Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ember téved, hibázik,...

Az ember téved, hibázik, bűnbe esik, próbára teszik a hitét, gonoszságokra képes. A Mindenható miért nem olyanná teremtette az embert, amilyennek látni szeretné?

Figyelt kérdés
2010. nov. 30. 10:20
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

Ösztönöket látok, társadalmakat látok, környezet látok, tapasztalatokat látok, adottságokat látok, véletleneket látok, de szabad akaratot sehol sem találok.

A személyes valóságom torz tükörképe vagyok.

2010. nov. 30. 15:28
 12/25 anonim ***** válasza:

Szia!

Az Isten világrendjének az alapja a szeret. Szeretni pedig azt tudjuk, akiben feltétlen megbízunk, akitől nem félünk. Persze Isten elintézhetné egy csettintéssel, hogy ne legyen bűn, de ki szeretné őt, ki nem félne tőle?

Üdv. Péter

2010. nov. 30. 15:42
 13/25 Nostro the overlord ***** válasza:

Kezdjük az elején: megvagyok keresztelve de sohasem gyakoroltam hitemet, sőt igazából nem is hiszek sem Istenben (nagybetűvel írom mert ha kicsivel lenne az nem egy személyre illene hanem mint gyűjtőnévként funkcionálna mint pl a ógörögöknél) tehát nem hiszek benne. A kérdéseidre nagyon egyszerűek a válaszok:

A bibliát emberek írták olyan emberek akiket nem Isten/istenek vagy bárminemű más lény teremtett volna. Puszta fizika és kémia az egész. A cselekedeteink eredetileg teljesen öncélúak voltak. Pl: Én éhes vagyok a szomszéd barlangba lévőnek van kajája. Egyszerűbb azt leütni mint egy egész mamutot megölni. Ez még akkor működött is, de amikor kezdtünk kisebb közösségekbe tömörülni ez már nem volt túl jó megoldás. Így született meg a 10 parancsolat egyik "szabálya": ne lopj és ne kívánd felebarátod tulajdonát... vagy valami hasonló, ezért elnézést kérek. Tehát adottak voltak a szabályok. Ez egy különösen civilizált társadalomba működik ám egy kevésbé értelmes csoportban már nem. Gondoljunk csak bele: van aki feltudja fogni, hogy nem egyénként hanem egységként kell viselkedni így a szomszéd törzstől lopunk nem a szomszédtól. De van aki nem fogja fel, és ugyan úgy leüti bélát, hogy elvegye a húst.

Így ki kellett találni olyan szabályokat amiket a butábbak is megesznek. Pl.: ha valaki ellopja a szomszéd húsát annak levágják a kezét. Ez működött is egy darabig, de ki lehetett játszani a rendszert mert ráfogta a túlsó szomszédra a lopást. Ezért kell az ember tudatára hatni! Ha lopsz a pokolra jutsz és örökké szenvedni fogsz! Így ez ki van iktatva egy bizonyos rétegnél.

Így megszületett a biblia amiben minden féle csodás történetet leírtak, többek között az emberek teremtését is. De ugye az ember nem tökéletes így ráfogták egy kígyóra meg egy almafára, hogy miért is nem.

Ne vegye senki a szívére, nem akarok megsérteni senkit, sőt szerintem jó ha valaki gyakorolja a hitét. Ez csak az én véleményem...

2010. nov. 30. 17:37
 14/25 anonim ***** válasza:

kérdező.

Isten olyannak teremtette az embert, amilyennek látni szeretné...az ember most is olyan, mint amilyennek Isten látni szeretné. Tudod Isten azért hozta létre az mindent, hogy ezt megoszthassa többek között velünk...saját magából hozta létre szellemünket, amik szintúgy örök életűek, akárcsak az Atya. De az embernek muszáj ismeretet szereznie, és csak és kizárólag viszonyításokból képes tudni valamiről, hogy az az, nem pedig más. Ez a jó-rossz kérdéssel is így van...Áruld el légy szíves, ha alapba végig a boldogság érzetében lettünk volna ezidáig, tudnánk e értékelni azt, amikor nem is tudjuk mihez hasonlítani?

