A lövöldözős számítógépes vagy konzoljátékok erőszakossá tesznek? Vagy csak játék az egész?
Egy évig tanulmányoztam JT-ival a bibliát, és elkezdtem felhagyni azzal hogy ilyesmiken (pl. Call of Duty, Medal of Honor) játszak. A többi tanú gyerek is azt javasolta hogy ne játszak ilyenen. Viszont már fél éve nem tanulmányozok velük, mert észrevettem több vonást rajtuk amik szektásokra illenek, a vallásukon is több vonás azt mutatja hogy ők egy szekta. Így hát nem akartam közéjük tartozni, nem is sikerült nekik beszervezni engem.
Így tehát újra játszok ilyesmiken. Szerintem csak játék az egész, és senkinek nem ártunk vele. Ezen kívül hallottam már olyan fiatalokról akik lövöldöztek a suliban, DE! De milliárdból akik játszanak ilyeneken, 1x-2x fordul elő ilyen. Vagyis sztem ez nem lehet a játékoktól, sokkal inkább mert pszichológiai bajok vannak a gyerekkel. Van aki nem játszik ilyeneken, mégis tömeggyilkos.
Akkor most mi a véleményetek ezek alapján? Mert nekem nagyon sántít ez a dolog JT-inál, hogy nem lehet nekik ilyeneken játszani. Véleményem szerint semmi gond ezekkel, sőt játszok ilyenekkel és nem vagyok egyáltlán agresszív...
"- Kérdés, hogy mikor kezdődtek ezek a rendellenességek pontosan: a játékszenvedély előtt vagy közben?"
Tudod, ez egy hülye kérdés. És tudod azt is hogy miért? Megmondom neked: Azért mert többmillió gyerek játszik FPS-eken, egyéb lövöldözős játékokon. Ha a játék lenne az oka akkor az ilyen gyerekek minimum 1/3-ának agresszívnak kellene lennie, ha már egyszer a játéktól van. Tehát visszakérdezek neked: Ha a többmillió gyerek játszik és nem lesz agresszívabb, akkor miért lenne a a lövöldözős játék az oka annak, hogy az az egy-két gyerek a milliókból agresszív???
Egyszerűen az hogy azoknál nincs minden rendben agyilag, szellemileg.
Kérdező, köszönöm az udvariasságodat. Tudod, a stílus maga az ember.
Kérdezed a véleményünket, mi meg vesszük a fáradságot, hogy válaszoljunk, lehetőleg legjobb tudásunk szerint. Aztán ha nem olyan a válasz, ami tetszik neked, akkor berágsz, negatívan minősítesz.
"Tudod, ez egy hülye kérdés." - Hogyne, annyira hülye kérdés, hogy a pszichológusok valószínűleg véletlenül próbálják megtalálni egy-egy viselkedési vagy pszichés rendellenesség kiváltó okait, azt, hogy mi és mikor történt... Egyrészt az egyénnek segítve ezzel, hogy fel tudja dolgozni adott esetben, másrészt meg tapasztalatszerzésként, hogy a tudományág eredményeit fel lehessen használni a jövőben megelőzésre, felvilágosításra.
Egy nem túl távoli példa: Valahogy rá kellett jönni, mi okozza, hogy sok kisgyereknek rémálmai vannak, ill. egyéb szorongásos tünetei alakulnak ki. Azt találták, hogy a "bűnösök" a krimik, thrillerek. Tehát ha a szakemberek tájékoztatják erről az eredményről az embereket, akkor talán több szülőnek lesz annyi esze, hogy nem enged ilyesmit nézni a gyerekének.
"többmillió gyerek játszik FPS-eken, egyéb lövöldözős játékokon" - Nem kérek linket, hogy honnan szedted az adatot, s bár valószínűtlennek tartom, még talán világviszonylatban is, de most elhiszem neked, jó?
"Ha a játék lenne az oka akkor az ilyen gyerekek minimum 1/3-ának agresszívnak kellene lennie, ha már egyszer a játéktól van." - Na, itt viszont légy oly kedves belinkelni, hogy ez a feltételezés, ill. a megadott arány milyen felméréseken, kutatásokon alapul. Előre is köszönöm.
"Tehát visszakérdezek neked: Ha a többmillió gyerek játszik és nem lesz agresszívabb, akkor miért lenne a a lövöldözős játék az oka annak, hogy az az egy-két gyerek a milliókból agresszív???" - Olvasd el, kérlek, újból az előző válaszomat. Ott leírtam, hogy a kutatások egy része, (szerintem a többsége) pont arra mutat rá, hogy agresszivitást okoznak ezek a játékok.
