Miért van ekkora különbség katolikus és református 10 parancsolat között? Ki az aki meghamisította Isten szavát?
Nem tisztem senkit elítélni, vagy vádolni.
Azonban a Biblia leírja, hogy a hitehagyás, és a hamis tanítás a 2. század után elkezdődött, és utána további reformokat vezettek be, akik nem értettek egyet.
Azok akik ebben részt vettek és részt vesznek, azok értelmezik félre a Bibliát, mert hosszú ideig tartott a hitehagyott tanítás, és ezt szokták meg.
Bár Jézus elkezdte a tisztogatását a keresztény életnek és hitnek, de azok akik úgy élnek, ma szektának vannak bélyegezve.
Mert a katolikusok a Luther által használt csoportosítást követik, a reformátusok a Kálvin által használtat.
De hamisítást egyik se követett el, ha megnézed, a Bibliában nincs a 10 parancs csoportosítva, hanem van ott van 20-21 mondat, amit ki így, ki úgy egyszerűsít. Persze ehhez ismerned kéne a Bibliát, amit valószínűleg még életedben egyszer se olvastál. Sőt még csak a Biblia nem is nagyon nevezi sehol se tíz parancsolatnak. Protestáns RÚF fordítás:
"Mózes negyven nap és negyven éjjel volt ott az ÚRnál. Kenyeret nem evett, vizet sem ivott. És felírta a táblákra a szövetség igéit, a tíz igét."
Talán ez van legközelebb hozzá, de itt is más szót használ.
Bizony, nincs kétféle: Többféle van!
Ld.: [link]
Értelmes ember viszont túllép ezen a szellemi maszturbáción!
A lényeg - ha most Istent rövidre zárjuk:
Tevékenységed (gondolat, beszéd, cselekedet...) MENNYIRE HASZNOS mások, önmagad, környezeted számára, FÜGGETLENÜL ATTÓL, hogy tisztában vagy-e annak KÖVETKEZMÉNYEIVEL! (Keményen hangzik, igaz? )
A 10 parancsolat, hogy jön a kereszténységhez eleve?
Az a zsidóknak van, a keresztények Jézus tanításait követik.
tgt hát azért másabb.
A Tízparancsolat a Biblia Ószövetségében, a Mózes II. könyvében (Exodus) található. Íme a parancsolatok:
1. Én vagyok az Úr, a te Istened: Ne legyenek más isteneid rajtam kívül.
2. Ne készíts magadnak faragott képet: Ne imádd és ne szolgáld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok.
3. Ne vedd el az Úr, a te Istened nevét haszontalanul: Mert nem hagyja büntetlenül az Úr azt, aki az ő nevét hiába veszi.
4. Megemlékezz a szombatnapról, hogy megszenteld azt: Hat napon át dolgozz és végezd el minden munkádat, de a hetedik nap a te Istened, az Úr szombatja.
5. Tiszteld apádat és anyádat: Hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked.
6. Ne ölj!
7. Ne paráználkodj!
8. Ne lopj!
8.Ne mondj hamis tanúbizonyságot felebarátod ellen!
10. Ne kívánd felebarátod házát!: Ne kívánd felebarátod feleségét, szolga- vagy szolgálóleányát, ökrét vagy szamarát, semmi egyebet, ami a te felebarátodé.
Jézus tanításai több szempontból is eltérnek a Tízparancsolattól.
Jézus tanításaiban gyakran hangsúlyozza a belső szándék fontosságát a cselekedetek mögött. Például a hegyi beszédben (Máté 5-7) arról tanít, hogy a düh vagy a gyűlölet már önmagában is bűn, nemcsak a fizikai cselekedetek, mint például az ölés.
Jézus a szeretetet helyezi a középpontba. Azt mondja, hogy a legfontosabb parancsolat az, hogy szeressük Istent minden szívünkből, lelkünkből és elménkből, valamint azt, hogy szeressük felebarátainkat, mint önmagunkat (Máté 22:37-40). Ezzel a szeretet és az együttérzés hangsúlyát emeli ki, amely túlmutat a törvények merev betartásán.
Jézus tanításaiban nagy szerepet kap a kegyelem és a megbocsátás. Ő bemutatja Isten megbocsátó szeretetét és azt, hogy nekünk is meg kell bocsátanunk egymásnak, akár többször is (Máté 18:21-22).
Jézus néhány hagyományos törvény értelmezését megkérdőjelezi vagy mélyebben elemzi. Például a paráznaság, melyet nemcsak cselekedetként, hanem a szívekben megfogalmazott vágyként is meghatároz (Máté 5:27-28).
Jézus tanításaiban Isten közelibb és személyesebb kapcsolatban áll az emberekkel. Jézus arra tanít, hogy Isten mint Atya szeretetteljes, és bármikor hozzáfordulhatunk.
Ellent ugyan nem mond Jézus tanításai a 10 parancsolatnak, hanem inkább finomított azon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!