Istennek mi lenne a neve?
Maga az isten szó, az nem csak egy "pozíció" lenne?
Pl.: Zeusz egy görög isten, Odin a skandináv mitológiában egy isten, de az isten szó egy "foglalkozás". /bocsánat a kifejezésért/
Tehát, Zeusz istennek Zeusz a neve
Odin istennek, Odin a neve
"Isten istennek" mi a neve?
(nem olyan választ várok, hogy Isten a neve, kell hogy legyen más neve... az isten szó maga az egy "pozíció/foglalkozás", a munkahelyen a főnököm is főnöknek hívom, de van igazi vezetékneve és keresztneve, mint pl X Y
Bocsánat ezért a kifejezésért, de nem tudom másképp, hogy magyarázzam el. Nem akarok vele senkit megsérteni!!!! A kérdésem csak puszta kíváncsiságból tettem fel, sokat gondolkoztam ezen. Én nem hiszek Istenben, de nem ítélem el azt aki igen, és igyekszem is tiszteletben tartani az ő hitüket.
Isten nevét csak a főpapok tudták. Azt mondják,hogy 36 betűböl áll és ebből 4 mássalhangzo: JHVH
Minden évben egyszer a főpapok bementek a Szentek szentélyébe és Istennel beszélgettek, és ott szolitották Istent a neven.
A JHVH, ami azt jelenti: vagyok, aki vagyok, azaz én a vagyok vagyok, nem Isten neve, hanem Isten minősége.
Isten a megnyilvánulatlan tudatból kiemelkedő megnyilvánult tudatosság, vagyis a "vagyok".
Aki megértette a Biblia és az összes szent írás lényegét, vagyis hogy egyetlen tudat van csupán (a Teremtő tudata) és ebből van minden a teremtésben és hogy Isten saját képére formálta teremtményeit (és formálja folyamatosan, mivel a teremtés mindig most történik), az tudja, hogy Isten valódi neve az "Én". Isten nem egy rajtad kívül álló személy, hanem az önmagadban megtalálható tökéletes csend.

"Nem Isten neve"? Ez nem igaz!
2Móz 3:15 "Isten... elmondta Mózesnek: »Így szólj Izrael fiaihoz: ,Jehova, a ti ősatyáitok Istene... küldött hozzátok.’ Ez az én nevem időtlen időkig, és erről fognak emlékezni rám nemzedékről nemzedékre.«"

Tudomásom szerint Istennek számos neve van.Leginkább végtelen ,mint Ő maga.Minden neve egy egy tulajdonságához vagy cselekedetéhez köthető.
Pl Ő a legvonzóbb a leggazdagabb a legszebb a legbölcsebb
leghíresebb ,a leglemondóbb,leghatalmasabb a legkegyelmesebb stb a felsorolás tényleg végtelen és ezek a nevek szanszkritül v arámi stb nyelveken nyilvánulnak meg számunkra a földön.s mivel Isten nevei ,tulajdonságai és saját maga közt nincsen különbség ezért szokás Isten neveinek mantrázása,mert megtisztít minket.Ahogy Jézus is mondta " Szenteltessék meg a Te neved" .Hát tisztuljunk meg a szent nevei által...

Isten neve: ÉN
Isten mindenkiben és mindenben jelen van.Ő a legfőbb megtestesülése az istenségnek.
Isten más néven Ister azaz Eszter.
Istergam:Esztergom ősi neve.Nem véletlenül hívják így ezt a keresztény központot. Isten valójában nep férfi hanem nő
Van neve Istennek?
Minden embernek van neve. Nem lenne hát ésszerű, hogy Istennek is legyen neve? Az emberek közötti barátságokban fontosak a nevek, és hogy használjuk őket. Miért lenne más a helyzet az Istenhez fűződő barátságunkkal?
Isten a Biblia lapjain kijelenti: „Én vagyok Jehova. Ez a nevem” (Ézsaiás 42:8). Bár számos címe is van – köztük a „mindenható Isten”, „legfőbb Úr” és „Teremtő” –, azzal tiszteli meg az imádóit, hogy arra kéri őket, hogy szólítsák a nevén (1Mózes 17:1;Cselekedetek 4:24; 1Péter 4:19).
Isten neve sok bibliafordításban megjelenik a 2Mózes 6:3-ban, mely így szól: „Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak eddig úgy jelentem meg, mint mindenható Isten, de Jehova nevemen nem ismertettem meg magam velük.”
A Jehova név évszázadok óta használatos a magyar nyelvben. Igaz, sok tudós a „Jahve” alak mellett teszi le a voksát, a legszélesebb körben elismert forma mégis a Jehova. A Biblia első felét héberül írták, melyet jobbról balra olvasnak. Ezen a nyelven Isten neve négy mássalhangzó formájában jelenik meg: יהוה. Ezt a négy héber betűt – melyeket a JHVH betűkapcsolattal lehet átírni – tetragramnak szokták nevezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!