Mi a vallásod/világnézeted?

Anonim keresztény. Ez illik rám.
Indoklásom: Hiszek Istenben, hiszek Jézusban, a tanításaiban és a szentlélek létében, de nem hiszek azokban az egyházi elemekben, melyről a Bibliában sem írnak. Én úgy látom, hogy az egyházak kedvük szerint forgatták ki a nagy könyvet, hogy újabb terheket rójanak a hívők lelkére.
Nekem pedig megadatott a megtapasztalás Isten, Jézus és szentlélek valódiságáról, létezéséről. Így nem lehetek ateista még akkor sem, ha az akarnék lenni. Így nem tudok már másban sem hinni.
Magam részéről inkább a szabad keresztény kifejezést érzem magamhoz közelibbnek, de ezt is ellopta egy felekezet. Független kereszténynek sem nevezném magam, hiszen Istentől függök. Anonim keresztény sem a legmegfelelőbb, hiszen van nevem és vállalom, hogy én Belovics Krisztián hiszek Istenben, Jézusban, Szentlélekben.

"Nekem pedig megadatott a megtapasztalás Isten, Jézus és szentlélek valódiságáról, létezéséről. Így nem lehetek ateista még akkor sem, ha az akarnék lenni. Így nem tudok már másban sem hinni."
Nem gondolod hogy ezt a "megtapasztalást" csak azért írod "Isten, Jézus és szentlélek" számlájára mert egy túlnyomóan keresztény kultúrkörbe tartozó helyre születtél?
Ha az arab világba születsz, akkor azt mondanád hogy Allah-ot tapasztaltad meg, ha zsidónak, akkor hogy Yahweh-t.

Vallásom nincs, ateista vagyok.
A világnézetem meg materialista. Közel áll hozzám az Univerzális ember gondolata.
Filozófiai nézeteim elsősorban a racionalizmus és az empirizmus. Ezekből fakad a tudomány szeretete.
#1 Az anonim keresztény fogalmát Hodász Andrástól ismerem.
Amúgy ezt a kifejezést Karl Rahner teológus használta, aki azt javasolta, hogy a hit Istenben nem feltétlenül igényel hivatalos egyházi tagságot, és hogy sokan vannak, akik bár nem aktív tagjai a vallási közösségeknek, mégis keresztény értékeket képviselnek, és Istenhez való kapcsolatuk van.
(Csak mint egy kis érdekességet emlitettem)
"Nem gondolod hogy ezt a "megtapasztalást" csak azért írod "Isten, Jézus és szentlélek" számlájára mert egy túlnyomóan keresztény kultúrkörbe tartozó helyre születtél?
Ha az arab világba születsz, akkor azt mondanád hogy Allah-ot tapasztaltad meg, ha zsidónak, akkor hogy Yahweh-t."
De hisz az általad felsorolt mind három isten ugyanaz (Isten) xD
Persze értjük, mire akartál kijukadni érveléseddel, így mondjuk ha Japánba születsz, akkor inkább shintóban hinnél.
Nem jó érv. Tudom, hogy Richard Dawkins érve, de nem jó.
Azért nem mert egyedül Isten az egyetlen istenség akinek eleve az volt a terve, hogy követő megismertessék őt az egész világgal. Ergo tudják, hogy amit megtapasztalnak az Isten.

"Ergo tudják, hogy amit megtapasztalnak az Isten."
Ez csak egy duma. Nem tudás van emögött, hanem csak hit, aminek valójában semmi alapja. Nincs empirikus bizonyíték istenek, vagy Isten létezésére.
"Ez csak egy duma. Nem tudás van emögött, hanem csak hit, aminek valójában semmi alapja. Nincs empirikus bizonyíték istenek, vagy Isten létezésére."
Nem kell, hogy valamire legyen empirikus bizonyíték ahhoz, hogy tudjuk igaz.
Eleve semmilyen bizonyíték sem kell.
Pédául ha veszünk egy kis iskolás gyermeket aki ki tudja számolni, hogy 3x3=9 pedig igazából am atematika axiómáiból le sem tudná vezetni, hogy hogyan és miért jön ki a 9 De attól még tudja, hogy 3x3 az 9
Azt meg, hogy ez csak "egy duma" mindenre rálehet mondani. A logikában, filozófiában az ilyen érvelés elfogadhatatlan.
A vitapartner, aki csak annyit felel, hogy "ez csak duma", alapvetően a szelektív elutasítás hibáját véti. Ez a hiba abban rejlik, hogy a vitapartner nem reagál a bemutatott érvelés tartalmára, hanem azt egyből elutasítja anélkül, hogy megvizsgálná a logikai összefüggéseket vagy a nézőpont érvényességét.

Az én világnézetem szerint minden vallás igaz. Ha az ellentmondásaikat nem tudod feldolgozni, akkor sem nem mélyedtél el bennük, sem Istentapasztalataid nincsenek.
Hova tegyem az ikszet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!