Hogy lehet, hogy az iszlámban egyetlen saját gondolat sincs?
Minden ma létező vallás felhasznál nála ősibb gondolatokat, de mindegyikben van valami új is. A zsidóságban pld új az egyetlen, láthatatlan, elvont isten gondolata. A kereszténység ehhez hozzátette azt, hogy a zsidók törzsi istene minden ember istene.
De a Korán csak ellopta és kitekerte a Tórát meg az Ujszövetséget. Minden csak szélhámosság, gondolatrablás. Semmi önálló elgondolás.
"Nem feltételeztem, hogy itt MINDEN muszlim BUTA. Egyszerűen nem értik a kérdés magyarázatát."
Te nem fogod fel, az iszlám például minden keresztény tanítást elutasít? Akkor hogy lophatott bármit is? Ráadásul az vicces hogy amivel te rágalmazod Mohamed prófétát, a zsidók ugyanezzel rágalmazzák Jézust. A zsidók szerint Jézus egy csaló. Szerintük fogta az Ószövetséget és hozzácsapta a saját hamisításait, így született meg a keresztény vallás.
Egyébként ha már itt tartunk a kereszténységben mi az új saját gondolat? A szeretet benne van az Ószövetségben is és nyilván más vallásokban is.
"A kereszténység ehhez hozzátette azt, hogy a zsidók törzsi istene minden ember istene."
A zsidók sosem állították hogy saját törzsi Istenük van, csak nem foglalkoztak a többi emberrel.
"aki tudást hozott az embernek valamint bizonyította hogy isten már a biblia elején hazudik"
"Továbbá fényhozónak van nevezve."
"aki istennel harcol és megvédi a saját híveit valamint tiltott tudást mutat nekik amit isten hazugságokkal rejt el"
"Ezért van az hogy belőlünk nem alakult ki a sátánizmus vagy a luciferiánus vallás."
Ez például mind erős félremagyarázás és legjobb esetben is súlyos tévedés. Továbbra se feltételezem, hogy szándékosan hazudnál, de ismereteid egyszerűen kevesek ide. Például nagyon erőlteted a "fényhozó" nevet, de igazából a Biblia sehol se nevezi így őt, ez a LXX latin fordításából ered és nem a sátánt, hanem egy babiloni királyt jelöl mindössze egyetlen egy helyen, Izajás könyvében. Persze szép próbálkozás volt erre felépíteni az érvelésed nagy részét, csak könnyen ki lehetett alóla húzni a talajt.
Hogy mégis miért és milyen jelentésben kezdték egyesek a Lucifer nevet később a sátánra is vonatkoztatni, annak nézz nyugodtan utána.
A sátán amúgy sose harcol közvetlenül Istennek, erre a feladatra Mihály főangyal hivatott. Erről is olvashatsz a Bibliában. Már maga a Mihály név jelentése is erről tanúskodik. Ennek is nyugodtan nézz utána.
"aki tudást hozott az embernek valamint bizonyította hogy isten már a biblia elején hazudik"
Lásd:"1
A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala, és monda az asszonynak: Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek?
2
És monda az asszony a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk;
3
De annak a fának gyümölcséből, mely a kertnek közepette van, azt mondá Isten: abból ne egyetek, azt meg se illessétek, hogy meg ne haljatok.
4
És monda a kígyó az asszonynak: Bizony nem haltok meg;
5
Hanem tudja az Isten, hogy amely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az Isten: jónak és gonosznak tudói.
6
És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre s hogy kedves a szemnek, és kivánatos az a fa a bölcseségért: szakaszta azért annak gyümölcséből, és evék, és ada vele levő férjének is, és az is evék.
7
És megnyilatkozának mindkettőjöknek szemei s észrevevék, hogy mezítelenek; figefa levelet aggatának azért össze, és körülkötőket csinálának magoknak.
8
És meghallák az Úr Isten szavát, aki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr Isten elől a kert fái között.
