Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért volna racionális döntés...

Miért volna racionális döntés a keresztény világnézetet lecserélni az ateista/materialista, vagy más vallás és spirituális nézeteire?

Figyelt kérdés

A keresztény világnézet ad egy alapvető keretet arra nézve, hogy mi létezik és mi nem létezik a világban. Mi az amivel életed során találkozni, megtapasztalni fogsz, esetleg találkozhatsz és tapasztalhatod majd.

Lényegében egy jól átgondolt és helyesen értelmezett keresztény világkép éppen ugyanazt mondja, amit valójában látunk és tapasztalunk a világból.

- Nem fogsz találkozni szellemekkel.

- Nem fogsz találkozni mágikus lényekkel.

- Nem fogsz találkozni igazi mágusokkal, igazi jósokkal és más hasonlókkal.

- Nem fogsz találkozni az űrből érkező idegen lényekkel.

Lehetne még sorolni.......

Az egyetlen amit megtapasztalhatsz az Isten szeretete, de találkozni míg élsz nem fogsz vele.

Vannak még a Sátánék, de ők csak annyit csinálnak, hogy a háttérből befolyásolni próbálnak, hogy ess bűnbe vagy hogy ne higyj.

És ennyi. Nincs több! Nincs itt semmi más rajtunk kívül.

De hisz éppen ez amit a valóságban tapasztalunk.

Ellenben a többi vallás zöme szerint istenek sokasága járkál a Földön meg mindenfelé az űrben.

A spirituális nézetek szerint jó és gonosz szellemek, járkálnak fel alá mindenfelé. Mágusok és jósok dobálják a rontást, átkokat míg mások lefelé szedik azokat.

Az ateista, materialista nézet szerint meg minden létezhet amit a természeti törvények megengednek, hogy létezzen.

Az ide a Földre látogató UFOktól kezdve az olyan űrlényekig amik számunkra már istenszerű tudással és erővel bírhatnak.

Hát ezeket én személy szerint egyet sem tapasztaltam, és tudomásom szerint más józan ésszel bíró ember sem.

De akkor miért volna racionális elvetni a keresztény világnézetet, ha éppenséggel, az általam fentebb megfogalmazottakbol kiindulva, az írja jól le a megtapasztalható világot?

dec. 18. 13:38
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
71%

"Te vagy a kereszténység szakértő."

Nem szakértelem kérdése. Egyrészt a szekularizáció kezdete óta egyre kevesebb a befolyása a keresztény vallásnak bármire. Másrészt a korábban nagy előnnyel vezető világvallási szerepe is egyre fogy, lassan beéri és megelőzi az iszlám. Harmadrészt a még magukat kereszténynek valló emberek közt is egyre kevesebb a tényleg hithű ember, templomok közül is rengeteg zárt be mert se pénz nincs a fenntartásra, se hívők nem nagyon akadnak akik látogatnák.

dec. 18. 14:40
 12/41 Mojjo ***** válasza:
85%

"Lényegében egy jól átgondolt és helyesen értelmezett keresztény világkép éppen ugyanazt mondja, amit valójában látunk és tapasztalunk a világból."

Miért, azt látjuk, hogy a világot Isten teremtette, emberestől, mindenestől?

dec. 18. 14:44
 13/41 Tevenyereggyarto ***** válasza:
90%
Szóval, a többi vallás természetfeletti lényeit elvetni tök logikus ötlet meg minden, de a kereszténységé maradhatnak mert…? Lehet én nem értek valamit, de itt logikai bakugrást érzek. Szerintem ha szeretnéd valamilyen formában megmagyarázni/ alátámasztani a hited akkor ne ilyen irányba próbálkozz.
dec. 18. 15:28
 14/41 A kérdező kommentje:

"Ez ugye nem biztos. Az, hogy IDÁIG nem találkoztál, semmit nem jelent. Atomerőművet sem találsz a Bibliában."

Na és?

A mezőgazdasági eszközök sincsenek a bibliában.

Vagy úgy gondolod, hogy a bibliának fel kellett volna sorolnia mindent ami létezik, és mindent amit az emberiség még ki fog gondolni, mert úgy lett volna korrekt a biblia?

Nem az a lényeg.

A biblia mondja, hogy az ember tudást kapott Istentől.

2Mózes 31:1-5: Itt Isten Bezalelt, a művészt említi, akit különleges képességekkel áldott meg a teremtés művészetében: "És szólott az Úr Mózeshez, mondván: 'Nézd, én Bezalelt, az úri Jégob fia, és a Júdát törzséből való, és Isten lelkével betöltöttem őt, bölcsességgel, értékkel, tudással és mindenféle mesterséggel, hogy tervezze az aranyat, az ezüstöt és a bronzot; hogy faragott köveket vágjanak és építsenek, és mindenféle fával foglalkozzanak, és hogy mindent megtervezzenek, amit kellek tenni.'"

