Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ki lehetett találni Istent?

Brain Storming kérdése:

Ki lehetett találni Istent?

Figyelt kérdés
2011. jan. 12. 22:12
1 2 3 4 5 6 7
 51/70 anonim ***** válasza:

Aulac.

Próbálj meg elszakadni attól a gondolattól, hogy Isten teremtményei Tőle elkülönülten léteznek. Az anyag, annak megjelenése előtt ugyanúgy létezett, csupán nem megjelenve, Istenben minden létezik egyszerre, így mi is. Csak Isten van, tehát jó látod, hogy egy önző(mivel csak magát szereti), de nem alak...viszont ezen dolgok tudatában nem igazán van kivel/mivel szemben önzőnek lenni, tehát önellentmondás feloldva, marad az önzetlenség, amit korábban beszéltünk, mivel minden egyes részét ugyanúgy szereti...;)

És mivel a részei alapban léteznek Önmagában, ezért a részeit kibontakoztatja, hogy azok is érezhessék magukban azt a tudást, amit Isten, de ehhez nyilván idő kell a részeknek. Tulajdonképpen azért hoz létre(jelenít meg), hogy a részeit fejlessze, hogy a részei felnőjenek Őhozzá.

Jegyezd meg, nem kifejezett létrehozás van, hanem megjelenítés...a kettő távol áll egymástól egy kissé. :)

"Kérlek titeket hívőket, ne higgyetek el mindent amit a Biblia ír. Kételkedjetek, kérdezzetek, vitatkozzatok."

Megtörtént, és képzeld utólag kiderült, hogy a Biblia jól írja, csak kell egy jó nézőpont...;)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 19. 09:35
 52/70 anonim válasza:

Ezek szerint Jézus azért halt meg, hogy mi ne a pokolban égjünk. Ezzel azt mondjátok, hogy akkor mi már akármi bűnt el tudunk követni? Vagy ha nem így van, akkor isten miért bünteti például azt az embriót aki még meg sem született, már heroinfüggő? Szerintem ő nem tehet még semmiről! Vagy mondhatok akármilyen kisgyereket akinek még rendes gondolatai sincsenek, szóval ő semmiben nem tudott vétkezni, akkor miért büntette meg mégis?

jó dolog a hit, de azért az is érdekes, hogy a bibliában szó sincs dinoszauruszokról meg ilyenekről.

Szerintem nem kéne hinni, mindig minden körülmények között:D

2011. jan. 19. 13:37
 53/70 anonim ***** válasza:

Aki kételkedni akar, bizonyára mindig fog. Az evolúcióban is lehet kételkedni, hogy a természet önállóan végzi a fajfejlődést. Az is furcsa, hogy meteor becsapódás után az emlősök fejlődtek tovább, holott egy ilyen pusztítás mindent kipusztít, tehát előlről kellet volna mindennek kezdődnie az egysejtűektől.

Egy hívőnek nem szabad kételkednie!

A másik, hogy nem Isten bünteti a gyermeket és az embriót. Hanem a szülő, aki nem vigyázott. Az emberek a hibásak és mindent Istenre fognak. Ezt én nem értem, miért Isten a felelős? Az iszapkatasztrófa is emberi mulasztás, kérdem, mi köze Istennek ehhez?

Még egy dolog:

Azt is honnan tudjátok, hogy csak anyagi világ létezik. Lehet csomó dolog van, amit Isten csinált ez előtt és ez után is. Amit fel sem tudunk fogni. Ez nem úgy ment, hogy vannak emberek akiket figyelek, mert teremtettem. Ahogy te is: ha van autód nem csak azt pátyolgatod. Mellette finomakat eszel, dolgozol, gyereket nevelsz, szexelsz, barátkozol, bulizol és sorolhatnám.

Olyanok vagyunk mint a hangyák. A hangya számára is csak a boly a minden. Azon kívül minden ismeretlen. Magyarázd el egy hangyának, hogy "Repülővel nyaralni megyek Spanyolországba." Mit ért ebből a hangya, ha tudna emberi nyelven? El sem tudja képzelni a repülést. Mi az, hogy nyaral valaki vagy szabadság? És mi a túró spanyol hon?