Szóval Isten nem most jött le a falvédőről, és sokkal átfonottabb terve van, mint azt egy ember hirtelen gondolná. Írod, hogy fejlődés...no ez a fejlődés, mert az embernek először be kell látnia a szeretet elvét, azzal kell azonosulnia teljes tudatából/szelleméből/elméjéből, hogy bejutást nyerhessen a valós univerzumi életbe...erre tanít meg Isten minket a földi életeink során...de el nem pusztít minket...mert szeret. Muszáj tehát megtapasztalnunk a szenvedést, a rosszat, hogy abból tanulva a pozitívval azonosulhassunk, váljunk eggyé. enélkül nem megy.

Bízom benne, hogy megértetted a lényeget. A fejlődés pedig nincsen megtörve...sehol sem...ez csak a látszat...a fejlődés még mindig előre megy, de idő szükséges hozzá.

Azt pedig nem tudom, hol olvastad, hogy Isten ellenezte a bűnbeesést...ez kötelező momentum volt az emberek részéről...elkerülhetetlen, a fent leírt okokból kifolyólag. Ismeret hiánya...tapasztalás szüksége...anélkül hogyan élvezhetnénk Isten ajándékát?

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 30. 17:51
 15/25 A kérdező kommentje:

Péter!

"Ki szeretné őt, ki félne tőle?"

Ezt is elintézhetné azzal a csettintéssel :) Minden amit látni akar tőlünk...

Nostro the overlord!

Nagyon logikus amit írsz, ez nekem is a legvalószínűbbnek tartott variációm a kereszténység eredetére. Nem tudjuk bizonyítani hogy így van, de azt hiszem aki keresztény és nem ért egyet azzal, hogy ez egy jó alternatív magyarázat az Bibliára, az elvakult és/vagy ostoba és/vagy hittérítő.

LastOne.Left!

A írásod egy olyan képet fest, mintha én pl írnék egy olyan programot, amivel összeadatni akarok, de nem tud, viszont tanulni képes: nem tud összeadni, de kísérletezik és ha sikerül megdicsérem, ha nem jól csinálta éppen, akkor szenvedést kap. Ok, megfog tanulni összeadni egy idő után, mert képes rá (hiszen úgy írtam meg), de nem lett volna egyszerűbb ha kihasználva a rendszer lehetőségeit, tudva hogy összeadatni akarok vele, akkor egyszerűen leírom a programkódba egy sorban, hogy x = a+b; ahelyett hogy írnék több száz sor programkódot, ami próbálkozik ezerféle művelettel, hogy kitalálja a visszajelzéseimből, hogy én igazából csak összeadatni akarok vele?

Remélem a nem informatikusok is értik a mennyiségi és minőségi különbségeket. Az analógiám megfeleltetése:

Teremtő = programozó

Ember = program

Szeret = összeadás

Biztos van hiba a hasonlatomban, talán az válasz az eredeti kérdésemre....

LastOne, még egy kérdés: hogy lehet elhinni azt hogy szeret minket Isten, és annak ellenére hogy minden hatalma megvan, mégis szenvedni hagy minket? Talán ez is követendő példa? Ha én látok valakit szenvedni, ne vegyek róla tudomást, vagy csak figyeljem míg maga rájön hogy tud boldogulni? Ahelyett hogy segítenék neki? Én nem bírnám hátradőlve nézni hogy a szeretteim kínlódnak, szenvednek, miközben tudnék segíteni neki.

