Mit jelent az, hogy: ". boldogok a lelki szegények. "?
"Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa" Mit jelent ez pontosan? Mit értett itt Jézus a "lelki szegénység" alatt?
Az ember mindig mérlegel, mindig megfontol. Aki nem tud mérlegelni önhibáján kívül, pl. szellemileg beteg, az nem ura a cselekedetének. Az ő elbírálása más mint az épelméjűeké.
nem tudom h érkezett e már ez a válasz, elnézést, ha ismétlek, talán hasznos és megbízható forrás lehet.
23/2243., illetve 2255. levél, a kiadástól függően
"E kijelentésem: "Boldogok a lelki szegények" azt jelenti, hogy nem azok a szegények boldogok, akiknek leégett a házuk, vagy elvitt mindenüket az árvíz. Azok sem, akiket kiraboltak, kiforgattak mindenükből, hanem azok, akik lelkükre, lelkiismeretükre hallgatva segítettek rászorulókat, és így szegényítették magukat, így lettek szegények.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valaki a még nála is szegényebbeket észreveszi és segíti, az a 'lelki szegény'. Aki viszont mindig azon van, hogy másoknak jobban megy sorsuk, aki mindig azokra figyel, akiknek több van, mint neki, vágyaiban lelki gazdag, és tele van irigységgel és minden olyan szándékkal, hogy elvegye másoktól azt, amilyük van.
A döntő tehát az, ki merre néz! Aki a nála szegényebbek felé néz, és itt most nemcsak anyagi szegénységről van szó, szó van a szomorúakról, a magukra maradottakról, és egyéb rászorulókról, aki tehát ezeket észreveszi, az azt éli meg, hogy neki még mindig több lelki kincse van, mint emezeknek, és így szeretet él benne ezek iránt, és nem irigység. Lelki szegény tehát az, aki a szegények felé fordul! Aki mindig a gazdagok felé néz, annak olyan gazdagság ragad lelkéhez, amely lehúzza őt a pokol felé."
persze nekem is van egy értelmezésem, bár nem vagyok hívő, úgy gondolom, h minden szöveg, így a biblia szövege is mindenkinek más valóságot teremt, nem kell megmagyarázni, h mit, egyetlen helyes jelentés van, az, ha mindenki önállóan értelmezi és aszerint cselekszik. ha más valóságát próbáljuk magunkává tenni, az soha sem válik igazán részünkké, így nem is lehet teljes értékű
"Boldogok a Szellem által a szegények, mert övék a mennyek királyi uralma!"
Csia Lajos Újszövetség (2005) Máté evangéliuma 5:3
Vagyis a szegények gazdagok lesznek. Ez így logikailag illeszkedik Jézus ezután következő ellentétpárokra épülő boldog-mondásaihoz, és így van értelme is. Lukács apostol is így idézi Jézus mondatát: "Aztán tanítványaira emelte szemét, és így szólt: "Boldogok a szegények, mert övék az Isten királysága."" (Lukács evangéliuma 6:20)
Végigolvastam a hozzászólókat, és olyan jókat röhögtem, mint csak egyszer életemben, mikor a Bryan életét néztem ! :D
Nézzétek meg :
Lelki szegénység:
erény, az ember a döntéseinél a lélek szempontjaira figyel. Egyszerűségre törekvés, valamit POZITÍV tartalmú igénytelenség és közömbösség. ELSŐ SORBAN NEM ANYAGIAKRA VONATKOZIK!!! A lelki szegénynek egy ügye van, és az őt teljesen leköti és kitölti, ezáltal annak tökéletes birtokosa és ismerője, ilyenek pl. a remeték és a szentek! A lelki szegénység megnyilvánul a külső egyszerűségében (öltözködés, használati cikkek), a harmóniára törekvésben, minden különcködés, feltűnősködés kerülésében, hagyománytiszteletben.A belső vonatkozásában a lelki szegénység jele az összeszedettség, megfontoltság, a gondolkodás tárgyilagossága, beszédben a szabatos, mindenki számára érthető kifejezések használata, kíváncsiskodás hiánya, csöndesség, a lelki életben a rendkívüliségek kerülése (rajongás, Szentírás bonyolult v. szubjektív értelmezése), a liturgia (közösséghez alkalmazkodás) szeretete.
Tehát a lelki szegény NEM(!!!!!) fogyatékos, elképesztően buta emberek vannak!!!
a válaszokat olvasva ismét megbizonyosodtam afelől, hogy a vallásosság tényleg nem más, mint olyan emberek válaszkeresése, akik nem képesek logikus gondolkodásra, nem akarnak összeszedett, bonyolult magyarázatokat.
a "boldogok a lelki szegények" kezdetű totálisan értelmetlen félrefordítást azzal akarjátok megmagyarázni, hogy "ez valami erény, olyasmit jelent, hogy a ööö a nagylelkűek boldogok, vagy a bűnös vágyaktól mentes emberek, vagy a nem is tudom, de a lényeg, hogy szegény embereket képzelj el, de nem úgy szegények, hogy nincs pénzük, hanem úgy hogy nincs a lelkükben valami, és, izé, hogy sóvárognak az isteni szeretetre, na, ezért szegények, de mégis jóságosak, mert jó dolog kell nekik, és ezért meg is kapják"... wtf?!
valójában az került kifejezésre, hogy "áldottak legyenek [lélekben] a nélkülözők, mert [a puritánság erény, az anyagi javak pedig bűnös dolgok, szóval] ők jutnak a mennybe".
tehát felejtsétek el, hogy a "lelki szegény" egy valós, értelmezhető kifejezés, aminek kényszeresen értelmet kell adni. nem kifejezés, hanem félrefordítás. egy határozószót tettek jelzővé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!