Hol találhatok olyan katolikus templomot, ahol Istenről készült szobor vagy kép található? Bővebben lent.
Kedves László!
Ha már ennyire idézgetjük állandóan a Bibliát, akkor én is hadd utánozzalak. :)
„Készíts vert aranyból két kerubot az engesztelés táblájának két végére. állítsd az egyik kerubot az egyik végére, a másikat a másik végére. Az engesztelés táblájának két végére állítsd a kerubokat. A kerubok szárnya fölfelé legyen széttárva, hogy szárnyukkal befödjék az engesztelés tábláját, az arcuk pedig forduljon egymás felé. A kerubok arca tekintsen az engesztelés táblájára." (Kiv 25:18-20)
“Csinálj egy tüzes kígyót, s erősítsd egy póznára. Akit marás ért és rátekint, életben marad!” (Szám 21:8-9).
Az, hogy Szűz Máriáról és a főbb szentekről szobrokat találunk a templomokban, az inkább oktató célzatú. Magától értetődő, hogy egy számunkra olyan fontos személynek, mint Szűz Mária, szobrot állítunk, mint ahogy neves történelmi személyiségeknek is vannak szobraik az utcákon, köztereken. Ezeket a szobrokat meg is koszorúzzák. Akkor az is bálványimádás?
Az, hogy valaki letérdel a Szűzanya szobra elé? És akkor mi van? Nem magát a szobrot tiszteli, nem a szoborhoz imádkozik, hanem magához az égben levő Máriához. A szobor csak az imádságot segíti.
Olyan ez, mint a mai internetes világunkban, ha egy távol élő barátunkkal beszélgetünk, mennyivel kellemesebb, ha nemcsak pötyögünk neki MSN-en, hanem webkamerán keresztül látjuk is.
A bálványimádás a normális ember szabad akarata.
Ez nem csak Istenre vonatkozik, hanem a közösség által „ember-felettinek” tartott bármely tárgyra. Például nézd meg a Dogonokat.
Istent sokan, sok helyen ábrázolták már. A többiek is adtak linket, én eggyel bővítem:
Mózes átveszi a kőtáblákat - ez az egyik dombormű Lorenzo Ghiberti Porta del Paradiso-járól (Firenze, Battistero, 1425-1452)
Tehát Isten valóságos személy és ráadásul többen is vannak. Gondolj bele Ádám és Éva a két szemükkel látták, beszélgettek vele, Isten ruhát készített részükre.
A több Isten létezését a Tízparancsolatból veszem, amikor azt mondja Isten: „Ne legyenek neked idegen isteneid színem előtt…” (Zsidó fordítás 2. parancsolat) – tehát voltak idegen Istenek is a Földön.
Már a templom eleve bálvány, mert Isten azt mondta az ember-fiának, hogy ne építsen neki házat a Földön, mert ő nem itt lakik. (Gondolj bele Isten állandóan felhőben, füstoszlopban és villámlás, dörgés közepette érkezett illetve távozott – szerintem az űrben lakott, valamilyen „járművön” – olvass bele Ezékiel próféta könyvébe) Ennek ellenére több ezer templom létezik Magyarországon is – Isten házának nevezik, de soha egyikben sem volt!
Előttem többen említették Jézust, mint Isten emberi – testi - anyagi megjelenését. Nekem ezzel az a bajom, hogy akkor Isten 33 évig csak a Földön volt, mert a „mennyből” leszületett hozzánk. A másik, hogy Jézus feltámadása és mennybe menetele után az evangéliumok azt írják, hogy
„… üle az Istennek jobbjára.” Ha Jézus az Isten is, akkor hogyan tud saját magának a jobbjára ülni – vagy mindjárt „duplázódik”?
Végezetül: a keresztények, ha megállnak, imádkoznak, csókolgatják a keresztre feszített Jézus faragott képét, az nem bálványimádás! Ha a buddhisták ugyanazt csinálják Buddha szobrával, az meg már bálványimádás!
Látod, minden csak nézőpont és hit kérdése.
Csinálj magadnak saját hitet és akkor lelkileg szabadon élsz!
1:Először is, Mária holléte amiképpen nem is fontos, nem tudható, hogy a mennyben van.
2: Az idézeted mondanivalóját is érted? Tudod, hogy mit készítettek? Bálványt? Nézz utánna, hogy mit csináltak, és hogy mit jelképez, és ami a legfontosabb, hogy most hol van. Ráadásul ezt pontosan tudjuk, hogy hol van, ellenben Máriával, mely emberi szülemény a holléte, ráadásul a Máriaszobrok Máriát ábrázolják, vagy egy női alakot, melyet rámondunk, hogy ő Mária? Hogy is nézett ki szerinted Mária? Hosszú, vagy rövid haja volt? Kék vagy barna szeme? Vastag vagy vékony szemöldöke? 150, vagy 180 magas? Akkor kit is ábrázolsz? Egy szobrot, mely előtt leborúlsz és tök tudatlanul Máriának kiáltod ki, éppúgy teszik ezt Krisztussal.
Nem értem a kérdésedet. Nem vagy hülye, pontosan tudod pro-kontra az álláspontokat, mégis hited szerint nem bálványimádás egy női alakot készíteni, letérdelve imádkozni ahhoz, mely sem nem lát, sem nem hall, mondván ez az Úr anyjának ábrázolása.
