Mi a legelső vallási mű? Mikorra tehető? A biblia hanyadik a sorban?
Kedves Freya!
Természetesen van valami fogalmam a zsidó misztikáról és igen kedvelem is, vannak lenyűgöző gondolatok ott. Ahogy az Iszlámból is a a misztikát pl A madarak konferenciája- misztikus költemény egyenesen briliáns.
Nem akartam senkit sem megbántani. Elnézést kérek! Amire utaltam volna az a direkt bölcselet hiánya, amelynek vannak pozitív és negatív következményei is. A pozitív pontosan az az értelmezési mélység és sokoldalúság amire te utaltál, a negatív pedig az a szó szerinti megközelítés és bölcsesség nélküli makacsság amely az un. fundamentalista keresztényekből árad.
Az utóbbiak nem engedik meg a Biblia misztikus, bölcseleti, lélektani, összehasonlító vallástudományi értelmezését hanem egyenesen tiltják az ilyesmit. Ez azonban azért lehetséges mert a Biblia nem dolgozik egységes és következetes bölcselettel, ami abban az esetben, ha ez Isten szava akkor sok kérdést vet fel. Nos éppen ezért, akik bölcseleti és lélektani igénnyel közelítenek hozzá, azok a fundamentalisták szemében szentségtörők, hiszen szerintük a Biblia szó szerint veendő. Ha mindazt a mélységet amelyet a zsidó és keresztény misztikusok megtalálni véltek a Bibliában, nyíltan rögzítették volna benne, akkor soha... ismétlem soha nem alakult volna a kereszténység története úgy, ahogy. Ezt azért remélem elfogadod. Nos meglehetősen sután ugyan de erre utaltam. Még egyszer elnézést!
Szia Mab,
köszönöm a válaszodat, és egyet értek azzal, hogy a "kincs" a Bibliában valóban el van rejtve. Ennek szerintem két magyarázata van. 1. más nép által lett leírva. A zsidó gondolkodásmód alapjaiban más, mint a keleti, illetve eredetileg nomád nép lévén nem volt írott hagyományuk és a filozófiának olyan jellegű szerepe, mint a keleti, meglehetősen "statikus" népeknél.
2. Isten olyan világot teremtett, ahol a lényeg általában rejtve van. Ha az anyagot felszínesen szemléljük, nagyon is létező valóság. Aztán jön a kvantumfizika, mi meg csak kapkodhatjuk a fejünket. Vagy gondolj a teremtés leírására. A rigvéda semmivel sem fejti ki jobban a lényeget, mint a Tóra, sőt, mindkettő ugyanarról szól, szerintem.
És persze abban is egyet értek, hogy a szó szerinti értelmezés "káros" az egész-ségre :-))
Nem akartam kötekedni, csak olyan érdeklődve olvasom a válaszaidat, meglepődtem azon amit írtál. De így kiegészítve értelek. Csak én úgy gondolom, jobb így hogy kutatni kell utána, és van min gondolkodni szinte egy egész életen át....
Freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!