Tehát értelemszerűen nem kell, hogy a biblia felsoroljon mindent, amit az ember létre hozott és létre fog, mert benne van, hogy az ember képes rá.

Ennyi elég is.

"A Biblia írásának idejében pl az akkori embereknek fogalmuk sem volt a főemlősök létezéséről, így természetesen a Bibliában sem jelennek meg. Ettől még léteztek."

Itt is ugyanaz igaz.

Talán kellett volna hogy a biblia, teljeskörű zoológiai ismereteket adjon?

A biblia írja, hogy Isten teremtő munkájának következménye minden élő a Földön. A csúszómászóktól kezdve a madárfélékig minden. Ennyi bőven elég is.

A kérdés lényege az, hogy a keresztény világnézetből következtetni lehet, a hitbéli dolgok létezésére. Mint Piri mágus néni rontás, átka, szellemek, más istnségek stb.stb. Ezeket keresztény világnézettel mind dobhatjuk is a kukába, és nem létező dolgoknak nyilváníthatjuk.

No meg van a Földönkívüli élet létezésének kérdése, ami ugye már más tészta.

A biblia nem tartalmaz egyértelmű kijelentéseket arról, hogy van-e élet a Földön kívül, vagy hogy nincs.

Vagy egyszerűen csak azért nem említi, mert nem szerepelt Isten tervében, hogy más bolygókon is kialakuljon élet. Tudomásom szerint a modern tudományos ismereteink szerint még mindig nem bizonyított a Földönkívüli élet. Így az asztrobiológiai kutatások csak elvesztegetett idő és pénz.

Nem más mint az egyszarvú keresése, csak más bolygón.

Az ateista világképbe simán belefér, hogy ott az egyszarvú meg a pegazus valamelyik más bolygón. De én mondom nektek, ez nem más mint a régi pogány hiedelmek mitikus lényeibe vetett hit tovább éltetése. Csak az eddig még fel nem fedezett erdő rengetegekből átették más bolygókra őket.

-Itt nincs egyszarvú.

-Hopp, akkor valamelyik másik bolygón lesz.

Persze had kutassák ahol csak akarják az életet. Csak én már most megmondom a keresztény világnézetem alapján, hogy meddő kísérlet az egész.

dec. 18. 16:14
 15/41 A kérdező kommentje:

"-Szentlélek (tudom, ez Isten harmadik személye)."

Tehát akkor ez X

"-Angyalok és démonok. Nem mondják azt, hogy nagy eséllyel találkozol velük, de hisznek bennük."

A lényeg, hogy nem fogsz találkozni velük életed során. Mellesleg:

"Vannak még a Sátánék, de ők csak annyit csinálnak, hogy a háttérből befolyásolni próbálnak, hogy ess bűnbe vagy hogy ne higyj."

Tehát ez is X

"-Szentek közössége. Katolikusoknál kifejezetten hétköznapi, hogy Mária vagy szentek közbenjárását kérik. Materialista szemszögből ez értelmezhetetlen, hogy egy halott ember hallja és értse, amit hangosan vagy magadban mondasz, no pláne, ha magyarul mondod."

Velük sem fogsz találkozni itt a Földi léted során.

Ez is X

"-Csodák. Felekezettől függően foglalkozol velük többet vagy kevesebbet, de minimum Jézus és az apostolok csodáit minden keresztény vallja."

A csodák azok bizonyíthatatlan dolgok. Vagy csoda volt vagy véletlen.

Még én magam sem gondolom, hogy Isten csak úgy műveli a csodákat.

Ha mégis nagy ritkán megtörténik, azt nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy tényleg csoda, hiszen leleplezné Isten tervét amely szerint rejtve kell, hogy maradjon előttünk.

Ismét X!

"-Átlényegülés (ez is felekezettől függő). Tehát hogy az ostyában és borban Jézus ténylegesen jelen van. Ez is hihetetlen hit nélkül."

Hát ez nekem teljesen új.

Ez xD

"-Nem utolsó sorban, hogy van lélek / szellem! Tehát hogy az ember nem csak a testéből áll, sőt főleg nem a testéből, hanem van egy nem anyagi része, ami a test halála után nem szűnik meg létezni!"

Nem. Nézeteim szerint a lélek halálod után keletkezik, és nem pedig egyszerre létezik egymásba olvadva mind kettő. Én így értelmezem a feltámadás tanát, tudom hogy nem minden keresztény de hát az már mellékes........

A lélek vagy szellem pedig nem itt bolyong a Földön hanem kijelölt helyre kerül mind. Az ő helyük nem itt van, ezért hinni abban, hogy éjszaka majd itt fel alá mászkál a szobámban mint a horror filmekben eléggé megalapozatlan.

