Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A lövöldözős számítógépes...

A lövöldözős számítógépes vagy konzoljátékok erőszakossá tesznek? Vagy csak játék az egész?

Figyelt kérdés

Egy évig tanulmányoztam JT-ival a bibliát, és elkezdtem felhagyni azzal hogy ilyesmiken (pl. Call of Duty, Medal of Honor) játszak. A többi tanú gyerek is azt javasolta hogy ne játszak ilyenen. Viszont már fél éve nem tanulmányozok velük, mert észrevettem több vonást rajtuk amik szektásokra illenek, a vallásukon is több vonás azt mutatja hogy ők egy szekta. Így hát nem akartam közéjük tartozni, nem is sikerült nekik beszervezni engem.

Így tehát újra játszok ilyesmiken. Szerintem csak játék az egész, és senkinek nem ártunk vele. Ezen kívül hallottam már olyan fiatalokról akik lövöldöztek a suliban, DE! De milliárdból akik játszanak ilyeneken, 1x-2x fordul elő ilyen. Vagyis sztem ez nem lehet a játékoktól, sokkal inkább mert pszichológiai bajok vannak a gyerekkel. Van aki nem játszik ilyeneken, mégis tömeggyilkos.

Akkor most mi a véleményetek ezek alapján? Mert nekem nagyon sántít ez a dolog JT-inál, hogy nem lehet nekik ilyeneken játszani. Véleményem szerint semmi gond ezekkel, sőt játszok ilyenekkel és nem vagyok egyáltlán agresszív...

2011. jún. 25. 08:06
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:

Ezek a játékok inkább levezetik a felesleges energiákat. Ha sokszor veszítesz, akkor max. ordítasz egyet, és akkor meg is nyugodsz. Ha nyersz, akkor meg eleve nyugodt vagy.

Aki meg eleve labilis, arra minden úgy hat, hogy agresszív legyen. Lehet az bármi.

2011. jún. 25. 13:14
 12/31 anonim ***** válasza:
0%
Brutális gyilkos lesz mind,ki ilyenekkel játszik.10000 Miatyánk,20000 Üdvözlégy,rajzszeges beöntés és jobb lesz mindjárt minden.El fogod felejteni az egészet és mész vissza tanulmányozni a BIBLIÁT!!!
2011. jún. 25. 18:52
 13/31 anonim ***** válasza:
100%

Ez az előttem író,vagy bolond,v. hülye,v.nemnormális.Vagy simán őrült.

A J,T,még fegyvert sem fognak.még játékból sem.De az külön téma.A játék meg addig jó,míg nem válik rabjává az egyén!

2011. jún. 25. 19:03
 14/31 A kérdező kommentje:

Nekem is ugyan ez a véleményem amiker írtatok, de nem csak mert ez teccik nekem, hanem mert a neten utánanéztem komoly és összetettebb kutatásoknak. Mind azt mutatták hogy nem tesz erőszakossá, nincs ránk rossz hatással.

Ja, és uccsó előtti! Te tényleg hülye vagy:)xD...

Valójában már nem érdekelnek engem JT-i, csak nagy benyomást tettek belém ezzel a tanításukkal, és érdekelt hogy mit szóltok ti ehhez. Enniy az egész.:)

De ha már itt vagyok, kiváncsi vagyok hogy mit szólnak maguk JT-i ehhez, és mivel bizonyítják az ellenkezőjét! Aki JT-a az kérem válaszoljon és cáfolja meg ezt! Mert olyan érvekkel jönnek állandóan erre a kérdésre amiket a kutatások mind egyből levernek(keressetek rá google-ba akármilyen ehez hasonló kutatásra, amit értelmes emberek végeztek.)...

2011. jún. 25. 22:17
 15/31 anonim ***** válasza:
100%

Felnőtt, értelmes embert ritkán tesznek erőszakossá, mivel felnőttként az ember képes elvonatkoztatni, világos számára, hogy amit lát, az nem valóság.

A gyermeki elme sokkal képlékenyebb, és sokkal nehezebben tesz különbséget, ezért rájuk nézve veszélyes. No nem egy-két játék, vagy film, ami erőszakot ábrázol, önmagában ez ártalmatlan. Akkor lesz gond, hogyha a szülő helyett a játék vagy a tévé veszi át a nevelő szerepét. Ha nincs az, aki nyilvánvalóvá teszi, hogy mi a helyes és mi a helytelen, akkor bizony komoly bajok forrása lehet, de ez a szülők felelőssége, nem a filmeké vagy a játékoké.

