Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hol találhatok olyan katolikus...

Hol találhatok olyan katolikus templomot, ahol Istenről készült szobor vagy kép található? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Sokan vádolják a katolikusokat bálványimádással. A bálványimádás tudtommal az, mikor Istent próbálják meg ábrázolni. Én személy szerint egy ilyen katolikus templomot sem tudok, ahol Istennek lenne képe vagy szobra.
2011. ápr. 23. 18:55
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
Szóval kedves útolsó előtti kommentelő te nem hiszed hogy a "görög forrásokból",azaz az újszövetségből kéne "szakzsargonokat gyártani"??? Én ennél a résznél leragadtam. No comment.
2011. máj. 3. 13:55
 32/48 anonim ***** válasza:
A bálványimádásban van a legnagyobb gonoszság. Nem szabad ezt se eltussolni,se félrehallani szándékosan,mivel az üdvösség múlik rajta. Inkább fel kell ellene fegyverkezni,mert az ördög ezzel szedi a legtöbb áldozatát. Jézus teste,vagy az ember teste,vagy a látható világ nem eidolon,azaz formácska,hanem kharaktér,azaz (látható) képmás,lenyomat,másolat,amelyet nem emberkéz! készített,hanem Isten szavának az ereje hozta ezeket a létezőbe!
2011. máj. 3. 14:24
 33/48 anonim ***** válasza:
Nem kell semmilyen művészeti-oktatási intézményt felégetni,mert majd amikor Jézus visszajön úgyis eléget mindent a tekintetéből kiáradó dicsőségével. Hihi
2011. máj. 3. 15:00
 34/48 anonim ***** válasza:

"Jézus teste,vagy az ember teste,vagy a látható világ nem eidolon,azaz formácska,hanem kharaktér,azaz (látható) képmás,lenyomat,másolat,amelyet nem emberkéz! készített,hanem Isten szavának az ereje hozta ezeket a létezőbe!"

Haladunk-haladunk... És a Bibliát emberkéz hozta létezőbe, isteni inspirációra? Miért nem lehet a templomban isteni inspirációra készült festményeket felrakni?

2011. máj. 3. 15:32
 35/48 anonim ***** válasza:
A rézkígyós okfejtés is zavaros nekem. Hol parancsolta Isten hogy higgyenek benne? Fel kellett nézniük Izrael fiainak rá,azoknak,akiket megmardostak a pusztában a kígyók,és meggyógyultak. Szerintem is Krisztus engesztelő áldozatára mutatott előre. De a kígyó a mi betegségeink és átkaink szimbóluma volt,melyet Isten parancsolta meg Mózesnek,hogy hogyan készítse el,és milyen anyagból. Mint ahogy az Istentiszteleti sátrat,és annak az összes kegytárgyárgyát is Mózesnek gondosan az eredeti mintájára kellett elkészítenie. Ezek nem emberi elképzelésből kipattant és elkészített eszközök voltak,hanem megint csak képmásai az eredetinek,melyek Isten jelenlétét és erejét közvetítették,(lásd frigyláda),és nem démonokét.
2011. máj. 3. 15:36
 36/48 anonim ***** válasza:
Na itt kell keresned a logikai gubancot... Ilyenre az Egyháznak nem lenne felhatalmazása? Kérlek ne válaszolj, mert ez már nem objektív vélemény lenne, hanem a felekezeted ideáljai, nem jutnák dűlőre.
2011. máj. 3. 16:00
 37/48 anonim ***** válasza:
A Biblia Isten örökkévaló Igéit tartalmazza,tehát még az írott formája is,melyet emberek készítenek ugyan,de az olvasása Isten jelenlétét közvetíti,az Ő Szelleme árad az olvasóra,és nem démon.
2011. máj. 3. 16:01
 38/48 anonim ***** válasza:

Bár nem olvastam el az előző válaszokat, de a kérdésre válaszolnék:

Nézd csak meg a vatikáni sixtusi kápolna mennyezetét:

[link]

Mennyi kép kell még?

2011. aug. 26. 19:03
 39/48 A kérdező kommentje:

Köszönöm a linket, végignéztem a képeket. Akárhogy néztem, nem találom rajta sehol sem, hogy Istent ábrázolja.

Vagy ha esetleg az Atyaistenre gondolsz, az nem a teljes Szentháromság Egy Isten, hiszen a Fiút, Jézust is lehet ábrázolni, és a Szentlelket is, galamb formájában.

Különben meg szerintem az a bálványimádás, mikor ezekhez a képekhez, szobrokhoz imádkozik valaki. Szóval nem értem ezt az egészet. :)

Vagy ha esetleg mégis elfogadjuk, hogy Isten ábrázolása, és bűn, akkor az egész világon emiatt az egy freskó miatt vádolják a katolikusokat bálványimádással? :)

2011. aug. 26. 19:16
 40/48 anonim ***** válasza:

Véleményem szerint nem egy freskó az oka, hogy bálványimádással vádolnák. Nézzünk meg egy temlomban lévő hívőt, amint szobrok előtt leborúlva imádkoznak közbenjárásukért, holott egy a közbenjáró Isten és ember között, a Jézus Krisztus. Hogy ezt nem imádásból teszik?

Szerintem Nabukodonozor király, mikor megparancsolta, hogy mikor a zene megszólal mindenki térdre essen a bazi nagy arany szobra előtt, az a nép imádásból borult volna le? Dániel nem borult le. A nép parancsot teljesített, mert ha nem, akkor halál várt rá. Dánielre is, de az Úr megmentette. Érted a párhuzamot?

Illik egy katolikus templomban térdet hajtani, keresztet vetni az ott felállított oltár, szobrok, kereszt előtt. Mert illik. De nem teszem, ahogy Dániel sem. Letojom az emberi mondvacsinált illemet.

A parancs egyértelmű:

"Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.

Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek."

Egyrész két részből áll a parancsolat, nem egyfajta logikai következményről van szó, hogy ha már csináltál, akkor nem baj, csak ne imádd..

Másrészt ott van, hogy ne is tiszteld azokat. Emlékszem egy fényképre, mikor a pápa előtt kígyózó sor állt, hogy odamenve készítsenek egy közös képet róluk.

"Természetesen" hogy megy az ember a pápa elé? Térdre hajolva megcsókolva gyűrűjét.

János 'csak' a kinyilatkoztató angyal előtt borult le, mi volt a válasz?

"És én János vagyok az, a ki ezeket hallottam és láttam: és mikor hallottam és láttam, leborulék az angyal lábai előtt, hogy őt imádjam, a ki nékem ezeket megmutatta vala.

Az pedig monda nékem: Meglásd, ne tedd; mert szolgatársad vagyok néked, és a te atyádfiainak a prófétáknak, és azoknak, a kik megtartják e könyvnek beszédeit. Az Istent imádd."

Még mindig nem érted-é?

Üdv: én lászló

2011. aug. 26. 20:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!