"Röviden és tömören: Egy ateista azt mondaná, hogy ő meg Isten szeretét vagy bármilyen jelenlétét nem tapasztalta. Ha nem valami militáns ateista, akkor elismeri, hogy mindez hit kérdése, de ő nem hisz, mert mint mondtam, nem tapasztalt ilyesmit."

Vagy tapasztalta, csak bemagyarázza magának, hogy az nem az volt, mert Isten nem létezik és ennyivel letudja.

dec. 18. 16:28
 16/41 A kérdező kommentje:

"Miért, azt látjuk, hogy a világot Isten teremtette, emberestől, mindenestől?"

Hanem mit látsz? Azt hogy véletlenek sorozata?

Persze valóban látunk és megfigyelünk ilyen folyamatokat. Például véletlen mutáció miatt kialakulhat egy új vírus faj.

Na de a legelejétől még senki nem látta az egészet, (már ha egyáltalán van eleje). Ez így csalóka, mert ennyiből levonod azt a következtetést, hogy az egész lehetett véletlen egymásra épülő események sorozata.

Ez ugyanolyan mintha én azzal érvelnék a teremtés mellet, hogy a mesterséges intelligenciát az ember teremtette. Az embert pedig Isten teremtette. Tehát abból hogy az ember teremtett levonhatnánk azt a következtetést, hogy minket is teremtettek. Ugyanaz a hibás logika mint hogy láttuk a véletlenek egy sorozatának kis részért, ebből következtehetünk arra, hogy az egész véletlenek sorozata.

dec. 18. 16:46
 17/41 anonim ***** válasza:
87%

"A lényeg, hogy nem fogsz találkozni velük életed során."

Ez gondolom mindenkire igaz, nem csak rám. Ha így van, két kérdésem lenne:

1. Ha soha senki se találkozik ezekkel egész élete folyamán, akkor mégis, mitől kellene elfogadnom, mi alapján kellene bárkinek is elfogadnia, hogy léteznek? Csak mert te (vagy egy több ezer éves könyv) azt állítja? Te se fogsz velük találkozni egész életedben, akkor miért hiszed el, hogy léteznek?

2. Ha angyalok meg démonok létét el tudjuk fogadni a semmire, mindenféle bizonyíték nélkül, akkor miért nem tudjuk elfogadni, hogy más istenek, láthatatlan lények, szellemek, dzsinnek, sárkányok, más dimenziókban élő lények is létezhetnek vagy léteznek?

"Vagy tapasztalta, csak bemagyarázza magának, hogy az nem az volt, mert Isten nem létezik és ennyivel letudja."

És honnan lehet azt biztosra tudni, hogy az ateista magyarázza be magának? Az miért nem opció, hogy csak a vallásos magyarázza be magának, hogy érzi Isten szeretetét, Isten szeretetét érzi?

dec. 18. 16:50
 18/41 anonim ***** válasza:
89%

"Hát ez nekem teljesen új."

Ebben hisznek a katolikusok. És nem pont ebben a formában, de hasonlóban az ortodoxok és evangélikusok is.

"Nem. Nézeteim szerint a lélek halálod után keletkezik, és nem pedig egyszerre létezik egymásba olvadva mind kettő."

Jó, de ez nem a keresztény tanítás egyik általam ismert keresztény felekezet szerint sem, hanem ezt ha jól gondolom, te találtad ki. Ráadásul számtalan helyen ír a Biblia az élő ember lelkéről / szelleméről.

"Vagy tapasztalta, csak bemagyarázza magának, hogy az nem az volt, mert Isten nem létezik és ennyivel letudja."

Meglehet. De ő meg azt mondhatná, hogy te magyarázod be magadnak, hogy Istent tapasztaltad. Vagy azt is mondhatná, hogy akárhogy próbál emlékezni, nem rémlik neki olyan tapasztalás, ami Isten lett volna. Szóval ez patthelyzet és meddő vita.

dec. 18. 16:52
 19/41 Mojjo ***** válasza:
77%
@16: Nem azt kérdeztem, hogy mit nem látunk és miért nem látjuk azt. Azt kérdeztem, hogy azt látjuk-e, hogy idézem: "azt látjuk, hogy a világot Isten teremtette, emberestől, mindenestől?"
dec. 18. 17:07
 20/41 tgt ***** válasza:
Kérdező: A kereszténység nem állítja, hogy fogsz találkozni szellemekkel, mágikus lényekkel, mágusokkal, jósokkal és más hasonlókkal, űrből érkező idegen lényekről nem is beszélve. A jóslást és a mágiát tiltja is. A bibliai történetek abban segítenek, hogy azokon keresztül az érthetetlen és láthatatlan Istent valahogy megtapasztald, és közelíteni tudj felé, ha van benned ilyen igény.
dec. 18. 17:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!