2011. jan. 19. 20:21
 54/70 Salx Narval ***** válasza:
Na-na és a szárnyas,spanyol, hangyák? :D Ugye-ugye, nem szabad lenézni ezeket a kis fickókat,előbb itt voltak mint mi, és valószínűleg minket is túl fognak élni.
2011. jan. 20. 03:23
 55/70 Innerself ***** válasza:

"Az iszapkatasztrófa is emberi mulasztás, kérdem, mi köze Istennek ehhez? "

Fentebb többször megfogalmazzák: mert Istenben létezik minden, és mindenki egyszerre, mi a részei vagyunk. Tehát a szabad akaratunk is az ő része - az ő akarata. Amit az egyes ember akar, azt ő akarja úgy - így aztán valójában mégsincs szabad akarat.

Azért nem szimpatikus nekem a keresztény vallás, mert egy olyan központi figura köré épül, akit a benne hívők abszolút makulátlannak, szeplőtlennek és megfellebbezhetetlennek írnak le. Ezzel nem tudom összeegyeztetni azt, hogy bünteti a benne nem hívőket, az őt megtagadókat, a tulajdon teremtményeit, akit elvileg feltétel nélkül szeret. Miért-e kicsinyes bosszúálló hajlam.

A benne hívők szerint ő a maga képére teremtett minket. Eszerint a szabad akaratunk is tőle származik, eleve benne volt a terveiben, hogy saját akaratukból cselekvő lényeket alkot meg. Mindenhatóként tudnia kellett, hogy a szabad akarat magában hordozza a lázadás, a tagadás lehetőségét - ám útjai kifürkészhetetlenek, nem tudjuk, mi célja volt mindezzel. Mindenesetre a mi szemszögünkből egy legalább annyira kicsinyesen emberi lénynek tűnhet, mint mi magunk - hiszen elfordulhat az ő jóindulatára utalt teremtményeitől.

No és a sátán? A mindenható teremtette őt is, épp olyannak, amilyen. Ez az egész egy olyan színjáték, ahol elvileg a teremtő mozgatja a szálakat kedve szerint (nem is értem, most akkor van szabad akarat vagy nincs?). Tehát olybá tűnik, az ő kedvére való a hitetlenkedésünk és annak megtorlása is.

Egy helyen azt olvastam, hogy Isten eleve tudja, melyik ember fog mennybe vagy pokolra jutni. Csak azért adja nekik az életet, hogy megérthessék, miért kerülnek oda. No de Isten teremti a tudatukat és akaratukat is. Ha eleve tudja, hogy egy ember a pokolra fog jutni, az az ő döntése, nem az emberé - hiszen ő volt előbb, nem az ember. Ő teremtette lázadóvá, tagadóvá, ergó szánt szándékkal teremt kifejezetten a pokolra szánt embereket. Miért? Fura ez az egész, mert ha az a válaszod, hogy így akarja megmutatni a többieknek, hogy mitől óvakodjanak - akkor mégis kell lennie szabad akaratnak (de az is tőle van). Viszont ez ellenkezne azzal, hogy Isten már eleve tudja, ki hova kerül. Most akkor ő teremti őket, vagy csak már eleve létező individuumok fölött hoz ítéletet? Hogy van ez?

www.inner-solace.blogspot.com

2011. jan. 20. 15:40
 56/70 anonim válasza:

Sziasztok!

Én nem akarok sem a hívők, sem a hitetlenek mellé állni. Néha elmegyek templomba és imádkozom, de néha úgy gondolom, hogy nincs Isten. Nem látom, nem tudom megfogni, nem válaszol, akkor ki tudja nekem bizonyítani, hogy mégis létezik.

A teremtéshez kapcsolódóan:

Isten megteremtette ugye Évát és Ádámot. Ha Isten fedhetetlenül jó, akkor miért tette oda a tudás fáját és miért tiltotta meg, hogy egyenek róla? Nem kellett volna odatenni azt a fát. Plussz a kígyó, azt miért teremtette oda? És ha az a két "hülye" evett a fáról, akkor miért nem tette őket a földdel egyenlővé és teremtett másik emberpárt? Vagy miért adott saját akaratot? Nem kellett volna és most mint a marionettbábokat, madzagon rángathatna minket, és lenne egy tökéletes világ, ehelyett a borzalom helyett, ami most van. Szerintem látta, hogy elszúrta, aztán odaadta az ördögnek a földet. Egyszer megpróbálta megmenteni, ugye Noéval, de az sem jött össze. Mi meg szívunk, mint a torkosborz.

