Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan lehet egyszerre szerete...

Hogyan lehet egyszerre szeretetről prédikálni, és tömeggyilkosokat dicsőíteni?

Figyelt kérdés
Egy, magát kereszténynek valló ismerősöm állandóan azt hajtogatja, hogy a jobb világhoz vezető egyetlen út az emberek közti szeretet erősítése. Ugyanakkor (más alkalommal) Hitlert és a nácikat élteti. Számomra enyhén skizoid (legalábbis nagyon ellentmondásos) álláspont, de bizonyára bennem van a hiba.
2011. júl. 21. 19:57
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

ma 13:24

Ha az én válaszomra reagáltál, akkor légy szíves, olvasd el még egyszer, mit írtam, mert kissé félreértetted.

Csak egyetlen részletet emelnék ki: "Vannak, akik "a maguk módján" vallásosak; _köztük vannak néhányan őszinte, Istenfélő emberek_, de a többség csak látszatvallásos.

Természetesen eszem ágában sem volt és most sincs egyes embereket ismeret nélkül bekategorizálni, vagy személyeskedni. Akiket ismerek, azokról tudok véleményt mondani. Az ítélkezés meg főleg nem az én dolgom.

Ha pedig nagyon kötözködni akarok, akkor magamra veszem, amit írtál: "Ez a szektizmus sajátja".

És akkor visszakérdezek: 1. Miből gondolod vagy állapítod meg egy ismeretlen emberről, hogy "szektás" vagy nem? Így ugyanabba a hibába esel, mint amit fentebb kifogásoltál, ugyebár...

2. Elkezdhetnénk megvitatni, mit jelent a "szekta" kifejezés, de semmi értelme, mert valószínűleg mindkettőnknek mást jelent, és nem tudnánk meggyőzni egymást. Én nem tartom szektának a kisegyházakat, felekezeteket, és nem vallom, hogy létezik az egyedül üdvözítő egyház, bármelyiket bárki is annak nevezze.

2011. júl. 26. 21:24
 22/26 Ozmium42 ***** válasza:
Nocsak, megszólíttattam! Na majd reggel reagálok...
2011. júl. 27. 01:46
 23/26 anonim ***** válasza:

"És akkor visszakérdezek: 1. Miből gondolod vagy állapítod meg egy ismeretlen emberről, hogy "szektás" vagy nem? Így ugyanabba a hibába esel, mint amit fentebb kifogásoltál, ugyebár..."

Én nem szektást mondtam, hanem szektizmust, mint gondolatot. Mert csak ez alapján tudok bármiről vélekedni. Én amikor ércesen beszélek nem a komentelőt (semmi értelme nincsen annak) vádolom, hanem azt, ha éppen nem tűnik nekem jónak, amit mond.

"2. Elkezdhetnénk megvitatni, mit jelent a "szekta" kifejezés, de semmi értelme, mert valószínűleg mindkettőnknek mást jelent, és nem tudnánk meggyőzni egymást. Én nem tartom szektának a kisegyházakat, felekezeteket, és nem vallom, hogy létezik az egyedül üdvözítő egyház, bármelyiket bárki is annak nevezze."

A szekta szó szoros értelmében olyan felekezetet jelent, amely nem az egyetemességre, hanem a minél jobban elkülönülésre törekszik. Ilyennek nevezték a protestánsok közösségi felépítését.

Manapság inkább a szekta azt jelenti, hogy a természetes dolgokat kidobjuk (társadalom), és anélkül próbáljuk a természetfelettire törekvő közösséget felépíteni.

2011. júl. 29. 17:23
 24/26 anonim ***** válasza:

ma 17:23

Úgy látszik, elbeszélünk egymás mellett; de mindegy, nem olyan nagy ügy. :)

Lényeg, hogy valami nem tetszett a válaszomban, amit a szektizmus sajátjaként jelöltél meg; viszont magát a fogalmat is eltérően definiáljuk, úgyhogy innentől kezdve nincs értelme belemerülni... :)

Üdv.

2011. júl. 29. 18:05
 25/26 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Az ismerősöd, és a hozzá hasonlóak szívében nagy katyvaty lehet, Isten bocsásson meg nekik.

Üdv: Annazara

2011. júl. 29. 22:35
 26/26 anonim ***** válasza:
Az ismerősöd sajnos eléggé torzult személyiség. Hitlert normális ember nem dicsőíti. Ja és az a rohadt gazember a keresztények ellen is fel akart lépni, csupán taktikai okokból halogatta az egyházakkal való leszámolást. De így is gyilkoltak papokat, egyházi személyeket.
2011. dec. 17. 14:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!