Hogyan állsz Isten létezésének a kérdéséhez?
FIGYELEM! Mielőtt válszolnál/szavaznál, olvasd el:
A kérdésben szereplő "Isten" nem korlátozódik a keresztény istenképre. Természetesen lehet őt is érteni rajta, ha benne hiszel/őt tudod elképzelni létezőnek.
De valójában bármilyen istenséget lehet érteni rajta, akár a wicca isteneket is, sőt, még egy vallásoktól teljesen független istenséget is.
Ha gondolod, kommentben kiegészítheted a szavazatod. Leírhatsz olyanokat is, milyen istenképeknek zárod ki a létezését. Pl. teljesen kizárod a hindu isteneket. Vagy ki az, akinek biztos vagy a létezésében. Stb.
Ezt már többször le írtam itt gyakorin, sosem volt túl népszerű a véleményem, de le írom ide is.
Szerintem nincs olyan, hogy keresztény Isten, vagy iszlám Isten, stb., szerintem egyetlen Istenről beszél mindenki, mindössze arról van szó, hogy radikálisan máshogy képzeljük el őt. Tehát csak egy Isten van még elméleti síkon is, de sok más, vallásonként eltérő Istenkép.
Szerintem az Ábrahámi vallások, a hermetikusok, a neo-platonisták, a gnosztikusok, vagy akár Giordano Bruno, de még Spinoza is (akik mindketten pantheisták voltak, nem ateisták a közhiedelemmel ellentétben) mind ugyan arról a dologról beszéltek, amikor az Isten kifejezést használták, még ha radikálisan eltérő is volt maga az Istenkép.
"Jobb az a tudat, hogy én irányítom az életemet." (Mátrix-Neo)
Én így vagyok az Istenhittel. Jobb úgy élnem, hogy hiszek a szerető Istenben. De meg tudom érteni azokat, akik sorsukból kifolyólag erre képtelenek, mert olyan kevés szeretetet kaptak, és olyan sok szörnyűséget éltek meg.
Szerintem a keresztények és zsidók Istenképe van legközelebb az igazsághoz, de nem teljes a kép. Van mit tanulnunk más vallásoktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!