Büntetés, nem büntetés:

Ha az anya drogozott, akkor az tényleg az ő hibája, hogy betegen vagy halva születik a babája. De ha 3 hónapos korában meghal agydaganatban, vagy 7 évesen elüti egy autó, az már büntetés. De én sem értem, hogy miért. Szerintem is mindenkinek a saját bűne miatt kellene bűnhődnie, nem pedig az ősei hibái miatt. Ez a legnagyobb kiszúrás.

Én is szeretném megérteni az Istennel való kérdéseket és válaszokat, de nagyon nehéz egy megfoghatatlan valakit megérteni.

2011. jan. 20. 15:55
 57/70 anonim válasza:
Az előzőből kihagytam, hogy ha egy Isten van, akkor Ő, hogy tud ott lenni mindenhol? Nagyon nagy a föld, nem tud minden élőlénnyel egyszerre foglalkozni. Láttátok a Minden6ó című filmet? Ott Jim Carey csak egy kerületet kapott a felügyelete alá, és azt sem tudta a kezében tartani.
2011. jan. 20. 16:09
 58/70 anonim ***** válasza:

Látom értelmes emberek fejtik ki véleményüket, nagyon jó.

Innerself-nek:

Vegyük ezt a katasztrófát. Igaz szabad akarat volt, de gonosz. Mert mi vezetett ide, a mérhetetlen emberi kapzsiság, harácsolás, önzőség, ami a fő bűnök között szerepel. Ezt foghatjuk fel úgy is, hogy Isten megbüntette az embereket. Kérdem: jó szándékból eddig volt-e katasztrófa? Nem.

Nagyon sokan benne voltak ebben, az ellenőrzéstól kezdve minden hatalmas. A középkorban karóba húzták vagy meglincselték volna őket. És most mindent elsímítanak, ez a bűn fészke.

Én azt nem értem, hogy szimpatikus hogy lehet egy vallás vagy nem szimpatikus? Ez nem szimpátia kérdése vagy valamilyen meggyőződés. Jézus is azt mondta: "Velem vagy, vagy ellenem." Harmadik út nincs. Ha feltenné neked Jézus a kérdést, most mit válaszolnál? Hát, nem szimpatikus...

Ezeket a "isteni" Istentől áradó érzéseket érezni kell és nem az elmével felfogni. És érzed, hogy igazságos, üdvös és jó, nem érzel negatívumot.

Látom már, hogy a mai emberek nem Istentől jöttek, kételkednek. A kételkedéssel nem lehet erős hitet gyakorolni. Én így születtem, mint Jézus és szerintem sok hívő társam is velem együtt. Nem evilágból való vagyok, én ezt határozottan érzem. És nem erős katolikus neveltetés kérdése, mert a katolikus "tudásom" gyarlónak mondható, imákat is alig ismerek.

Az egész család életét Isten irányítja. Anyutól is kérdeztem ezt, hogy ő érzi-e azt, hogy nem evilágból való és ő is azt mondta, igen azt érezte mindig mint én. Egyedül apu olyan talán mint te, aki hisz egy felsőbb hatalomban, aki segítette élete során, de a vallásokat mégis szociográfiaként kezeli, intelmek és egyéb gondolati feljegyzések, bölcseletek összességeként.

Én vonzom magamhoz a hasonló embereket, az utcán csak rá kell néznem egy emberre és megmondom, hogy Istentől jött-e vagy nem. Kevesen vannak. A Biblia is írja, hogy akik tőlem erednek megismerik egymást. És mondom, nem az elmével kell ezt felfognod, hanem a szíveddel érezned. Jézus is ezért nem tudta elmagyarázni a népnek, mert mindannyiuk az elmével gondolkodott.

