Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek a 21.században...

Szerintetek a 21.században van még létjogosultsága a vallásoknak?

Figyelt kérdés
Fejlődik a világ, fejlődik a tudomány. Régen az emberek Isten, vagy egy felsőbb hatalom létezésével magyarázták a természeti jelenségeket. Szerintem mindenki saját magában higgyen ne egy jóságos nagypapában, aki megold mindent helyette. Ez egy modern világ. A vallás nem ad választ az élet dolgaira. A választ mindenki saját magában találja meg, nem a papbácsi, vagy a Jóisten fogja megoldani a saját életedet helyetted.

2024. jún. 6. 20:47
1 2
 11/18 Veteránmacska ***** válasza:
A vallás egy életforma, egy hagyomány, amik eltérőek lehetnek, persze, amit irtál az hülyeség! És gontolom te pontoztál le vissza kaptad! Egy pszihológus is többet tesz az emberért mint egy pap! Elmegy az ember , gyónni raksz a persejbe ha akarst utána elfelejt, vasárnapig, mert hittan órán tart a gyerekekkel! A vallás a háború okozói. Az volt a stresz nem az Miről te beszélsz hülyeséget! Vallàs = szokás- életforma, na a hit az más dolog! Ha ezzel nem értesz oké renben van, de oda bent nincs.
2024. jún. 7. 07:55
 12/18 anonim ***** válasza:

"Szerintem manapság már rendelkezésre áll a kellő tudás ahhoz, hogy az embereknek ne legyen igényük a vallásra, hogy például egy stresszes tehetetlen helyzetben ne kelljen a vallással elterelniük a figyelmüket hanem a nélkül is feltudják dolgozni a stresszt."

Hú de nemérted miért hisznek Istenben az emberek.

Nem a stressz kezelésére van az istenhit, sosem használtam arra.

"A probléma ott van, hogy a szükséges tudást nem szerzik meg az emberek. Változtatni kéne az oktatási rendszeren és azt is meg kéne tanítani a gyerekeknek sok más hasznos tudás mellett, hogy hogyan kezeljék a stresszt. Ezzel a fenti példában szereplő esetek már meg is oldódnának."

Illő lenne már megtanulni, hogy a keresztény vallás nem azért van, hogy azzal magyarázzuk azt amit még tudományosan nem értünk.

A tudomány nem tud olyat mutatni ami miatt ne lehetne hinni Istenben.

Isten kiszámította mi lesz ha elindítja az ősrobbanást, a többit pedig már tudjuk.

Sőt a tudomány egy ponton túl éppen hogy alázatra tanít ahogyan azt Isten is eleve elvárja. Ráadásul a tudomány által is keresztény hitre lehet jutni, mivel hogy lényegében a teremtést vizsgáljuk módszertanilag. Nem egy tudós olvasta már ki a tudományból, hogy létezik Isten. Például az ilyen jelenségekből is:

https://www.youtube.com/watch?v=pgyJHg-RQds&t=29s

De végső soron az egész univerzum egy csoda. Nem is értem más hogyan olvashatja ki a tudományból azt, hogy nincs Isten..........

2024. jún. 7. 07:55
 13/18 Veteránmacska ***** válasza:

12.

Tuti nanu vagy ! Hát én bizton nem fűveit tanulmányoznàm, mert az úgyse értjük meg, ne az alkotásai révén legyél kíváncsi mert ezt kőkemény tudomàny, világi. Inkább töreked arra ha tanulmányozod a vilàgot ideje szétnézni ennek e közöséged eredetét alpítójét történetét hogy hogy történt a ferfîtés! Wikipédia! Ugyanis ha ezt hazugságnak áliitod, a világ hamisságának, nyugodtan nevezheted a tudományt és mindenséget is világi hamisságnak! Tudodány tény, a wikipédiai dolgok tények! Pontos tények!

2024. jún. 7. 08:17
 14/18 anonim ***** válasza:

12

"Nem a stressz kezelésére van az istenhit, sosem használtam arra."

Különböző stresszes helyzetekben is segít és emiatt is fordulnak istenhit felé.

Amíg NEM TE VAGY AZ ÖSSZES HÍVŐ addig teljesen lényegtelen, hogy te mire használtad az istenhitet!

De írtam is, hogy nem csak ez az egy ok van.

