Ha Isten mindenható akkor a következő "feladatot" hogyan oldaná meg?
hűű,de belevariáltatok :D
tetszik, tetszik :D
Néhány előttem szóló már teljesen kielégítően válaszolt(vagy inkább leoltott),ezért én nem fogok.
Tudod filozófus barátom az egyház nagyon régóta áll fenn.Gondolod hogyha 1 ennyire egyszerű érvel meg lehetne cáfolni az Isteni mindenhatóságot akkor még mindig állna ?Gondolod hogy a hívők mind ostobák ?Gondolod hogy például egy Jezsuita aki 4 év filozófiát és 4 évig teológiát tanul (amúgy összesen 12 éves a képzés) annak nem jut eszébe 1 ilyen egyszerű okfejtés ?
Vagy tudja ő csak hát olyan magas a szerzetesek ,vagy papok fizetése hogy inkább bevállalják az ostobaságot ?
Gondold egy kicsit át,és szerényebben fogj hozzá a kereszténység támadásának.
Bámulatosan hibás a legtöbb válasz.
A valódi válasz ez: [link]
A felemelhetetlen kő teremtése egy mindenható által egy ilyen paradoxon. Abban igaza van a "kifogáskezelő-rendszernek" (a kifejezést egy másik kérdés kapcsán egy válaszoló fejtette ki - nagyon találó, engedelmével átvenném), hogy ez logikai paradoxon. Eddig ők is eljutottak.
"Logikai lehetetlenség pl. a logikai alapelvek (azonosság elve stb.), vagy a 2 X 2 = 4 ellentéte."
Ez azonban igen messzire vezet. Ugyanis akkor "beemelhetjük" az egész matematikát is, azon keresztül a fizikát is valamilyen szinten, így a Biblia átváltozik egy ellentmondásokkal teli fércművé.
Továbbá a fenti logikai kívánalom Istennel szemben egyértelműen korlátozás, tehát a logika szabályait vagy nem Isten teremtette, vagy nem mindenható, hiszen alá kell vetnie magát a logikai szabályoknak.
Én el tudok képzelni egy olyan "absztrakt teret", "ahol" az isten "leledzik", de ahol nincsenek a logikai szabályok sem. Az a baj, hogy az ilyen isten valójában definiálhatatlan, hiszen gyakorlatilag minden attribútumtól mentes, ill. mi magunk sem tudunk egy ilyen világgal mit kezdeni, mert nem tudunk róla semmit, tehát instrumentálisan egy ilyen világ nem létezik, így az isten sem benne.
Es latá az ember, hogy nem tudja felemelni a kovet, es megalkotta az emelot, a targoncat, a darut, es a liftet. Es latá az ember hogy kwa okos volt.
Namost, szerinted, Isten ostobabb?
Miért gondolod, hogy ez ellentmondás Isten mindenhatóságával kapcsolatban? Mutatok egy tiédhez hasonló példát:
Tud Isten teremteni egy olyan követ, amit fel tud emelni, de leejteni nem tud? (Szerintem ez nehezebb feladat, mint amit te mondtál.)
Erre hasonlóan lehetne alkalmazni az érvelésedet, csakhogy Ő ezt meg tudja tenni! Fölemel egy hatalmas sziklát, alá állít téged, majd ezt mondja:
- Nem tudom leejteni ezt... mert szeretlek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!