Manapság már a vallás is főként a pénzről és a politikáról szól?
#12: azt írta, hogy "jellemzően". Ez a szó nem csak dísznek van ott.
Másrészt akkor ne nevezzük butának, de fogadjuk el, hogy e doktori címmel rendelkező hívő eltérő kritériumok alapján fogadja el Isten létét és bármelyik, szakterületéhez tartozó tényt, állítást, hipotézist.
Elkezdtem válaszolni, de megelőzött a 13-as.
A butaság sokrétű lehet, ahogy az intelligencia is. Lehet pl érzelmi intelligencia vagy IQ is, annak is sok formája van (egy IQ teszt is azért áll sokféle feladatból) és akkor még ott van a tanult, lexikális tudás ami megint más mint mikor valaki saját kútfőből gondolkozik józan paraszti ésszel.
Ismerek olyan praktizáló háziorvost is aki a különböző ártó szellemekben hisz és aszerint is kezeli a betegeket...
Én meg ismerek mélyen hívő akadémikusokat, ismerek az egyetemen is hívő professzorokat, akikre nehezen tudnád ráhúzni a butácska háziorvos szerepet.
Sajnos neked csak "paraszti ész" jutott, ha már említetted hozzászólásodban.
3 diplomás mérnök vagyok a butácska paraszti eszemmel :D
De egyébként igen, arra is van példa amit te írsz.
Tudod az emberi butaságba beletartozik a félelem is az ismeretlentől vagy a haláltól.
Ezekre is választ kínálnak a vallások. Rengeteg ember kilátástalan helyzetbe kerül, olyankor is már kínjukban kezdenek imádkozni, hátha valami felsőbb hatalom megszánja őket. Tudom, butaság, de nem lehet haragudni rájuk.
Mert a hit reményt ad, a remény pedig felülírja a józanészt.
De egyébként az is a "butaság" része (bár inkább műveletlenség) hogy valaki nem ismeri annyira a történelmet és teológiát hogy pl a keresztény vallás eredetének utána nézzen, de azért hisz benne. Aki pedig ismeri, az meg nyilván nem fog hinni benne mert pontosan látja hogy mekkora vicc az egész. Konkrétan a zoroasztrianizmus, görög és zsidó vallás keveréke, némi sumér, kelta, asszír mitológiával, pogány mondákkal és polgári törvényekkel fűszerezve.
A teljes Biblia sok ezer évvel korábban le lett már írva sokkal ősibb vallások által, egy sztori ebből a vallásból, egy sztori abból.
Pl a Gilgames eposzban benne van Noé bárkája kicsit máshogy előadva.
Csak vicc hogy a 21. században már pontosan tudjuk hogy mi honnan lett plagizálva, illetve amire eddig csak isteni, természetfeletti magyarázat volt arra már lett egy teljesen más, mérhető, bizonyított tudományos magyarázat. De besz@rsz, van aki még mindig a mesét hiszi el a bizonyítékok helyett. Hogy a Föld nem több milliárd hanem 6000 éves, a dínócsontvázak a sátán trükkjei hogy próbára tegyen, a járványokat nem kórokozók hanem isteni harag okozza és Ádám, Káin és Ábel gangbangelte be úgy Évát hogy benépesedett a Föld, de nem lettünk ám belterjesek valahogy.
Na ezért tartom őket butának.
"3 diplomás mérnök vagyok a butácska paraszti eszemmel :D"
Ettől nem esek hanyatt, mivel én is nyáron kapom a harmadikat (BME-n). De pont te írtad másokra mutogatva, hogy a butaság sokrétű.
A keresztény vallásnak pedig lehet neked kéne jobban utána olvasni, s nem feltétlen a nyíltan vagy burkoltan keresztényellenes anyagokban, mert ezeket ismerem és jó sok ostobaságot olvastam már bennük.
Ha az azték vallással hasonlítod össze, akkor is lehet találnál benne pár hasonló elemet, de nagy bolond lenne, aki azt mondja, hogy abból is ered.
A 6000 éves földbe pedig a keresztények alig 1-2%-a hisz, vagy még annyi se, így elég kiábrándítóan ócska érvelés, hogy megpróbálod ráhúzni a többire is. Mintha én az ateisták ellen az észak-koreai elnökkel érvelnék. Miért ne, hiszen ő is ateista, ráadásul betiltotta a kereszténységet is.
Hát aki nem hisz a 6000 éves Földben, az eleve nem igazi keresztény, hiszen irva vagyon a Bibliában :D
Vagy egy részét elhiszik Isten szavának, egy részét nem? Azaz amit a tudomány cáfolt azt nem, amit pedig még nem azt meg igen?
Jó, mondjuk az hogy a Biblia több sokkal régebbi vallásból lett összeollózva, magyarázható azzal is hogy Isten biztos előre megsúgta a teljes cselekményeket ahogy Jézus is tudta Júdás árulását.
Egyszer valami valláskárosult azt is megmagyarázta hogy az első pár évszázadban szabad volt a miskolci felállás (reggel húgom, este d.gom) mert hibátlan gének voltak, csak Isten találta ki mikor már sokan voltunk hogy innentől tilos vagy fogyatékos lesz az utód.
Csak sajnos a gének nem így működnek, még az is megállapítható ha valakinek volt neandervölgyi felmenője, szóval Ádám és Éva is kamu.
Más vallásos szerint pedig egy metafora, nem szabad szó szerint venni az első emberpárt. De akkor az egész Biblia talán egy metafora mint egy La Fontaine mese.
Az a lényeg hogy még egy felsőbb hatalom se állt elénk, adott jelet magáról és pláne nem adott utasításokat, szabályokat. Az a felsőbb hatalom se a teremtő (általános iskolás tananyag az első sejtek és az élet kialakulása, a sejtbiológia, illetve onnantól az evolúció) hanem max egy nálunk fejlettebb faj, azaz idegenek.
Nem minden vallás szól vagy szólt arról. Például egy koldulórendeknek például nem volt sem pénzük, sem politikai hatalmuk.
Ugyanakkor tény, hogy manapság meglehetősen sok szekta van ami szó szerint csak üzleti vállalkozás, ami a tagok életét is tönkreteszi (lásd: szcientológia).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!