"Illő lenne már megtanulni, hogy a keresztény vallás nem azért van, hogy azzal magyarázzuk azt amit még tudományosan nem értünk."

Illő lenne már megtanulni szöveget értelmezni és úgy kötözködni.

Illő lenne arra reagálni amit beidéztél ha már egyszer idézel. Egy szó nem szerepelt arról az idézet részben, hogy arra használnák a vallást, hogy a tudományosan nem értet dolgokat magyarázzák.

"Nem egy tudós olvasta már ki a tudományból, hogy létezik Isten."

Ennél az érvnél kihagyod azt, hogy pont ugyan úgy vannak olyan tudósok akik azt olvasták ki, hogy nincs Isten.

Ezenfelül az, hogy egy tudós teremtőt feltételez a világ mögött az nem jelenti azt, hogy az a teremtő Isten lenne.

De még ott van az is, hogy sok esetben lehet az is, hogy a tudós már hívő volt még mielőtt tudós lett és nem a tudományos eredmények hatására lett tudós. Ahogyan ez ateisták esetén is lehet.

Ezzel a kijelentéseddel egy téves képet alkothatsz egy tudatlanabb olvasóbban lényegében átvered, hazudsz neki.

Minden tudóstól származó kijelentés ami Istent léte mellett vagy ellen szól csak a véleményüket tükrözi. Tudományosan nincs alapja.

"De végső soron az egész univerzum egy csoda. Nem is értem más hogyan olvashatja ki a tudományból azt, hogy nincs Isten.........."

Eddig mindent meglehetett nélküle magyarázni. Hívők vágyain kívül nincs más ami miatt arra kéne következtetni, hogy létezik Isten.

A linkelt videónál pedig célszerűbb lenne ha a tudományra próbálsz hivatkozni akkor nem ilyen nívótlan csatorna videóját linkelnéd.

2024. jún. 7. 09:15
 15/18 anonim ***** válasza:

"Különböző stresszes helyzetekben is segít és emiatt is fordulnak istenhit felé."

Na ne szórakozz már velem.

Ma már a stressz kezelésére és enyhítésére számos gyógyszeres és gyógynövény alapú készítmény létezik.

1. Anxiolitikumok: Ezek a gyógyszerek, például benzodiazepinek (pl. Xanax, Valium) és buspiron, segíthetnek a rövid távú stressz és szorongás kezelésében.

2. Antidepresszánsok: Bizonyos típusú antidepresszánsok, például szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k) és triciklikus antidepresszánsok is hatékonyak lehetnek a krónikus szorongás és stressz kezelésében.

3. Béta-blokkolók: Ezek a gyógyszerek (pl. propranolol) segíthetnek csökkenteni a fiziológiai stresszreakciókat, mint például a gyors szívverés és a remegés.

Stb.stb.

Minek kellene ide az Istenhit ha van rá gyógyszer? xD

Ha fáj a fejem nem Istenhez imádkozok hanem beveszek egy fájdalomcsillapítót, ennyi. De attól még mégis hiszek Istenben.

"Ezenfelül az, hogy egy tudós teremtőt feltételez a világ mögött az nem jelenti azt, hogy az a teremtő Isten lenne."

Ez fordítva is igaz.

Az, hogy egy tudós nem feltételez fel teremtőt a világ mögött, az nem jelenti azt, hogy az a teremtő Isten ne lenne.

"Illő lenne már megtanulni szöveget értelmezni és úgy kötözködni.

Illő lenne arra reagálni amit beidéztél ha már egyszer idézel. Egy szó nem szerepelt arról az idézet részben, hogy arra használnák a vallást, hogy a tudományosan nem értet dolgokat magyarázzák."

Mégis azt állítottad előző kommentedben, hogy emelni kéne az oktatási színvonalon. Amiből az következik, hogy szerinted a keresztények nincsenek igazán képben a tudományt illetően. Tehát ebből következik az, hogy Istennel akarják magyarázni azt, amit nem értenek.

"Eddig mindent meglehetett nélküle magyarázni. Hívők vágyain kívül nincs más ami miatt arra kéne következtetni, hogy létezik Isten."

Mondtam már, Isten nem azért van, hogy azzal magyarázzuk azt, amit még nem értünk. Így aztán persze, hogy lehet mindent magyarázni nélküle is.

2024. jún. 7. 09:36
 16/18 anonim ***** válasza:

"Na ne szórakozz már velem."

