Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Lenne néhány kérdésem Isten...

Lenne néhány kérdésem Isten létezésével kapcsolatban (? )

Figyelt kérdés

A biblia megmagyarázza a föld, az emberiség, az élet keletkezését, de magát az univerzumét, a teljes világét miért nem?

Ha Isten azt szeretné, hogy higgyünk benne miért nem mutatja meg magát? Mi elől rejtőzködik?

Ha Isten végtelen jó és mindenható, akkor miért tűri meg a gonoszt a teremtett világban? Akkor mégsem végtelen jó? Vagy hogyha a jó-rossz egyensúlyából indulunkk ki, akkor nem tüntetheti el, hiszen akkor felborul az egyensúly. De ha Istennek vannak korlátai, akkor nem mindenható. Az ilyen lényt lehet-e egyáltalán istennek szólítani?

Én biztos vagyok abban, hogy létezik a földön kívül is élet. Kizárt hogy egyedül legyünk az univerzumban. Ha netán találunk az univerzum másik felében, egy másik intelligenciát, egy másik bolygón, azt hogy magyarázná meg az egyház?

17f

2011. júl. 28. 21:56
1 2 3 4 5
 11/47 Tyler913 ***** válasza:
91%

Nincs olyan ember a Foldon,aki ezekre a kerdesekre mind egyertelmu valaszt tudna Neked adni.Mivel nem ismerjuk Istent,ezert csak feltetelezeseink vannak.Ezek alapjan tudunk a magunk kis emberi eszevel elmeleteket gyartani,de ezek SOHA nem fogjak 100%-osan fedni a valosagot.

Leirom,en mit gondolok:

1."A biblia megmagyarázza a föld, az emberiség, az élet keletkezését, de magát az univerzumét, a teljes világét miért nem?"

Amikor a Bibliat irtak,meg a Fold volt "a vilag".Fel sem merult bennuk,hogy vannak mas bolygok,amiken lehetne elet.Tehat nem kutathattak valami olyasminek az eredetet,amirol nem is tudtak,nemde?

2."Ha Isten azt szeretné, hogy higgyünk benne miért nem mutatja meg magát? Mi elől rejtőzködik?"

A hittel nem Te teszel szivesseget Istennek.Neki nincs szuksege az emberek hitere,tehat rossz megkozelites az,hogy "ha azt szeretne..."Egyebkent ha megmutatna magat,mindenki elott szemmel lathatoan,akkor

-az mar tudas lenne,es nem hit

-az emberek a tole valo felelem miatt cselekednenek es nem szabad akaratukbol

-es vegul a legfontosabb: hogyan kepzelned ezt el?Egyszercsak megjelenik valaki,es kozli,hogy o Isten?Hinnel neki?Ha csodakat is tenne,nem az fogalmazodna meg inkabb az emberek fejeben,hogy "csak ennyi"? (lasd South Park,S03 E16)Istenben pont az a lenyeg,hogy tul van minden emberi megtapasztalason.Barmilyen formaban is mutatna meg magat,az nem Isten lenne,hanem egy leszukitett,lebutitott forma,ha ugy tetszik,korlatolt.Es hogy is irtad Te magad is? "De ha Istennek vannak korlátai, akkor nem mindenható."

3."Ha Isten végtelen jó és mindenható, akkor miért tűri meg a gonoszt a teremtett világban?"

Egyreszt,hogy mi jo es a rossz,az sok esetben szubjektiv nezopont kerdese.Masreszt mekkozelithetem ugy is,hogy a vilagban levo rossz es gonosz dolgok Isten elutasitasabol szarmaznak.Mivel szabad akaratunk van,tehetunk rosszat is,amelynek megvannak a kovetkezmenyei.Ha Isten lepten-nyomon beavatkozna,mikor nyakig er a szar,akkor hol lenne a szabad akarat?Erted,ha kiugrom az ablakon,akkor nem Isten feladata,hogy megfogjon,leesek es kesz.Vannak az Univerzumnak olyan torvenyei,amelyeknek megvannak a maga kovetkezmenyei.De ha en cseszek el valamit,miert varom el,hogy Isten takaritson utanam?

3."De ha Istennek vannak korlátai, akkor nem mindenható."

Istennek csakis olyan korlatai vannak,amelyeket szandekosan vesz magara.Erre a legjobb pelda Jezus Krisztus foldi inkarnacioja,aki az emberi formaba korlatozta onmagat,hogy kozottunk jarhasson.

4."Én biztos vagyok abban, hogy létezik a földön kívül is élet. Kizárt hogy egyedül legyünk az univerzumban. Ha netán találunk az univerzum másik felében, egy másik intelligenciát, egy másik bolygón, azt hogy magyarázná meg az egyház?"

Mi koze Isten letezesenek ahhoz,hogy az egyhaz mit hogyan magyaraz?Oszinten szolva nem tudom,hogyan magyaraznak,de Isten es az ember viszonyat semmiben sem csorbitana,ha az Univerzumban mashova is teremtett volna eletet.

