Valahol olvastam h a keresztény egyház és hívőik szerint semmilyen hatásos ereje nincsen a keleti meditációnak, mantrának. Ez igaz? A 10 parancsolatban is benne van h más Isten nem imádj
Egy sámán évezredes hagyományos tudást kap a "kiképzése" alatt, hogy hogyan védje meg magát mikor kiüresedik a tudata, hogy ne az találja meg aminek nem kellene.
Az összevissza meditálóknak ezekről fogalmuk sincs, sőt a a new age okkult hókuszpókuszoknak éppen az a rejtett célja, hogy olyan entitások találjanak meg, akik bajt akarnak.
Alaphelyzetben az ember a gondolatai álomvilágában él. A gondolatok folyton jönnek-mennek mint felhők az égen, és azonosulást él meg velük az ember. Mivel a gondolatok lekötik figyelmet, ezért aztán kevésbé vagyunk a valóságban (a jelenben).
A meditáció egy gyakorlat ami arra jó hogy leválasztódjunk a gondolatokról. A gondolatok persze akkor is jöhetnek, de nem kerülünk velük azonosulásba (csak megfigyeljük őket). És mivel nem bonyolódunk bele a gondolatok folyamába - azért tisztán átélhetjük a jelent. Ez tulajdonképpen egy egyszerű tudatos jelenlét.
Mivel alapból ez a tudatos jelenlét vagyunk, ezért nem értem miért lenne baj ha visszatérünk ehhez a tudati minőséghez?
Egyébként ahogy levezettem ehhez hinni sem kell semmiben, mert ez egy önismereti módszer.
A mantrák & énekek pedig különböző hagyományvonalakon elterjedt dolgok. Ha nincs hozzá kedved akkor ne csináld :)
Hogy a keresztények szerint van-e hatása, nem tudom. De minden amit csinálsz, hatással van rád. Ha mantrázol, az is egyfajta hangulatot teremt. Persze ehhez bele kell magadat élkni. Ha csak automatikosan ismételgetsz valamit miközben a godolataid lehet, hogy éppen a napi bevásárláson járnak, akkor semmi értelme.
Az ősi mantrák abban is különböznek az általad megszekesztett mondatoktól, dallamoktól, hogy egy rá jellemzó energiával vannak feltöltve. Ezért jobban képviselik a jelentésük esszenciáját. És ahogy az előző is írta, nem kell hinned Istenben ahhoz, hogy hatást érj el vele. Egyszerűen csak hangolódj rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!