavulás).
Ez az egyik ilyen:
http://www.youtube.com/watch?v=lnalYIlqH9k
A következő link egy rövidfilm; orvosi papírokra nem emlékszem, csak arra, hogy tetszett maga a sztori. Ha van kedved, nézd meg:
Villanásnyi örökkévalóság – Ian McCormack http://www.youtube.com/watch?v=3t_cSz5YfzA&feature=related
5. "ha mindenki ugyanazon az elven indulna el, amit Te is írtál" - Nem értem, mire gondolsz pontosan.
"mert józan gondolkodással nincs Isten. Ezt mindenki tudja. Egyszerűen csak hiszünk benne."
Lehet. Bár szerintem ember nincs a földön, aki teljesen "józanul" tudna gondolkodni.
"Sem fizikailag, sem matematikailag nem lehet leírni, tehát saját magadnak mondtál ellent."
Valamit félreértettél. Én nem mondtam, hogy matematikailag le lehet írni. Csak azt, hogy Isten létezésének az elemi matematikai valószínűsége 1/2. Pont.
Sőt, képzeld, még azt is tudom, hogy természettudományos módszerekkel nem lehet bizonyítani... :)
Már nagyon fáradt vagyok, nem tudnám pontosabban leírni, mire akartam kilyukadni az előző hsz-emben; de ha akarod, holnap megpróbálhatom újra... :)
6. Igen, a bizonyított dolgokhoz nem kell hit; ezt én is szoktam mondani... A "Hiszem, ha látom" szólás önellentmondása. :)
7. Ja, és visszatérve az 1. ponthoz: Rendben, akkor te kivétel vagy a "szabály" alól. De a turbóateistáktól folyamatosan csak azt hallani a hívőkről akár itt, akár máshol, amit leírtam. Pedig nem igaz, hogy minden hívő buta, naiv, irracionálisan gondolkodó, blablabla.
/Am. csak megjegyzem, hogy a kivétel nem erősíti a szabályt, hanem gyengíti. A logikus gondolkodás szerint legalábbis; mégis mennyien hajtogatják ezt a butaságot... Állítólag az eredeti latin közmondásban a "probat" ige szerepel, ami annyit tesz: "próbára teszi"./
"A biblia megmagyarázza a föld, az emberiség, az élet keletkezését, de magát az univerzumét, a teljes világét miért nem?"
Isten végtelenül hatalmas, miért akarod megfejteni? Isten nem szereti, ha tanulmányozzák. Mint ahogy téged sem fejteget meg egy általad készített alkotás. A szolgák orrára sem köti Uruk a saját sorsát.
"Ha Isten azt szeretné, hogy higgyünk benne miért nem mutatja meg magát? Mi elől rejtőzködik?"
A legfontosabb a Hit, hit által igazulsz meg. Ha megjelenik, akkor már nem hiszel, hanem tudod, a hited elvész, nem tudsz megigazulni.
"Ha Isten végtelen jó és mindenható, akkor miért tűri meg a gonoszt a teremtett világban? Akkor mégsem végtelen jó? Vagy hogyha a jó-rossz egyensúlyából indulunkk ki, akkor nem tüntetheti el, hiszen akkor felborul az egyensúly. De ha Istennek vannak korlátai, akkor nem mindenható. Az ilyen lényt lehet-e egyáltalán istennek szólítani?"
Az Isten mindent tökéletesnek teremt, mi emberek vagyunk, aki alakítják a mocskot és környezetünket, más embertársához való viszonyát. Tehát lehet azt mondani, mi emberek vagyunk a hibásak mindezért. Lucifert is tökéletesnek teremtette az Isten, de ő gonosz lett, bomlasztotta a mennyek országát, egy rákfene.
"Én biztos vagyok abban, hogy létezik a földön kívül is élet. Kizárt hogy egyedül legyünk az univerzumban. Ha netán találunk az univerzum másik felében, egy másik intelligenciát, egy másik bolygón, azt hogy magyarázná meg az egyház?"