2010. nov. 30. 21:31
 16/25 anonim ***** válasza:
kedves kérdező valójában minden férj, aki szereti a feleségét, szertné megszabadítani a szenvedéstől, amikor a terhesség alatt szenved. de tudja, hogy a gyermek hátrányára válna hamarabb megindítani a szülést. pl egy gyermek nem fejlődne ki rendesen akkorra, amikor az anyuka elkezd rendszeresen émelyegni. a közös cél miatt a szülők elviselik a rosszat, és később nem emlegetik a gyermeknek a szenvedést, hisz elfelejteti velük az öröm. Isten is hasonlóképpen cselekszik. tudja, hogy minden szenvedést és fájdalmat, amit sátán, és sátán világa okoz, semmissé tud tenni, és milliárdszoros kárpótlással tud szolgálni érte. mert szeret. nézz szét a földön. luxusapartmann, ha leszámítod a sátáni tulajdonságokat. úgy készűlt, hogy kellemes otthon legyen egy örök, boldog életre. és az is lesz.
2010. dec. 1. 00:04
 17/25 Nostro the overlord ***** válasza:
Kérdező! Látom egy jó nagy kocka vagy :D De jó, hogy nem csak én gondolom így, bár mint ahogyan te is írtad ez csak egy alternatíva. Ezer más dolog miatt is megírhatták, de annyi biztos, hogy az egész kicsit logikátlan. Mármint maga a biblia... Az, hogy Istenben hisz valaki az jó dolog, mert van mire támaszkodnia ami persze saját maga és saját magától is megoldódnak a problémái, de jó lehet az embereknek egy nagy hatalmú "lényhez" imádkozni mint saját magukra támaszkodni. Tehát az én felfogásom szerint Isten nem más mint az a "dolog" ami kihúz minket a csávából. Ez számomra az erő. Pont tegnap tesiórán ment ki a bokám, nem tudtam ráállni a mentő vitt be a kórházba. A mentős azt mondta minimum szakadás, az orvos azt mondta ez törés. Megröntgenezték és semmi bajom, csak egy kicsi húzódás pedig nagyon csúnya volt. Ezt rá lehetett volna fogni arra, hogy Isten közbeavatkozása volt, hogy nem tört el és nem szakadt el semmi. Ha jobban megnézzük az én Istenem a fizikai erőm segített ki ebből. Én így értelmezem Istent, ami persze nem teljesen pontos, de szerintem pontosabb mint a biblia. De ismét kiemelem nem gyakorolom a vallásom csak itt a fórumon próbálom osztani az észt :D
2010. dec. 1. 07:33
 18/25 anonim ***** válasza:

Kérdező.

Alapban hibás a gondolatmeneted, mert megfeledkezel a szabad döntéshozatalról, ami Isten ajándéka szintúgy. És pont azért, hogy az emberek egyéniségek legyenek, az önállóság látszatával felvértezve. Isten nem bábokat "gyárt", mert meg akarja osztani mérhetetlen tudását a fejleményeivel(direkt nem teremtményt használtam, mert fejlődés folyik), és ha a szánkba öntött volna mindent, nem pedig meghagyta volna nekünk a felismerés lehetőségét, akkor járt volna el igazságtalanul, és akkor mi ki sem élvezhettük volna a mindent...mivel egyetlen állapotban lennénk azóta...a boldogságban...és mivel azt nem tudnánk semmihez hasonlítani, ezért az értékelhetetlen lenne számunkra...de hála Istennek ez nem így van.

A szenvedéssel kapcsolatban...tudod az "Öreg", ha már informatikus szemmel véleményezünk, no úgy írt meg minket, oly tökéletesnek, hogy el nem pusztulunk, és képesek vagyunk önmagunkkal elhitetni, hogy van bűn és szenvedés, gondolatainkkal teremtünk, akárcsak az Atya...tudod minden olyan amilyennek gondoljuk...szóval nem Isten büntet konkrétan, hanem mi magunkat, mindaddig, amíg ezt észre nem vesszük...s annak fényében, hogy valójában nem eshet bajunk, mert létünk örök, ez szemétség e az Úrtól?

Egyébként a hasonlatod azért nem jó, mert a szeretet az nem összeadás, mert ha a te gondolatmenetedet vesszük figyelemben, akkor meg kell lennie a "nem összeadásnak" is az emberben, mint viszonyítandó párja az összeadásnak, és abból tanulja meg az ember, hogy kell összeadni...szóval ez kicsit kacifántos példa, de talán ebből megérted. Szóval az ellentétpárra van szükség az értékelés és tapasztalás miatt. Lásd a sötétség is frigyben jár a fénnyel. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. dec. 1. 10:38
 19/25 Fényhordozó válasza:

Azért, mert ilyen tökéletességre az angyalokat teremtette.

Hidd el sokkal jobb nekünk így.

Azok a tökéletes angyalok "arra vannak ítélve", hogy kérdés és mindenféle kétség nélkül örökké szolgálják Őt.

Mi viszont ha nem követünk el égbekiálltó bűnt, a többit pedig tiszta szívből megbánjuk, akkor irány a mennyek országa, és kész.

Szerintem ez sokkal jobb.

Innentől kezdve pedig szerintem még elméleti síkon is fölösleges ezen gondolkodni.

Bocs az írásom stílusáért, de mindössze a közérthetőség volt a célom, és hát sajnos így sikerült...

2010. dec. 2. 02:01
 20/25 anonim ***** válasza:
Saját képére, hogy lássa magát, mivel akkor még nem volt tükör :)
2010. dec. 6. 19:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!