Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A paleontolgia és általában a...

A paleontolgia és általában a tudományok , mint a biológia, a geológia, a régészet, meg általában a csillagászat, karöltve más tudományokkal olyannyira hülyeséggé teszik a Biblia szavait, jogy áttételesen cáfolják a benne felvázolt istenség létét is?

Figyelt kérdés

Vegyük például a nagy kihalási eseményeket, amelyekből öt volt a földtörténeti korokban, mikor az élőlények zöme kihalt, helyet adva új létformáknak.

Minden mai élőlény ilyen túlélő, amik küzül a főemlősök, köztük az ember egészen fiatal létformák, a teljes leszármazási vonal ismeretével, megjelenédük időpontjainak tudásával.

#tudomány vs Biblia
nov. 9. 16:15
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

A hit az szerintem betegség.

Mégis, mi jogosít fel bárminek az elfogadására, ha nincs rá semmi bizonyítékod?

Gondolj csak bele, aki azt hiszi, hogy hetvenkét hurit kap a halála után élvezkedésre, az nyilvánvalóan őrült.

nov. 10. 22:31
 12/20 anonim ***** válasza:
13%

Nem, az őrült te vagy, ha nem vagy képes felfogni, hogy miért fontos a hit, pedig hidd el nem nehéz megérteni.

Mindenki hisz egyes dolgokban, biztos vagyok benne, hogy te is. Lehet, hogy ezek apró dolgok, szerintem veled is történt már olyan, hogy nagyon rosszul voltál, olyankor te nem hittél benne, hogy jobb lesz?

A vallás a hitnek egy formája. Lehet, hogy te nem vagy képes elképzelni és megérteni azt, amit ők, de el kell fogadnod, hogy nekik ez a motiváció a mindennapjaikhoz, ők ettől tudják összeszedni magukat, ha szarul vannak.

És igen, a hitnek pont az a lényege, higy nincs rá bizonyítékod, csak reméled, hogy van, de igazából az se számít ha nincs, amíg biztosítja a szükséges motivációt.

Egyébként arra, hogy miért fontos a vallás rá is kereshetsz, biztos vagyok benne, hogy sok helyen foglalkoznak ezzel.

nov. 11. 06:31
 13/20 A kérdező kommentje:

"Mindenki hisz egyes dolgokban,"

Ez hazugság, vagy tévedés.

Eleve rossz a megközelítésed.

Az rendben van, hogy a háttérinformációk erőssége nértékében valószínűségeket állítunk fel, de a hit az teljes elfogadást jelent, de semmilyen leellenőrizhető bizonyíték nincs mögötte és ennek hiányában, így az igenis teljes őrültség. Bármit motivál a hit, az tévedés.

Nem az a megoldás, ha a rusnya vén öregasszonyt abba a hitbe ringatjuk, hogy szépséges ifjú leányka és ettől az illúziótól boldog lehet, hanem ha elfogadja a valóságot, szembenéz vele és megleli az öregség örömeit, ez az egészságes hozzáállás, nem az, jogy őrültté tesszük.

nov. 11. 11:29
 14/20 anonim ***** válasza:
0%

Nem, hülyeség amit mondasz.

De oké, közelítsük meg más szempontból. Te elfogadod ha egy vallásos ember őrültnek nyilvánít téged csak azért mert nem vagy az? Jelenleg te ugyanezt csinálod. Nem lesz kevesebb, se több azzal valaki, hogy hisz valamiben. Amíg van motivációja, és a hit elég sokat adhat, addig neked nem mindegy, hogy honnan van? A probléma az, hogy nem értem, hogy ezen mit olyan nehéz megérteni. Tudod, az empátia rohadt sokat segít egy közösségben.

És akkor most visszatérnék az eddigi érveimhez, miszerint a hit fontos a hétköznapokban. Mi van a halál után? Mi értelme az életnek? Ezer ilyen kérdést felsorolhatnék, hidd el senki sem tud egy konkrét választ adni rá, ami bizonyított tény. Ezeket a dolgokat megmagyarázza a vallás, és nem biztos, hogy az lesz az igazság, de az, hogy van mi alapján élni az életedet már ad az egésznek egy értelmet.