Semmiben sem lehet biztos az ember. A tudósok már elkeseredve kutatják az intelligens életet más bolygókon, de hiába. A fizika tanáromtól hallottam, ha mégis találunk az időintervallumban értelmes élőlényt, az intelligencia magával hordozza az önpusztítás képességét, ezért a jelen időben két intelligens élet nem találkozhat egymással. Lehet ha eljön Jézus újra, majd te azt fogod hinni, Földön kívüli intelligencia :)
"A biblia megmagyarázza a föld, az emberiség, az élet keletkezését, de magát az univerzumét, a teljes világét miért nem?"
A Bibliát úgy írták, hogy az egyszerű emberek is megértsék. Nekik még a föld keletkezését is nehéz volt megérteni, nem hogy az egész univerzumét, amit ma is csak alig értünk. De jól összefoglalja egy mondat: "Legyen világosság!"
"Ha Isten azt szeretné, hogy higgyünk benne miért nem mutatja meg magát? Mi elől rejtőzködik?"
Isten olyan, mint Mátyás király volt a mesében. Könnyű hinni az univerzum Királyában, amikor teljes díszben előtted pompázik. De őt az érdekli, hogy mit mondasz róla akkor, amikor látszólag nincs ott, amikor a közeledben mindenki gyalázza és megveti? Azért Ő ott van a szívedben, és folyamatosan a jóra buzdít! Különben lehet, hogy most nem lennél itt.
"Ha Isten végtelen jó és mindenható, akkor miért tűri meg a gonoszt a teremtett világban? Akkor mégsem végtelen jó? Vagy hogyha a jó-rossz egyensúlyából indulunkk ki, akkor nem tüntetheti el, hiszen akkor felborul az egyensúly. De ha Istennek vannak korlátai, akkor nem mindenható. Az ilyen lényt lehet-e egyáltalán istennek szólítani?"
Isten az embernek szabad akaratot teremtett. Ő egy végtelenül jóságos és szerető Atya, aki még azt is eltűri, ha hálátlanok vagyunk, és megvetjük Őt. Nem kényszerít semmire, mi választhatunk jó és rossz között. Gonoszság akkor keletkezik, amikor az akarata ellen teszünk. A bűn nem csak ránk, az elkövetőkre, hanem az egész világra kihatással van. Azért van ennyi rossz a világban, mert Ádám és Éva elfordult Istentől (ezért volt szükség Megváltóra), és azóta sem igazán igyekszik Isten felé a világ. Persze vannak egyes emberek vagy csoportok, akik igen.
A jó és rossz egyensúlya valami keleti valláshoz tartozik, de semmiképp nem keresztény. Isten angyalaival már legyőzte a gonosz a mennyben. A földön még ma is zajlik a küzdelem (ezért látod úgy, hogy rengeteg a gonoszság), de a csata már eldőlt. Idő kérdése, és Krisztus fog győzni minden gonosz felett (amikor másodszor eljön közénk).
Isten a szabad akaratunk miatt nem szüntet meg egyből minden rosszat. Korlátozza saját magát, de az nem jelenti, hogy nem mindenható. Bármit képes megtenni, de nyilván van olyan, amit nem fog (pl. a saját teremtményei kárára tenni valamit).
"Én biztos vagyok abban, hogy létezik a földön kívül is élet. Kizárt hogy egyedül legyünk az univerzumban. Ha netán találunk az univerzum másik felében, egy másik intelligenciát, egy másik bolygón, azt hogy magyarázná meg az egyház?"
Szerintem a Biblia nem mond ezzel kapcsolatban semmit. Ha vannak más lények az univerzumban (én azt gondolom), akkor ők is Isten gyermekei. Lehet, hogy ők is bűnben élnek, és lehet, hogy ők is részesülnek a megváltásban. De az is lehet, hogy Istennel közösségben élnek, mint Ádám és Éva a paradicsomban. Ezt nem tudjuk.
Ez a hit.Ha valaki hisz Istenben akkor neki van hit vallása.
Valaki nem hisz Istenben.Ez lehet akár egy kitaláció, akár igaziból megtörtént, nem tudjuk semmivel sem bizonyítani.
Aki vallásos az hisz Istenben, aki nem az nem hisz benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!