Hogy ez az agresszivitás milyen mértékű, az már megint egy új fejezet: Ne essünk tévedésbe,nem csak az említett iskolai lövöldözések számítanak agressziónak, az már az egyik legsúlyosabb forma, mondhatni szélsőséges eset.
Pár éve két angol kisgyerek megölt egy harmadikat, majd várták, hogy mikor kel fel, merthogy a filmekben is úgy szokták... - ez is szélsőség, vagy a nemi erőszak, a szeméremsértés, stb., de nem csak ezekről van szó.
Sokkal gyakoribbak a verekedések (akár az egyszerű lökdösődés is), rongálások (a kismértékűek is), lopások, rablások, stb.; sőt, még a verbális agresszió is ide tartozik (trágár beszéd, a másik ember sértegetése, leszólása, lekezelése, stb.).
Márpedig kijelenthető, hogy rengeteg gyerek agresszív. Egyre túlterheltebbek a nevelési tanácsadók, a pszichológusok, pszichiáterek, stb. Én pontos infó híján nem írok konkrét számot, arányt vagy százalékot, csak a saját tapasztalatomra hivatkozom.
És ismételném, hogy ezért nem kizárólagosan a játékokat hibáztatják, de nagy részük van benne a családi és egyéb környezeti hatások mellett. Az meg, hogy alapon volt valami defekt már előbb is, egyáltalán nem biztos, mint ahogy a belinkelt kísérletekből is kiderülhetett, ha egyáltalán elolvastad őket. /pl. a börtönösben is véletlenszerűen választották ki az embereket, s mégis mindegyikük ugyanabba a (negatív) irányba változott./
Még egyszer: én leírtam, amit tudok, segítő szándékkal; ajánlottam más, hasznosabb elfoglaltságokat is; az meg már rajtad áll, mit kezdesz vele.
Néha tényleg fel tudja húzni az embert egy-egy játék, de nézzük a tényeket. Az Xbox360 és a Playsation 3 összesen több, mint 100 milliós példányszámban kelt el, és az AAA kategóriás erőszakos játékok rendre megdöntik az ötmilliós eladási példányszámot platformonként(!), ennek ellenére ezidáig alig hallottunk néhány kiugróan erőszakos esetről. A mérsékeltebben erőszakos esetekről (verekedések) nem ismerek statisztikákat.
Én a probléma gyökerét sokkal inkább a családi háttérben látom.
Utolsó! Valóban több vizsgálat kimutatja hogy nem tesz rá az erőszakosságára egy játék a gyerekeknek.
Ezen kívül az ember ha egy lövöldözősön játszik és lelövik már ezerszer, persze hogy ideges lesz. De nem azért mert lövöldözős a játék, hanem mert nem sikerül neki valami benn. Engem például fel tud húzni még a pasziánsz, vagy a fekete özvegy is nagyon.
23:02! Nem vagyok mérges és nem rágok be azért mert valaki nem olyan választ ír amilyent szeretnék látni. A hülye kifejezés pedig tudtommal nem sértő ilyen esetben, mert úgy értettem hogy maga az a kérdés volt hülye, azaz értelmetlen kérdés.
"23:02! Nem vagyok mérges és nem rágok be azért mert valaki nem olyan választ ír amilyent szeretnék látni." - Pedig a reakcióidból ez jött le. Nem megfelelő válasz - kötözködés, vagy reagálás hiánya; megfelelő válasz - szociális támogatás keresése, erősítése.
"A hülye kifejezés pedig tudtommal nem sértő ilyen esetben, mert úgy értettem hogy maga az a kérdés volt hülye, azaz értelmetlen kérdés." - Nem mondtam, hogy magamra vettem, én is a kérdésre értettem a jelződet. Viszont leírtam, miért nem tartom hülyének, értelmetlennek.
Na, mindegy, amit tudtam, leírtam, úgyhogy lelépek.
Inkább ne vitatkozzunk. Semmi értelme, abból nem lesz semmi. Hanem inkább várom JT-i válaszát, hogy szerintük miért ártalmasak az efajta játékok. Azt tudom hogy a kisgyerekek agya képlékenyebb, de arra lennék kiváncsi hogy JT-i szerint a 16-17 évesek és felnőttek számára miért ártalmas?
A bizonyítékok azt mutatják hogy nem ártalmasak, ezért kérdem JT-it hogy szerintük miért? Mert a szervezetük azt mondta?
Uccsó! Erről beszélek én is. És a KŐKEMÉNY TÉNYEK és KŐKEMÉNY STATISZTIKÁK ellenére nem értem meg hogy JT-i és még egypár ember hogyan mondhatja hogy erőszakossá tesz egy normális embert...
Továbbra is várom JT-i válaszát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!