Nagyon sok embert ismerek, akiket kiskoruktól kezdve úgy nevelik, hogy a vallás központi szerepet tölt be az életükben. Nekik nagyon nehéz ezt megváltoztatni, hiszen ha egy olyan eszmével körülvéve éled az életedet, ami köré konkrétan meg van tervezve az, akkor ezt nehéz, szinte lehetetlen megváltoztatni. Illetve minek is változtatnák meg ha nekik jó…

nov. 11. 15:58
 15/20 Jégszív ***** válasza:
76%

No itt térjünk vissza a legelejére!

"hülyeséggé teszik a Biblia szavait, hogy áttételesen cáfolják A BENNE FELVÁZOLT ISTEN létét is?"

Tehát: Nem az istenség létét, hanem a BENNE felvázoltét!

Akár létezik akár nem, jelenlétét sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet!

"Útjai nem emberi léptékűek...": Talán még ezt is el lehet fogadni. De akkor azt is muszáj elfogadni, hogy SEM ETIKÁJA, SEM ESZTÉTIKÁJA NINCS! Ez mind emberi találmány. Bárki, aki jónak, igazságosnak "antropocentrikusnak" találja, az már az ELMEBAJ határát súrolja!

Szinte hallom a hibbant lelkek kórusát: "De azért van a HIT!"

"Haahh szerinted a hit hülyeség?" (#10.) De még mekkora!

"A hitnek pont az a lényege, hogy nincs rá bizonyítékod, csak reméled" (#12.) Hát ez az. De ez KEVÉS! Komoly fenntartásaim vannak vele szemben:

1. Ezt nálam messze übereli a tapasztalatokon alapuló MEGGYŐZŐDÉS.

2. A HIT kétélű fegyver:

- bölcsességgel, jószándékkal csodákra,

- alantas szándékkal, ostoba fanatizmussal pokoli dolgokra képes.

Aztán

3. Ideje volna végre feltenni a kérdést, a HIT mit adott többet:

- békét, nyugalmat, erőt, vigaszt, vagy

- háborút, kínokat, szenvedést, csalódást...?

nov. 11. 17:45
 16/20 A kérdező kommentje:

"Te elfogadod ha egy vallásos ember őrültnek nyilvánít téged csak azért mert nem vagy az?"

Én nem a vallásost minősítettem közvetlenül, hanem a hitről írtam, hogy elfogadhatatlan módszer, őrültség, ergo aki azt alkalmazza, az nem normális.

Mindegy mi a hit tárgya, azt elfogadni bizonyíték nélkül normális ember nem teheti.

Ha bármely vallásos megindokolja, hogy miért tart esetleg engem őrültnek, akkor hajlandó lennék megvizsgálni az érveit.

nov. 11. 21:05
 17/20 Jégszív ***** válasza:
62%

#16.

A töretlen, fanatikus HITÜK sugallja azt, hogy mersz benne kételkedni? 🤣

Nem véletlenül alakult ki a hitről alkotott véleményem.

nov. 12. 08:47
 18/20 anonim ***** válasza:
0%
És még válaszokat töröltet/cenzúráztat. Az aztán a vitapartner!
nov. 12. 10:05
 19/20 Darkmoon80 ***** válasza:
77%

Off

Ha a moderátorok nem értenének egyet vele, nem törölnék azokat.

Meg kellene próbálkozni olyan válaszok írásával, amelyek tartalmukban és stílusukban megfelelnek az oldal szabályainak!

nov. 12. 22:58
 20/20 anonim válasza:

az teljesen rendben van ha te nem hiszel/ nem akarsz hinni, de miért vagy ennyire agresszív? nyugodj le , senki nem lesz rosszabb/ kevesebb ember csak azért mert hisz egy olyan dologban amiben te nem

nov. 15. 03:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!