9
Szólítá ugyanis az Úr Isten az embert és monda néki: Hol vagy?
10
És monda: Szavadat hallám a kertben, és megfélemlém, mivelhogy mezítelen vagyok, és elrejtezém.
11
És monda Ő: Ki mondá néked, hogy mezítelen vagy? Avagy talán ettél a fáról, melytől tiltottalak, hogy arról ne egyél?
12
És monda az ember: Az asszony, akit mellém adtál vala, ő ada nékem arról a fáról, úgy evém.
13
És monda az Úr Isten az asszonynak: Mit cselekedtél? Az asszony pedig monda: A kígyó ámított el engem, úgy evém.
14
És monda az Úr Isten a kígyónak: Mivelhogy ezt cselekedted, átkozott légy minden barom és minden mezei vad között; hasadon járj, és port egyél életed minden napjaiban.
15
És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod.
16
Az asszonynak monda: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szűlsz magzatokat; és epekedel a te férjed után, ő pedig uralkodik te rajtad.
17
Az embernek pedig monda: Mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban.
18
Töviset és bogácskórót teremjen tenéked; s egyed a mezőnek fűvét.
19
Orcád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te s ismét porrá leszesz.
20
Nevezte vala pedig Ádám az ő feleségét Évának, mivelhogy ő lett anyja minden élőnek.
21
És csinála az Úr Isten Ádámnak és az ő feleségének bőr ruhákat, és felöltözteté őket.
22
És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakasszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen:
23
Kiküldé őt az Úr Isten az Éden kertjéből, hogy mívelje a földet, amelyből vétetett vala.
24
És kiűzé az embert, és oda helyezteté az Éden kertjének keleti oldala felől a Kerúbokat és a villogó pallos lángját, hogy őrizzék az élet fájának útját."
"Továbbá fényhozónak van nevezve."
Jó, ezt be néztem de mentségemre legyen szólva hogy keresztényektől hallottam és olvastam hogy így hívják az ördögöt.
"aki istennel harcol és megvédi a saját híveit valamint tiltott tudást mutat nekik amit isten hazugságokkal rejt el"
Emlékszem hogy a jelenések könyvében valahol volt egy olyan rész hogy két angyal le jött is az antikrisztus híveit ölték, aztán a két angyalt megölte valami sárkány és napokig mutatták a hulláikat az antikrisztus híveinek. Ezt értettem "megvédi a hívei alatt". De ezt a szöveg részt nem találtam most meg, szóval ezt be adom neked zöld pontnak.
Tehát szerinted a sátán az igaz és Isten a hazug?
Függetlenül attól, hogy a kereszténység már az ókortól kezdve szimbolikusan értelmezi a teremtéstörténetet (kivéve a szektákat), nézzük mi szerepel benne.
"Bizony nem haltok meg"
Gondolom erre céloztál, bár nem írtad le. Ezt két oldalról is meg lehet közelíteni, egyrészt te is idézted:
"És kiűzé az embert, és oda helyezteté az Éden kertjének keleti oldala felől a Kerúbokat és a villogó pallos lángját, hogy őrizzék az élet fájának útját."
Tehát az emberek halanókká lettek, nem fértek hozzá többé az élet fájához.
Másfelől lelki értelemben azonnal bekövetkezett a haláluk, mert elvesztették a kegyelmi kapcsolatot Istennel. A bűn által bekövetkezett lelki halálról több helyen is ír a Biblia, sőt már a teremtéstörténetben megjelenik a megígért Megváltó, aki vissza állítja ezt a kegyelmi kapcsolatot Isten és ember között.
"Emlékszem hogy a jelenések könyvében..."
Ugye a Jelenések könyve egy látomásokból álló apokalipszis, tele szimbólumokkal, amiket az átlag olvasó a kellő háttérismeret nélkül aligha érthet.
De jó lenne, ha tudnád idézni, mert így nehéz megvitatni.