Ettől te el nem tántorodsz, és ezt a kérdés kiírásánál is pontosan tudtad.
Miért szítasz vitát?
üdv: én lászló
Kedves László!
Szerintem teljesen mindegy, hogy Mária hogy nézett ki, milyen volt a szeme, hány centi volt, ki érdekel. A lényeg az ő tisztasága és közbenjárása, ahogy ezt a számtalan jelenéssel és csodájával be is bizonyította.
Egy érdekességet hadd írjak már le:
az evangéliumi, jézusi értékrend ugye a szegényes, egyszerű életet tartja helyesnek, ebben gondolom egyetértünk. Karácsony éjjelén is elsőként a legegyszerűbb, legszegényebb embereket szólította meg Isten: a pásztorokat.
Mária érdekes módon majdnem mindig a szegény, egyszerű helyeken jelenik meg. Miért a máriapócsi egyszerű fatemplomban, miért a fatimai mezőn, miért a lourdes-i barlangban? Miért nem mondjuk a Szent Péter bazilikában?
És a csodás könnyezések miért nem mondjuk Michelangelo Pietá-ján történtek, hanem miért pl egy egyszerű (művészileg talán nem a legértékesebb) máriapócsi Kegyképen?
Visszatérve arra, hogy nem tudjuk milyen volt Mária vagy Jézus? Ez így van, nem tudjuk, de ez olyan fontos? Olyan ez, mint mikor Jehova Tanúi azt fitogtatják, hogy Jézusnak nem volt hosszú haja, meg nem kereszten halt meg, hanem csak kínoszlopon, És? Kit érdekel? Olyan fontos ez? A lényeg a megváltás csodálatos műve.
Az utolsó mondatod a lényeg, egyetértünk.
Akkor minek is gipsz, beton, fa bálványok, ami előtt leborultok? Mint közbenjárók? Nem olvastátok, hogy egy az Isten és egy a közbenjáró ember és Isten között az Úr Jézus Krisztus? Hazug ez a mondat talán? Nem teljes, mondvacsinált, vagy mi a baj Isten igéjével? Miért viaskodsz az Úr igéje ellen? Mi bajod?
"A többi emberek pedig, a kik meg nem ölettek e csapásokkal, nem tértek meg az ő kezeik csinálmányaitól, hogy ne imádnák a gonosz lelkeket, és az arany és ezüst és ércz és kő és fa bálványokat, a melyek nem láthatnak, sem hallhatnak, sem járhatnak;"
Mellékesen nem kevés kérdésemre nem válaszoltál, de csak hogy kitérjek egyik példádra, hogy az Isten ilyen meg olyan faragványokat, öntvényeket csináltatott, attól függetlenűl, hogy fogalmad sincs, hogy mik ezek, mert csak a szavakat olvasod, mi is a parancsolat? Te ne csinálj és te ne tiszteld és te ne imádd. Saját elhatározásból ne tedd. Vagy amit Isten megtehet, te is megteheted? Akkor, legyél te is tökéletes, mint a mennyei Atyád tökéletes, ki felhozza Napját igazakra és hamisakra egyaránt, esőt ád jónak, és gonosznak egyaránt. Legyél szent, amiképpen a mennyei Atyád is szent. Ha megteheted a bálványcsinálást, mert úgy gondolod, hogy Isten is parancsot adott erre, akkor tedd meg te is, amit Isten. Ne borúlj le előtte, mert az Úr sem borul le előtte.
Ésaiás próféta könyve 44. rész
Olvasd el néhányszor. Érdemes. Szerintem jó fejezet.
Szaisztok!
Nagyon sok helyen látható ilyen ábrázolás, (nem csak templomokban, pl.: Kőszeg- Szentháromság szobor) de mivel ezt már előttem megválaszolták engedjétek meg, hogy még valamit hozzáfűzzek!
"Őrizzétek meg azért jól a ti lelketeket, mert semmi alakot nem láttatok akkor, a mikor a tűznek közepéből szólott hozzátok az Úr a Hóreben;
Hogy el ne vetemedjetek, és faragott képet, valamely bálványféle alakot ne csináljatok magatoknak, férfi vagy asszony képére" Mózes V.4. 15-16.
Ez a bibliai idézet úgy gondolom elég egyértelmű!
Mit mond itt Mózes? Azt, hogy mivel senki nem látta, láthatta Istent, ezáltel nem is tudjátok hogyan néz ki, még csak ne is próbáljátok meg bármilyen módon ábrázolni.
Krisztus soha nem mondta, hogy boruljatok le az én anyám előtt, vagy bárki, vagy bármi más előtt! Azt mondta csak az Istent imádd!
Azt is mondta, hogy: "Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván."
Ne egy szobor előtt boruljunk le, ne egy szoborhoz imádkozzunk, amely nem lát, nem hall, hanem a "te Atyádhoz aki titkon néz"!!!
Elnézést, ha valakit megbántottam!
Volt amikor én is leborultam a templomban, de mióta keresem az igazságot és megtértem, azóta "megismertem" az egy élő, igaz Istent a mindenhatót... azóta nem fogok egyetlen szobor, vagy kép előtt sem leborulni.
Ettől még tisztelem Máriát, és Józesefet, és Pált vagy Pétert...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!