Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kit kellet feláldoznia Ábrahám...

Kit kellet feláldoznia Ábrahámnak?

Figyelt kérdés

Teológiai érvelés szerint a lényege a gyermek feláldozásának, hogy Ábrahám a már régen várt, egyetlen gyermekét, képes feláldozni Istennek.

Mint tudjuk Sára meddő volt, és így nem volt gyermekáldás.

Ezért Ábrahám elvette Hágárt, hogy ő szüljön neki. Az Isten meg is áldotta első gyermekével, Izmaellel!

Később Sárai is terhes lett, és így megszületett Izsák.

A két fiú között nagy volt a korkülönbség.

De az Isten azt kérte, hogy Ábrahám áldozza fel egyetlen gyermekét, Izsákot.

Biblia:

1. És lőn ezeknek utána, az Isten megkisérté Ábrahámot, és monda néki: Ábrahám! S az felele: Ímhol vagyok.

2. És monda: Vedd a te fiadat, ama te egyetlenegyedet, a kit szeretsz, Izsákot, és menj el Mórijának földére, és áldozd meg ott égő áldozatul...

"Vedd a te fiadat, ama te egyetlenegyedet"!!!!

1. Izsák nem lehet egyetlen, mert ő a már a második.

2. Ha Izsákot kellet volna feláldoznia, akkor nem teljesül az igazi próbatétel, hogy a régen áhított, és végre megérkezett gyermeket képes e feláldozni!?

Az Iszlám szerint Izmaelt kellet feláldoznia, hisz ő volt az egyetlen, és elsőszülött.

Ez pedig természetesen, még Izsák születése előtt történt, mert csak így lehet egyetlen.

Ha megfigyeljük a Bibliai elbeszélést:

Ezek pedig az Ismáel életének esztendei: száz harminczkét esztendő. És kimúlék és meghala, és takaríttaték az ő népéhez.

18. Lakoztak pedig Havilától fogva Súrig, a mely Égyiptom átellenében van, a merre Assiriába mennek. Minden atyjafiával szemben esett az ő lakása.

Ez az arab félsziget Vörös-tengeri oldala. Pont ott ahol Izmaelt fel kellet áldoznia Ábrahámnak, és pont ott, ahol Ábrahám, és Izmael felépítik, Isten első imaházát a Kábát.

[link]

Biblia:

8. És monda: Hágár, Szárai szolgálója! honnan jössz és hová mégy? És az monda: Az én asszonyomnak, Szárainak színe elől futok én.

9. Akkor monda néki az Úr angyala: Térj meg a te asszonyodhoz, és alázd meg magad az ő kezei alatt.

10. És monda néki az Úrnak angyala: Felettébb megsokasítom a te magodat, hogy sokasága miatt megszámlálható se legyen.

Ahogy a képen is látszik.

Másrészt, ma is a muszlimok vannak a legtöbben a világon, és a világ legjobban terjedő vallása.

Mivel Ábrahám előtt szinte mindenütt többistenhit volt, és Ábrahám kaptam meg újra az egyistenhitet, ezért ennek imaházat is emeltek, ahol nem imádtak hamis Isteneket. Ezt első szülött gyermekével tette meg.

Ezért mondják, hogy ábrahámi vallások.

Ezen első szülött leszármazottja, pedig Mohammed!

[link]

Aki Szemita származású, mert Sém, ki Noé fia, leszármazottja. És héber, mert Sém nemzi Arpaksádot, és Arpaksád nemzi Hébert, és leszármazottja, Ábrahám, és Ábrahám fia Izmael.

Ezért nevezik Izmaelt, az arabok Ősatyának.

2011. jan. 25. 14:09
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:

"Ekkor arcára borúla Ábrahám, és nevete és gondolá az ő szívében: vajjon száz esztendős embernek lesz-é gyermeke? avagy Sára kilencven esztendős lévén, szülhet-é? És monda Ábrahám az Istennek: Vajha Ismáel élne te előtted. Az Isten pedig monda: Kétségnélkül a te feleséged Sára szül néked fiat, és nevezed annak nevét Izsáknak, és megerősítem az én szövetségemet ő vele örökkévaló szövetségül az ő magvának ő utánna. Ismáel felől is meghallgattalak: Ímé megáldom őt, és megszaporítom őt és megsokasítom őt felette nagyon; tizenkét fejedelmet nemz, és nagy néppé teszem őt. Az én szövetségemet pedig megerősítem Izsákkal, kit néked szül Sára ez időkorban a következő esztendőben." (I. Mózes 17:17-21)

A lényeg ebben van! Ábrahám gyakorlatilag arra utalt Isten előtt, hogy Izmáel legyen az, akivel Isten szövetséget köt. Isten erre azt válaszolja, hogy nem igy van, Izmáelt is megáldja Ábrahámért, de "Kétségnélkül a te feleséged Sára szül néked fiat, és nevezed annak nevét Izsáknak, és megerősítem az én szövetségemet ő vele örökkévaló szövetségül az ő magvának ő utánna."

Tehát egyértelműen látszik, hogy Isten nem Ismáelt tekintette Ábrahám egyetlen gyermekének, ugyanis az igéret nem Ábrahámra és Hágárra vonatkozott, hanem Ábrahámra és Sárára: Istennek tehát Izsákkal volt terve, Ismáelt pedig csak Ábrahámra való tekintettel vette be a kegyelembe, és mondott ki rá áldást.