“Máskor inkább nézz utána ezeknek, mielőtt ennyi butaságot megfogalmazol”
Még ha igazad is van, ezt így kár volt leírnod. Leírhattad volna hogy miben és miért tévedett a kérdező. Ehelyett kioktattad és meghagytad őt a tudatlanságban.
Kérdező, nézz utána a szúfizmusnak, ez a misztikus irányzat a szunnita iszlámon belül, a szúfi misztikusoknak igen is voltak egyedi, önálló gondolataik.
Szerintem az a muszlim válaszolónak szólt és nem a kérdezőnek, elég egyértelmű a válaszból. Ha a 4-es kommentre gondoltál.
14-es.
Elnézést a késésért, önkéntes közösség média meg vonást végeztem.
"Tehát szerinted a sátán az igaz és Isten a hazug?"
A bibliában.
"Tehát az emberek halanókká lettek, nem fértek hozzá többé az élet fájához."
Hát épp ez a bajom. Ők nem LETTEK hanem azok VOLTAK ELEVE. Sehol nem írja hogy volt alkalom amikor vehettek abból a gyümölcsből. Ha figyelembe vesszük hogy az első gyümölcs hatása egy fogyasztás után is állandosult, semmi okunk azt hinni hogy a másik gyümölcs hatása elmúlt mert nem fogyasztottak belőle. (Főleg azért, mert sehol nem olvasható hogy fogyasztottak belőle.)
Továbbá ha én adok egy almát amiről azt mondom hogy meg hal az aki vesz belőle, majd le puffantom az illetőt aki vesz belőle...akkor hazudtam? nem, de akkor is olyan mintha hazudnék hisz azt a gondolatot keltem hogy az almától lesz baja közvetlenül.
Illetve itt nem csak maga a hazugság a baj. A történetben az van hogy az ember a "jó és rossz" tudását az ördögtől kapja, isten tiltása ellenére. Is azt az örök életet amit jézus halálra kínzása árán kapnak az emberek manapság, azt meg lehetett volna kapni a másik gyümölcstől is amit szintén isten tilt.
És a történetben isten nem azt jelöli meg ennek okáért hogy "tönkre menne tőle az ember és isten közti kapcsolat" hanem azt hogy "És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakasszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen:". Vagyis isten az ember tudatlanságát és halandóságát akarta a történetben, míg az ördög tudást ígért és meg is adta.
Én meg értem hogy a keresztények ezt szimbolikusan értelmezik, ezt nem vonom kétségbe. De ebből szimbolikusan sem éppen pozitív gondolat jön le.
Már mint, miért a "jó és rossz tudása" néven szimbolizálnak valamit amit az ördögtől kapnak a szereplők, is ami ráadásul a szimbolikus történetben tényleg rosszat és jót felismerő tudást ad?
De mindegy. A lényeg az hogy míg a Biblia ördöge képes adni valamit az embernek a hazugságokon kívül (bár az tény hogy az nem éri meg a büntetés ellenében.) addig a Korán ördöge csak hazudni tudd.
EZ egy új ábrázolása az ördögnek. ÚJ. És nem a bibliából van. Én nem várom el hogy azt mondjátok hogy ettől jobb lesz az én vallásom mint a tiétek. Vagy hogy több értelme lesz. De elvárom hogy ne hazudjátok azt hogy nincsenek saját gondolataink, saját értelmezésünk. Van. És az a miénk. nem csak az ördöggel kapcsolatban, de most ezt hoztam fel példának.
Sajnálom ha ezzel meg sértettem valaki nézetét, csak rühellem hogy folyton azt mondják hogy nincs a vallásunknak alapjáraton saját értelmezése csak az amit a hippi szufik csinálnak.
Apró magyarázat:
Az "önkéntes közösségi média megvonás" azt jelenti hogy nem olvasok az interneten vitákat és nem veszek részt bennük egy ideig, hogy ne legyek stresszes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!