Persze, mindig felröppen a hír, hogy valaki játékok miatt nyírt ki valakit vagy valakiket, de itt csak hárítják a felelősséget. Persze, a játék a hibás, hiszen ott látta, hogy halomra ölik az embereket. Az lényegtelen, hogy hogyan juthat egy 16 éves srác gépfegyverhez és éles lőszerhez, hogy állandó megaláztatásoknak teszik ki, miközben sem a szüleire, sem a tanáraira nem számíthat. Mert nem a suli nagymenői kezdenek vérengzésbe, hanem a csendes srácok, akiket a nagy többség lenéz.

Azt hiszem, ideillő Marilyn Manson egyik interjújában adott válasza, mikor azt kérdezték tőle, mit üzenne azoknak a kamaszoknak, akik lövöldöztek és gyilkoltak az iskolában:

"Nem üzennék nekik semmit. Elbeszélgetnék velük."

2011. jún. 25. 22:18
 16/31 A kérdező kommentje:

Uccsó! Jó a válaszod. Valóban hárítják állandóan a videójátékokra a felelősséget! Az való igaz hogy a kisgyerekek elméje képlékenyebb, ilyen esetben azért tényleg kissé veszélyes rájuk nézve, ezt én magam is belátom, de a szülő feladat lenne jóra tanítani a gyereket. Én már 17 vagyok, és most valójában kamasz gyerekekre és felnőtt emberekre értem a kérdésemet:)

Minden azt mutatja hogy 17 éves vagy idősebb fejjel már meg tudjuk érteni hogy az csaj játék, de JT-i még is azt mondják hogy erőszakossá tehet. Na, ennek bizonyítását soha nem kaptam meg, ellenben megkaptam az ellenbizonyítékot(nem egy kutatást lehettalálni erre a google-én). Valaki JT-ja bizonyítsa már be nekem. Persze most lehet hogy bemásolják majd nekem ide a betanult, nekik kötelezően kívülről fújni való szövegeket, amiket okos kutya módjára megtanultak... Ezeket a szövegeket azonban élesen leverik a bizonyított, kőkemény tények.

2011. jún. 25. 22:28
 17/31 A kérdező kommentje:
Itt egy - nem is olyan régi - 2009-es kutatási eredmény, de még sok van ilyesmi a neten: [link]
2011. jún. 25. 23:41
 18/31 anonim ***** válasza:
50%

Kedves Rockerboy800!

Leszögezem elöljáróban, nem vagyok JT (de hívő vagyok), sem pszichológus (viszont tanultam pszichológiát 2 évig a főiskolán).

Először is: Persze, vannak kutatások, amiket említettél, de vannak olyanok is, amik pont az ellenkező eredményre jutnak, mint ahogy azt az általad belinkelt cikkhez írt kommentekben is említik... Nem tudom, melyikből van több.:-) Úgyhogy én nem mondanám, hogy áthárítják a felelősséget a videójátékokra, mert azok valóban felelősek, ha csak részben is.

A cikkben hivatkozott eredménnyel nekem máris két problémám van: 1. Tíz esetre alapoz a szakember, ami alapján persze lehet megállapításokat tenni, de elég kevés ahhoz, hogy kimondható legyen, hogy ez minden esetben így van, vagy legalábbis az esetek többségében.

2. Azt találták, hogy az elkövetők alapon sérült személyiségűek, pszichés betegek voltak az elkövetés idején, vagy a megelőző időszakban is mutattak erre utaló tüneteket. - Kérdés, hogy mikor kezdődtek ezek a rendellenességek pontosan: a játékszenvedély előtt vagy közben? Vagy megvolt a hajlam, ami felerősödött, átalakult, stb.? Tehát a kérdés és a válasz ennél jóval összetettebb.