Továbbra is van szabad akaratom, mindezek mellett, hogy ismerem az Urat. Pl. ölhetek és ellentétesen cselekedhetek mint Isten. Akkor érezném, hogy Istent hatalmas fájdalom érné, hogy az én szívem is megszakadna. És nem azért vagyok vallásos (vagy hívő vagy ahogy nevezitek ezt és lovagoltok ezeken a kifejezéseken) hogy féljek a büntetésektől, hanem attól, hogy elveszítem a szeretetet amit megvon tőlem az Isten halálom után, amit ismertem már ez előtt is és remélem ez után is megkaphatok és együtt lehetek vele és szerethetem Őt szerelemmel. Ez a legfontosabb a földi élet során, ez a vágyódás és várakozás e csodás dologra és mérhetetlen emelkedettségre. Nem szebb-e a várakozás egy édességre, amit a gyermek tehet, miután vár hosszú időt a cukorra melyet jutalomként megkaphat. Nem ízletesebb attól, mint aki amit kiejt a száján és máris megkapja?

Ti, akik kételkedtek, még meg van adva a lehetőség, hogy Őt válasszátok. És Őt is kell választanotok, higgyetek nekem! MEg kell szereznetek ezt az érzést, hogy Isten gyermekei vagytok. Azért kaptátok e földi életet, hogy legyen rá időtök.

"Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak."

Egy félig hitetlen és félig valláson csak gondolkozó ember majd a mennyek kapujához kerül, rögtön vallásosnak tartja magát és akkor majd hisz és mivel meghívott, zörgeti annak kapuját, hogy beeresztést nyerjen. És ott lesznek azok is, akik ismerték őt és benne bíztak, kik nem mernek zörgetni, mert átgondolják földi életükben Isten ellen elkövetett bűneiket. És bizony ők nyernek bebocsátást.

Azon gondolkoztatok, miért van annyi apáca és szerzetes, akik egész életüket feláldozták Istenért? Nem hiábavaló. Az igazak érzik az Urat és nem haszonlesésből lettek ők ilyenek! Feláldozták anyagi világi jólétüket, hogy megkapják Istentől a boldogságot és szeretetet. És a szent Pál fordulat?

2011. jan. 21. 17:40
 59/70 anonim ***** válasza:
Ki.Már megtették.
2011. jan. 30. 00:09
 60/70 aulac ***** válasza:

01-21 17:40-nek.

Ez olyan szép volt, hogy majdnem sírtam.

Ha isten csak a gonosz lényeket bünteti katasztrófával, akkor miért irtotta ki a háromkaréjú ősrákot, a triceratops-ot, a kiwit?

Ádám és Éva még sehol sem volt. (akik miatt állítólag halandóak lennénk)

Az előtt is haltak meg/ki állat és növényfajok.

Miért fagyasztotta meg a földet 1 milliárd évvel ezelőtt annyira, hogy az egész bolygó jégbe burkolódzott? ( Hógolyóföld)

Miért küldött a földre 480 millió évvel ezelőtt egy meteort, ami kipusztította a földi élet 98%-át?

Miért küldött újabb meteort a (mostani) Jucatán félsziget helyére egy újabb meteort, ami pedig a dinoszauruszokat pusztította ki?

Olybá tűnik, hogy isten egy durcás kisgyerek, aki/ami összetöri a játékát mert megunta.

Ha isten megteheti, hogy teremtsen és csak rosszat teremt, akkor elég kókler lehet.

Teremt egy silány lényt, majd elvárja, hogy saját akaratából tökéletes legyen.

Segíteni persze nem segít, csak akkor ha az a lény hisz benne. Tudom, tudom: Szabad akarat!

Csak szegény kiwinek nem volt szabad akarata, mert ugye isten nem adott nekije. Miért is nem?! Mi volt szegénynek a bűne? De hozhatnám példának bármelyik élőlényt.

Idővel az emberiség is kihal a földön és pár millió év múlva lesz egy másik értelmes lény, aki remélem okosabb lesz nálunk. Nem fecsérli az energiáját egy megfoghatatlan, kitalált lény imádására.

De nem is fárasztom magam tovább.

Az istenhit, az emberi gondolkodás zsákutcája.

2011. jan. 31. 22:56
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!