2011. júl. 28. 22:21
 12/47 anonim ***** válasza:
32%
Már vártam, mikor ír valaki 1 oldal magyarázatot, nemsokára érkeznek a bibliából idézgetősek is.
2011. júl. 28. 22:23
 13/47 Tyler913 ***** válasza:
90%

Huhh,kozben jo par komment erkezett.Nezzuk az ujabbakat:

1."Még azt fűzném hozzá, hogy miért van pokol, ill purgatórium. Miért kell a hitetleneknek, akik a tudatlanság "bűnébe" estek tisztítótűzön keresztül menni? Miért van ekkora büntetés? Azért, hogy az emberek féljenek, és ne merjék kétségbe vonni azt, ami le van írva a bibliában?"

Purgatorium NINCS,NEM LETEZIK.Semmilyen bibliai alapja nincs,egyszeruen a katolikus hagyomany resze.A Pokol pedig nem fizikai hely,hanem allapot,az Istentol valo elvalasztottsag allapota.

2."És ha bebizonyosodik hogy tényleg van a földön kívül élet? akkor mi lesz? Az egész vallás romba dől?"

Miert dolne romba?Valo igaz,hogy az egyhazak a konzervativ,dogmatikus szemlelettel onmagukat kotik guzsba,de eleg sok mindent tuleltek mar.Tulelnek ezt a megrazkodtatast is,meg ha nem is valoszinu,hogy egyhamar bekovetkezik.

3."Én nem tudom.. Jelenleg több érv van Isten létezése ellen, mint mellett. Csak akkor azt nem értem, hogy akkor az emberek mégis miért hisznek benne a mai napig?"

A hit nem az ervekrol szol.Hivokent mondom: Isten letet soha nem tudjuk logikai,matematikai,meresekkel vegzett uton bizonyitani.Istent erzed,vagy nem erzed.En erzem,ezek utan nincs szuksegem arra,hogy bizonyitsam masoknak egy olyan kriteriumrendszer menten,amelyet ok talaltak ki a valosag leirasara.Szamomra Isten valosag,valaki szamara nem.Ennyi.

Egyebkent az is igaz,hogy sok ember szuksegbol,ill. felelembol hisz.En szemely szerint mar tulhaladtam ezen a szinten.

2011. júl. 28. 22:29
 14/47 Tyler913 ***** válasza:
100%

ma 22:23

Nem kenyerem a Bibliabol idezgetve agyoncsapni egy topicot,de ha valaki egy kerdesben valojaban tobb,kulonbozo,nagyon osszetett magyarazatot igenylo kerdest tesz fel,arra nem lehet mashogy valaszolni.Ha nem tetszik,ne olvasd.En meg "ket mondatban megcafolom a vallast,en vagyok a kiraly" tipusu hozzaszolasokat nem szeretem.Na es?Ki nem sz.rja le?

2011. júl. 28. 22:31
 15/47 A kérdező kommentje:
Ha szabad megkérdeznem te melyik vallást követed?
2011. júl. 28. 22:33
 16/47 Tyler913 ***** válasza:
Hivatalosan reformatus vagyok,de van bennem nemi szabadkeresztyen ill. keleti spiritualitas is:)
2011. júl. 28. 22:34
 17/47 anonim válasza:
1 Isten azért nem mutatja meg nekünk hogy ő van mert akkor ott már nem a hitről lenne szó hanem a tudásról! és így Isten csak azoknak ad meg minden jót akik feltétel nélkül hisznek benne! nem kételkednek mert olyan erős a hitük! amióta és is hiszek istenben és már nem kételkedek benne azóta én is úgy érzem hogy mindent megkapok! boldognak érzem magam! a hitem átsegít a nehéz időszakokon! tudom értékelni a nehézségeket is az életben és a mélypontokon is könnyebben átlendülök mint korábban! rengeteg nyálas amerikai film szól arról hogyha hiszel egy dologban és feltétel nélkül bízol benne hogy sikerülni fog akkor az nagy valószinűséggel sikerülni fog! sokan ezt hívják Istennek! Ajánlom neked a titok című filmet! ez talán sokat segíthet az életedben legalábbis nekem bejött ;) és azt hogy csak ez a bolygó létezik azt isten mondta neked vagy csak az emberektől hallottad ????
2011. júl. 28. 23:09
 18/47 anonim válasza:
vagyis élet csak ezen az egy bolygón létezik*
2011. júl. 28. 23:14
 19/47 anonim válasza:
így akartam írni
2011. júl. 28. 23:15
 20/47 A kérdező kommentje:
Én eddig a hitet az egyházzal azonosítottam. Az összes egyház azért jött klétre, hogy lenyúlja az embereket, a hitre hivatkozva. Talán emiatt zárkózom el mindenféle vallástól. Én nem hiszek Istenben, de rávilágítottatok arra, hogy a hitet nem az egyház alkotta, és nem kell feltétel nélkül elhinni amit mondanak, és merev szabályokhoz ragaszkodni.
2011. júl. 28. 23:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!