Miért van ekkora különbség katolikus és református 10 parancsolat között? Ki az aki meghamisította Isten szavát?

10-es: Néhány kiegészítés:
A szeretet parancsát nem Jézus találta ki, az ószövetségi parancs:
5Móz 6.5: "Szeresd azért az URat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből!"
3Móz 29. 18: "Szeresd felebarátodat, mint magadat!"
Jézus tehát csak idézett Mózes könyvéből.
Jézus előtt is fordulhattak az emberek Istenhez a személyes ügyeikkel, ebben nem hozott valtozast Jézus, de valóban közelebbé tette Istent azzal, hogy Atyának nevezte.
Jézus előtt is megbocsátó volt Isten. Ahogy a zsoltáros írja: "Megbocsát az Úr és hűséges, megmutatja az utat a bűnösnek. Az engedelmeseket igazságban vezeti, az alázatosokat megtanítja ösvényeire."
Valóban, a törvényeket mélyebben értelmezte, belsővé tette, de nem törölte el és ő is betartotta valamennyit.

13.
A katolikus 10 parancsolat:
I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
II. Isten nevét hiába ne vedd!
III. Az Úr napját szenteld meg!
IV. Atyádat és anyádat tiszteld!
V. Ne ölj!
VI. Ne paráználkodj!
VII. Ne lopj!
VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!
IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!
X. Mások tulajdonát ne kívánd!
Ha összevetjük akár a Szent István Társulat Biblia fordításával,nyilvánvalóan megváltoztatták azt.(Kivették a 3. parancsolatot teljesen -mert tiltja a faragott kép imádatát-és a 9.-et kettéveálasztották,hogy meglegyen a 10.)

Idéznéd a Bibliában lévő számozást, hogy lássuk, nem te hazudsz?

A 1ö parancsolat nincs megszámozva,de a katolikus Bibliában nem egyezik az idézett katolikus 10 parancsolattal a szöveg:
„Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. 3Senki mást ne tekints Istennek, csak engem. 4Ne csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt. 5Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok. Azoknak a vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, unokáikon és dédunokáikon. 6De ezredízig irgalmasságot gyakorlok azokkal, akik szeretnek és megtartják parancsaimat. 7Uradnak, Istenednek a nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki a nevét hiába veszi. 8Gondolj a szombatra és szenteld meg. 9Hat napig dolgozzál és végezd minden munkádat. 10A hetedik nap azonban az Úrnak, a te Istenednek a pihenő napja, ezért semmiféle munkát nem szabad végezned, sem neked, sem fiadnak, sem lányodnak, sem szolgádnak, sem szolgálólányodnak, sem állatodnak, sem a kapuidon belül tartózkodó idegennek. 11Az Úr ugyanis hat nap alatt teremtette az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van; a hetedik napon azonban megpihent. Az Úr a hetedik napot megáldotta és megszentelte. 12Tiszteld apádat és anyádat, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked. 13Ne ölj. 14Ne törj házasságot. 15Ne lopj. 16Ne tégy hamis tanúságot embertársad ellen. 17Ne kívánd el embertársad házát, ne kívánd el embertársad feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé.”
(A Biblia Kivonulás Könyve 20:4-7-ig ki lett hagyva a katolikus 10 parancsolatból.)

Te álmodból felkeltve is szó szerint fel tudod mondani az idézett fél oldal hosszú szöveget?
"I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!"
Szerinted ha valaki más isteneket kezd szolgálni és bálványokat imádni, akkor betartja az első parancsot?
Amúgy érdekes, hogy sok buta vádaskodó nem tudja, a katolikusok nem csináltak külön felosztást, hanem egyszerűen a protestáns luteri felosztást vették át egy az egyben. Persze nincs ezzel gond, mert attól, hogy valami protestáns találmány, még lehet jó és praktikus. Csak furcsa, hogy ezért is mindig az istentelenek a katolikusokat kárhoztatják, a protestáns megalkotóját még csak meg se említik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!