"Minek kellene ide az Istenhit ha van rá gyógyszer? xD"

A stresszt nem csak gyógyszerekkel vagy vallással lehet kezelni.

Az, hogy van más lehetőség is nem jelenti azt, hogy mindenki a más lehetőséget választja. Ezzel a felsorolással nem cáfoltál, nem bizonyítottál semmit.

"Az, hogy egy tudós nem feltételez fel teremtőt a világ mögött, az nem jelenti azt, hogy az a teremtő Isten ne lenne."

Ezért nem is hivatkoztam arra, hogy a tudósok egy része úgy gondolja, hogy nincs teremtő. Én nem nyúlok ilyen hibás érvekhez.

"Mégis azt állítottad előző kommentedben, hogy emelni kéne az oktatási színvonalon. Amiből az következik, hogy szerinted a keresztények nincsenek igazán képben a tudományt illetően. Tehát ebből következik az, hogy Istennel akarják magyarázni azt, amit nem értenek."

Egy konkrétumot írtam arra vonatkozóan, hogy min kéne változtatni:

" Változtatni kéne az oktatási rendszeren és azt is meg kéne tanítani a gyerekeknek sok más hasznos tudás mellett, hogy hogyan kezeljék a stresszt. "

Tehát nem azt írtam, hogy a színvonalával van a probléma hanem változtatni kéne rajta. Mást is kéne tanítani. Ezekből egyáltalán nem következik, hogy az alap tudományokat ne ismernék.

(Megjegyzés: az evolúció tagadó válaszolók rendszerint bizonyítják, hogy nem ismerik az evolúciót)

2024. jún. 7. 09:53
 17/18 anonim ***** válasza:

#16 Teljes kommented arról szólt, hogy folyamatosan magyarázkodsz!

Hol vannak az érvek?

"A stresszt nem csak gyógyszerekkel vagy vallással lehet kezelni.

Az, hogy van más lehetőség is nem jelenti azt, hogy mindenki a más lehetőséget választja. Ezzel a felsorolással nem cáfoltál, nem bizonyítottál semmit."

Akkor bizonyítsd most te be, hogy a hívők arra használják a Istent vagy a vallást, hogy ezzel oldják a stresszt! Na ugye.....

2024. jún. 7. 10:13
 18/18 anonim ***** válasza:

"Hol vannak az érvek?"

Mire kéne érvet hoznom?

Eddig kritizáltad azt, hogy te állítólag még nem csináltál olyat mint amit a példában hoztam ami egy hatalmas BULLSHIT volt részedről mert

- NEM TE VAGY A VILÁG ÖSSZES HÍVŐJE

- Az csak 1 példa volt

Aztán leírtad, hogy vannak egyéb lehetőségek is a stressz csökkentésére ami továbbra is egy értelmetlen érv bármi mellett is akartál ezzel érvelni.

Plusz szó volt arról, hogy többet láttál bele abba amit írtam mint amit leírtam és ezért elkezdtél alaptalanul vádaskodni.

Válaszoltam a kérdésre majd rettenetesen esetlenül megpróbálsz belém kötni.

Mire is kéne itt nekem érveket hoznom számodra?

"Teljes kommented arról szólt, hogy folyamatosan magyarázkodsz!"

Lehet. Próbáljál meg rendesen érvelni és akkor nem kell minden válaszomban azt magyaráznom, hogy miért ostobaság az érvelésed.

"Akkor bizonyítsd most te be, hogy a hívők arra használják a Istent vagy a vallást, hogy ezzel oldják a stresszt! Na ugye....."

Kezdjük ott, hogy az továbbra is egy példa volt aminél nem állítottam, hogy minden hívő mindig ezt csinálja.

A kedvedért írok pár egyszerű példát: egy elhunyt rokon esetén sokat segít az a gondolat, hogy az elhunyt rokonnak már jobb és majd még újra találkozhatnak vele.

De akár egy súlyosan beteg rokonon valamilyen műtétet végeznek például és az adott személy nem képes semmit sem tenni akkor a tehetetlen várakozás komoly stresszt okozhat ami esetén ha imádkozik akkor az lesz az érzése hogy tesz valamit és elfoglalja magát amíg tart a beavatkozás és ezzel csökkenti a stresszt.

2024. jún. 7. 11:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!