Isten hatalma korlátolt?
A kérdés csakis a katolikus vallás által tisztelt jelenségre vonatkozik. Tehát csakis "Az Atya" fogalmára.
A "Szent lélektől", illetve a "Fiútól" függetlenül!
Ha korlátolt lenne,nem hívnák Istennek.
Isten mindenható.
Korlátolt. Aki nem hiszi, erre válaszoljon:
Isten tud-e olyan nehéz tárgyat alkotni, amit már nem bír el? Ha tud, és nem bírja el, nem mindenható. Ha nem tud, akkor sem.
"Korlátolt. Aki nem hiszi, erre válaszoljon:
Isten tud-e olyan nehéz tárgyat alkotni, amit már nem bír el? Ha tud, és nem bírja el, nem mindenható. Ha nem tud, akkor sem."
Ez egy paradoxon, ami azt jelenti, hogy rossz a világról alkotott modelled.
Önellentmondásból bármit le lehet vezetni, azt is hogy Isten nem létezik, de azt is hogy én vagyok a rózsaszín spagetti-szörny.
Ha van nálam alma és nincs nálam alma, akkor én vagyok a spagetti-szörny.
Mivel a mondat első fele hülyeség, ezért mondhatom hogy ebből következően én vagyok a spagetti szörny, mert sose lesz igaz az hogy van nálam alma, és nincs nálam, tehát nem baj hogy nem vagyok spagettiszörny igazából.
De mondok egy másik érvet arra hogy miért rossz a logikád, mert amit mondtam az kicsit matematikai logikás, elvont. :P
A lényeg az. Hogy a végtelen az nem egy normális érték.
Mondj egy létező súlyt: 30000 kilógramm, például. Ezt meg tudja alkotni Isten, és el is bírja.
6000000 kg: ezt is meg tudja alkotni, és el is bírja.
A végtelen az nem egy létező szám, az egy elvont dolog, ezért könnyű hibába esni ha a végtelennel számolsz.
Ilyen a 0-val való osztás is:
3/0=végtelen /szorozzuk mind2 oldalt 0-val
3=végtelen*0
5/0=végtelen
5=végtelen*0
Nekünk embereknek nincs igazi fogalmunk a korlátlanságról, végtelenről, mert minden amit ismerünk, amit fel fogunk tudni fogni, az véges.
Salutem!
"Tehát csakis "Az Atya" fogalmára.
A "Szent lélektől", illetve a "Fiútól" függetlenül!"
Isten szubsztanciálisan EGY, megvalósulásában három. Tehát ha a szubsztanciálisan Egy Istenről beszélünk nem lehet elkülöníteni se a Fiút, se a Szentlelket, akkor már nem beszélünk Istenről. :)
Az Atya, a Fiú és a Szentlélek öröktől fogva létező személyek és Egy Isten.
Aki a paradoxonokkal dobálódzik:
Isten gondolataiban az összes létező REND-ben vannak. Tehát minden tökéletesen megegyezik. És itt nem létező szubsztrátumokról, vagy elsődleges szubsztanciákról beszélünk, hanem puszta relációkról. A reláció accidens, nem mellesleg a materiális világban létező, és így potenciális fogalom.
Tehát ha azt mondjuk, hogy egy "szubsztancia" legyen nagyobb annál mint ami eleve Isten gondolataiban van, akkor egy hiányos gondolatot alkottunk: minden "hiányos" gondolat tökéletlen, materiális világban tapasztalható rossz fogalmának netovábbja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!