Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a véleményetek az egyháznak...

Mi a véleményetek az egyháznak a macskákhoz való történelmi viszonyáról?

Figyelt kérdés

jan. 9. 15:44
1 2
 11/16 IstenGyermeke1 ***** válasza:
100%

Primo, az általad emlegetett pápai bulla neve Vox IN Rama.

Secundo, ez a bulla a luciferánus eretnekség ellen íródott, az ő — vélt vagy valós, nem tudjuk — rítusaikat írja le mint szentségtelen szertartást. És ennek volt a része a fekete macska és a varangy.

Tertio, a bulla szövege (csak latinul találtam meg, magyarul nem) önmagában nem nevezi a macskákat sátáni állatnak. Ez csak babonás félelemből fakad, s később (1999) kötötte néhány történész ehhez a bullához. S mivel nem jó fényt fest az Egyházról, a sajtó jól felkapta.

jan. 10. 22:23
 12/16 A kérdező kommentje:

#9 Sajnos nem olvastam a múlt-kor portál cikkét. Így nem is másolhattam belőle.

Belinkelnéd, hogy pontosan melyikre gondolsz? Szívesen elolvasnám.

Történelmi tény a macskák irtása, élve égetése. Erről dokumentumok maradtak fenn. Tehát ez nem vita tárgya.

A pestissel kapcsolatban nem tudom mit írnak a wikipédián, én csak tényeket közöltem.

Volt már bolhás állatom több ízben is. Rajtam soha nem volt egy darab bolhacsípés sem. Eleve a kutya és a macska testhőmérséklete magasabb mint az emberé, ráadásul a szőrzetük is dúsabb. De lehet te ezt is megcáfolod. Mindenesetre az a szerencsétlen bolha jobban érzi magát ezeken az állatokon. Nem véletlenül alakultak ki fajspecifikus bolhák.

jan. 23. 21:57
 13/16 A kérdező kommentje:

Így van. Több író munkássága hatott az egyházra, de ez oda-vissza működött. A 15.-16. században már nem volt új keletű a boszorkányüldözés.

jan. 23. 22:00
 14/16 A kérdező kommentje:

#11 Olvastam ugyan a bulláról, de a magát a bullát azt nem. Így az egzakt tartalmát nem ismerem. Viszont szívesen elolvasnám.

Azt írod elérhető a latin szöveg. Ez nem jelent gondot, sőt. Nagyjából értem a latint és szeretem az eredeti szövegeket, hisz mentesek a félrefordítástól. Hálás lennék ha belinkelnéd a címet. Köszi előre is.

jan. 23. 22:11
 15/16 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Nem egy érdekfeszítő olvasmány.

[link]

jan. 24. 06:22
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszi
jan. 28. 20:50
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!