Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten hatalma korlátolt?

Isten hatalma korlátolt?

Figyelt kérdés

A kérdés csakis a katolikus vallás által tisztelt jelenségre vonatkozik. Tehát csakis "Az Atya" fogalmára.

A "Szent lélektől", illetve a "Fiútól" függetlenül!

2011. márc. 23. 15:33
1 2 3 4 5 6
 21/52 anonim ***** válasza:
Oké, válaszolok. Az, hogy Isten teremtette a gravitációt, vagy bármi mást, nem biztos. Vegyük mondjuk példának Noé bárkáját. Szerinted mennyi állatfaj él a bolygón? többmiliárd, és ezek csak a bogarak. Ezt ő bevágta egy halyóba, mondjuk isten lekicsinyítette az állatokat, és mindenki boldog. Utána ottvan a Paradicsom. Ha Éva eszik az almából, az miért az én bűnöm? Nem én tettem. De ha ezen a szálon megyünk tovább, minden ősember, aki egész életében csak egy bottal játszott, a pokolra kerül, úgy, ahogy az Amerikát lakó bennszülöttek a Francia és Spanyol megszállás előttről. Honnan tudtak volna Istenről?
2011. márc. 24. 07:20
 22/52 anonim ***** válasza:
100%

igen, Isten hatalma korlátolt...mivel mindenhatósága korlátozza...példaként nem tud olyan követ teremteni, amit nem tud felemelni, mivel bármit is tesz, az még mindig a minden része lesz, így képes rá hatni...ez szerintem belefér, és a paradoxon gyönyörű szépen fel van oldva...:P

másrészről...ne úgy kezeld Istent mint egy különálló valamit...az tény, hogy igazságosság az elve, az önzetlen szeretet...csak tudod az önzetlenségbe benne van az önzés...lásd Föld bolygó...itt van igazságtalanság, de Isten igazságos, és ő a minden...ez is lehet egy paradoxon...de inkább egy példával szemléltetném. vagyis kettővel. :)

szóval vegyük a fényt és a sötétséget, mint az igazság, igazságtalanságot...szóval a fény világít, de a sötétség ugyanúgy jelen van minden pillanatban...csak a fény miatt nem jut érvényre...ahol pedig a sötétség van, ott a fény nem jut érvényre...de mindig jelen van mind a kettő, csak az utóbbi esetben tulajdonképpen a fény meg van tagadva, el van "reteszelve", hiába tudja az egyén hogy létezik.

de ugyanez a semmi/minden helyzetében is a felállás...a semmi is mindig jelen van...csak hát az a semmi...ott van mindenben, mindenhol...de hát mint nem létező...:)

bízom benne valamelyest érthető.

a szentháromságban az Atya pedig a józan akaratot és erőt képviseli ha erre vagy kíváncsi...az Atya Isten egyik aspektusa...ahogyan van neki még pár...mondjuk a sátán...ami ugye a full igazságtalanság...de hangsúlyozom a végére is, hogy Isten nem külön van a dolgoktól...bármi ami van az Isten. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. márc. 24. 09:26
 23/52 anonim ***** válasza:
ma 7:20 - majd megérted ezeket, ha le tudod írni azt a szót hogy hajó
2011. márc. 24. 11:23
 24/52 A kérdező kommentje:

"ha én le akarom vinni a szemetet, akkor lekorlátozom magam, mert akkor le kell vinnem a szemetet?"

Leegyszerűsítve elmondom amit gondolok:

Először is érzékeled, hogy teli a szemetes.

Erre a reakciód tételezzük föl az, hogy "kiviszem a szemetet". Ezt a döntést a korlátaid miatt hoztad meg.

Az eddigi élettapasztalatod alapján, hogy neveltek, milyen kedvedben vagy stb., stb...

Tehát bárhogy cselekszel a korlátozottságod alapján reagálsz.

elég hülye szó ez a korlát, mert van egy negatív attitűdje is a hétköznapi használatban, és így elsőre elég értelmetlenül festhet. De szerintem ha átböngészitek a kérdésben a kommenteket érthetővé válik, hogy milyen értelemben értem a korlátot.

Korlátozott---> Itt jelenleg azon hatások összessége amik alapján születik valamilyen gondolati reakció.

2011. márc. 24. 13:59
 25/52 A kérdező kommentje:

A paradoxon annyit mondd ki szerintem, hogy Isten csakis a létező dolgokkal tud bánni. (keresztény értelmezésben még mindig)

Egy olyan dolog amit ő sem bír el nem létezik.

Ezért valóban ilyet nem tud teremteni.

Ez nem zárja ki azt, hogy mindenható.

Mivel a minden fogalma csakis a létezőkre terjed ki.

Ez a tömeg pedig a nemlétező csoportba kell sorolni.

Ez szerintem nem paradoxon, pusztán félreértés, és nyelvi érdekesség...

2011. márc. 24. 14:03
 26/52 A kérdező kommentje:

elég kapkodva írtam egy-két rag meg itt-ott kimaradt... : D

nembaj azért szerintem érthető.

2011. márc. 24. 14:07
 27/52 anonim ***** válasza:
Hát ha ilyen értelemben használod, akkor korlátozott, de a korlát nem azt jelenti, amire használod.
2011. márc. 24. 14:11
 28/52 A kérdező kommentje:

szerintem használható rá...

De lehet, hogy akik a nyelvészetben járatosabbak nálam már a fejüket fogják : DD Mondjatok más szót arra amire gondoltam!

2011. márc. 24. 14:18
 29/52 A kérdező kommentje:

Viszont mondok egy másik paradoxont, most jutott eszembe.

Miért szorult rá Isten arra, hogy 6 nap alatt teremtse meg a világot. Mert 5 nap alatt nem tudta volna?---> korlátolt. Nem akarta elkapkodni? -->korlátolt Valamilyen egészen más misztikus indoka van amit az emberiség sosem érthet meg?---> korlátolt.---> A hatalmában is korlátolt. És mivel az idő, a testek helyzetének a változása alapvetően beletartozik a minden fogalmába ezért Isten mindenhatósága is támadható, de csakis akkor ha a Bibliában meghatározott teremtéstörténet igaz. Szerintem.

2011. márc. 24. 14:27
 30/52 anonim ***** válasza:

Az ószövetség tele van olyan dolgokkal amik ellentmondásosnak, értelmetlennek tűnnek. Ez két okból lehet:

1, tele van szimbólumokkal

2, emberek gyűjtötték össze ezeket a történeteket, emberek adták tovább egymásnak, emberek írták le.

2011. márc. 24. 15:53
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!