Hogy nevezik azokat az embereket, akik nem zárják ki Isten létezésének lehetőségét, de nem igazán hisznek a vallások isteneiben?
Azt nem zárom ki, hogy valamilyen Isten, felsőbb erő, stb. létezik, de a vallások isteneiben nem hiszek.
Véleményem szerint a Biblia, a Korán, az Aveszta, stb. csak mítoszgyűjtemények, amibe az ókori emberek azt írták le, hogy milyennek képzelik el az Istent. Ha esetleg Isten bizonyos emberekhez szólt is, akkor a kinyilatkoztatást feltöltötték a saját maguk emberi elképzeléseivel, ezért van az, hogy a vallások istenei nagyon emberiek. Sem az Íliász Zeusza, sem az Ószövetség JHVH-ja nem tűnik abban a formában igazinak, amiben le vannak írva, csak a görögök és a zsidók agyszüleményei. De ugyanez elmondható, a wiccák isteneire, bár az a neopogány vallás szimpatikusabbnak tűnik a "tégy amit akarsz, de ne árts!" elvével.
Nem azt mondom, hogy hiszek Istenben, csak annyit mondok, hogy nem zárom ki a létezését.
De ha létezik Isten, akkor nem/nem teljesen azonos azzal, akiket a vallások hirdetnek.
Az összes vallást hamisnak tartom, kisebb-nagyobb mértékben.
Nem vagy vallásos, agnosztikus hívő vagy.
Elég ritka az ilyen.
Deista akkor vagy, ha úgy gondolod, hogy az isten nem avatkozik a világunk működésébe.
"Elég ritka az ilyen."
Nem tudom, van-e erről valamilyen felmérés, de én úgy gondolom, hogy egyáltalán nem ritka. Talán mert nagyjából én is ebbe a kategóriába tartozom. Igaz, nincs nagy ismeretségi köröm, de számos ilyen felfogású emberről tudok. Még a vallásgyakorlók között sem ritka, aki így gondolkodik.
Mansour, te is különleges vagy ebből a szempontból.
Az, aki úgy hisz, hogy közben NEM biztos bármiféle isten létezésében - elég ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!