2011. jan. 25. 20:00
 12/34 A kérdező kommentje:

Az egyetlen, az csak az lehet, amelyiknek, nincs testvére.

Na mindegy...

---

"Térítgess valami vallási fórumon, ugyanis a gyakorikérdések NEM egy fórum!"

Tudsz ajánlani valami jó keresztény fórumot???

2011. jan. 25. 20:11
 13/34 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Te magad vagy, aki nem akarod a lényeget meglátni. Csak a szavakon lovagolsz, és egyáltalán nem érdekelnek az érdemi válaszok.

„Isten ezt mondta: Fogd a fiadat, a te egyetlenedet, akit szeretsz, Izsákot, és menj el Mórijjá földjére, és áldozd fel ott égőáldozatul az egyik hegyen, amelyet majd megmondok neked!

De amint kinyújtotta Ábrahám a kezét, és már fogta a kést, hogy levágja a fiát, kiáltott neki az ÚR angyala a mennyből: Ábrahám! Ábrahám! Ő így felelt: Itt vagyok. Az angyal így szólt: Ne nyújtsd ki kezedet a fiúra, és ne bántsd őt, mert most már tudom, hogy istenfélő vagy, és nem tagadtad meg tőlem a fiadat, a te egyetlenedet.”

Itt az Isten szájából hangzik el az a szó, hogy Izsák nem más, mint Ábrahám egyetlenegy fia, akit szeret!

Te egyenesen az Isten szavát vonod kétségbe.

2011. jan. 25. 20:18
 14/34 anonim ***** válasza:

"Tudsz ajánlani valami jó keresztény fórumot???"

A jó relatív fogalom, de itt találhatsz olyan témákat, amik érdekelhetnek.

[link]

2011. jan. 25. 20:39
 15/34 A kérdező kommentje:

20:18

Mivel ellentmondás van, ezért nyilvánvaló az átírás.

Nem az Isten szavát vonom kétségbe, hanem lerántom a leplet az emberi kéz beavatkozásáról.

2011. jan. 25. 21:02
 16/34 A kérdező kommentje:

[link]

Nincs jobb? Meg szerintem H.Gy.-es.

2011. jan. 25. 21:19
 17/34 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Szánalmas az érvelésed.

Mert te a Biblia állítását vonod kétségbe. Márpedig ha a Bibliának akár egyetlen kijelentése is megkérdőjelezhető, akkor az Iszlám sem igaz, és nem lehetett igaz Ábrahám sem, mert ahogy Izsák felől szerinted nem volt igaz Isten kijelentése, akkor Ismáel felől mért lett volna az?

Az egész Bibliát el lehetne dobni, ha neked volna igazad.

2011. jan. 25. 21:37
 18/34 anonim ***** válasza:

Lerántod a leplet? Azért mert nem tudsz értelmezni egy szöveget, attól még az nem hamisítás.

Egyébként én úgy hallottam, neketek el kell fogadnotok a Bibliát is mint szent könyvet, ha szerinted ez hamisítás, akkor milyen muszlim vagy te?

A Biblia azt írja hogy "annakokáért elhagyja a férfiú az ő apját és az ő anyját és ragaszkodik a feleségéhez és lesznek ketten egy testté." I Móz 2, 24

Ketten egy testté és nem hárman vagy négyen. Egy férfinak egy feleség, ezt a kersztények is megerősítették. Mózes a korabeli emberek szívének keménysége miatt engedte meg a többnejűséget, de az Isten akarata mindig is ez volt. Az igazi a feleség. Az,hogy Sára beküldte a szolgálóját és "feleségül adta" Ábrahámnak, nyilván azt jelenti, hogy engedélyezte az együtthálásukat. Akkoriban a házasság is sokkal egyszerűbben zajlott. De az Istentől való társa Sára volt, az ígéret Ábrahámnak és Sárának tétetett. Az egyetlen igazi fiúnak.

Gondolod, hogy ha ez egy logikai baki lenne, benne hagyták volna? Pont a zsidókat vádolod azzal, hogy átírták a Bibliát, amikor az az ő saját könyvük és a legfőbb parancsuk,hogy egyetlen betűt sem változtathatnak meg belőle? És a régészeti leletek azt is bizonyítják, hogy változások nélküli, tiszta másolatok vannak, megegyeznek egymással tökéletesen.

Nagyon kielégítő válaszokat kaptál erre a kérdésre, ha nem érted, veled van a baj.

Freya

2011. jan. 25. 21:43
 19/34 A kérdező kommentje:

21:37

Én azt teszem nagyító alá, amit emberek lejegyeztek, és azt mondják, hogy Istentől való!

A ellentmondást találok, akkor tudom, hogy az ember hazudott. Ettől még Isten kinyilatkoztatott valamit, csak nem tudjuk, hogy mit, mert azt már átírták!

2011. jan. 25. 21:57
 20/34 anonim ***** válasza:
93%

Sziasztok!

Én nem szeretnék belemenni a teológiai vitába, mert a lényeget már leírtátok előttem. Csupán egyetlen mondatra reagálnék a kérdésfelvetésből:

"ma is a muszlimok vannak a legtöbben a világon, és a világ legjobban terjedő vallása."

[link]

A világ népességének 33,32%-a keresztény és 21,01%-a muszlim.

Üdv. Péter

2011. jan. 26. 18:17
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!