Tanulmányaim (hasonló vizsgálatok) és napi tapasztalatom alapján számomra vitathatatlan tény, hogy van összefüggés az erőszakos játékok, filmek és a gyerekek agresszivitása között. - De ennek több összetevője is van: elsősorban a családi háttér, azaz az elsődleges szocializációs színtér, ahonnan a gyerek a viselkedésmintákat kapja és átveszi. Egyszerű - és nagyon leegyszerűsített - példák, mert természetesen én sem akarok általánosítani, kivételek vannak: Gyakran olvasó szülők gyereke maga is olvasni szerető emberré szokott válni, gazdag szókinccsel. /Persze mint mondani szoktam, nem a pletykamagazinok a legjobbak erre a célra...:-)/. Beszélgető, empatikus, törődő szülők --- érzelmileg kiegyensúlyozott, jobb empátiás készségű gyerek. Elhanyagoló, durva, bántalmazó, trágár kifejezéseket használó szülők --- trágár beszédű, szeretetéhes ugyanakkor agresszív vagy depis gyerek, gyakran tanulási-, figyelem-, magatartási- vagy beilleszkedési zavarral. Még sorolhatnám, a lényeg, hogy ennek a környezetnek a legfontosabb a szerepe, a többi szociális színtér hatása kisebb.

Érdekes összefüggést talált pl. egy kutatás pár éve: Kisebb eséllyel lesz drogos az a gyerek, akinek családja rendszeresen együtt vacsorázik. Persze itt nem a kaján van a hangsúly, hanem az együttléten, a beszélgetésen, pozitív légkörön.

Abban igazad van, hogy a kisgyerekek elméje képlékenyebb, rájuk veszélyesebbek ezek a dolgok, és a szülők feladata lenne jóra tanítani őket. Sajnos sok szülő ezt nem teszi meg, mint ahogy fentebb is utaltam rá - az okok itt is különfélék.

Menjünk tovább, mivel a kommentedben azt írtad, hogy kamaszokra és felnőttekre érted a kérdést. Hivatkoztál e korosztályoknál arra, hogy esetükben már csak játék, kutatási eredményeket említettél... Hát azt mondom, hogy ha még keresel, fogsz találni megint olyanokat, amik pont az ellenkezőjét fogják mutatni.

Kapcsolódó témák, úgyhogy javaslom, olvasd el a következőket:

[link]

[link]

Tehát az emberi személyiségről, kialakulásáról, az őt ért hatásokról stb. sokat lehetne még beszélni, de megvannak az ezt vizsgáló tudományágak; tájékozódj, gondolkodj!

Én most inkább azt érzem, hogy te azért "lázadsz", mert "ők" mondták...:-) Szerintem ne törvényként fogd fel a tiltást, vagy kötelezően betartandó vallási szabályként, ami téged valami jótól akar megfosztani! Tudod, az Isten által adott parancsolatokról is sokan ezt hiszik, holott azok olyan korlátok, amelyek megvédenek attól, hogy beleess a mögöttük levő szakadékba.

Tény, hogy az ember játszik, és nem csak gyerekkorban (Egy újabb kutatási terület...). A kérdés, hogy mit.

Te pl. 17 éves vagy, így gondolom, időd nagy részét a tanulás köti le. Ha szabadidődben van még energiád és agyad hozzá, tanulj még többet, pl. nyelveket; olvass, szélesítsd a látókörödet; sportolj, kirándulj, mozogj a friss levegőn!

Játszani lehet társaságban is, rengeteg szórakoztató játék van, akár még társasjátékok is. Ha meg már mindenképp a gép előtt ülsz, rengeteg jó játék van, ami nem agresszív: szellemi erőfeszítést kívánók, ügyességik...Pl. Honfoglaló, Legyen Ön is milliomos; részemről a kedvenc: www.egyszervolt.hu - Ez igazából kisebbeknek van, de a toplistákból látom, hogy nem én vagyok az egyetlen felnőtt, aki ott játszik...:-)

Remélem, tudtam segíteni! Üdv. Berta

2011. jún. 26. 15:43
 19/31 Anyomika ***** válasza:
Nah akkor ha egy 5 éves reggeltől estig fps el játszik azt hiszi ez a normális jó hogy erőszakos lesz. De ha vki néha felmegy hogy levezesse a feszültségét abból nem lesz semmi ha 100 as a fickó.
2011. jún. 26. 16:13
 20/31 anonim ***** válasza:

Ha észreveszed magadon azt,hogy ideges leszel tőle,agresszívabb tehát észreveszed,hogy rossz hatással van rád akkor ne játssz vele. Ha nincs rád semmi ilyen hatással és nem töltesz napi 10-12 órát a gép előtt egy játék miatt akkor játssz vele nyugodtan.

Ha nincs igazam akkor valaki szóljon,de Bibliai igével alátámasztva.

2011. jún. 26. 20:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!