Szerintetek a vallás és a hit ugyanaz?
Talán mert az oldal szabályzata tiltja? Olvasd el.
Nem a vallás és a hit nem ugyan az. (Istenbe vetett hitről beszélek)
Olyan lehet, hogy valamely vallás tanításaival megyegyezik a hit, de az is lehet, hogy nem.
A vallás közösségi, azaz nyilvánossá tett, és többnyire valamiféle rendszerbe foglalt elképzeléseket takar. A vallási csoport tagjai elfogadják ezen elképzeléseket. Mélyebben vizsgálva kérdéses, hogy mennyire azonosulnak az adott rendszerrel, azaz valóban internalizálják-e a vallott világlátást.
Nyilván abból is adódhatnak eltérések, hogy mennyire hatékony a vallási közösséget szervezők és a tagok kommunikációja a vallási tanokat illetően. Ez pl. a vallást követők érdeklődésén, személyes elmélyedésén, élettapasztalatán vagy akár értelmi képességein is múlik. Valójában manapság szerintem az a ritkább, hogy valaki alaposan ismerné saját vallását. És akkor még az értelmezésről nem is beszéltünk. No de itt, már bekavarnak az egyházak intézményei.
Az Istenhit személyes. Nem csupán arról van szó, hogy a fent említett okokból nem tökéletesen azonos az egyénekben kialakuló világkép, hanem arról is, hogy kialakult személyes világképet miként élik meg a hétköznapokban. Mondhatnánk, hogy ez az internalizálás mértékének kérdése, de szerintem a gyakorlatban az már eléggé abszurd dolgokat jelentene. A hétköznapi pillanatokban hozott reakciók ugyanis, még a elmélyült teológia tudósoknál sem kapcsolódnak az elvont filozófiai fejtegetésekhez. Ráadásul a teológiai tudományának doktorai is szakterületek szakemberei, tehát nem akármilyen helyzetben ismerik az abszolút igazságot.
A Hit a gyakorlati életvitel miatt személyes.
Ellenpéldának sejtem a zárt vallási kisközösségeket. (pl. Amisok, Krisnások, Vallási Ashramok). Amennyire én látom lényege a vallási tanítások szigorú, kompromisszum mentes magvalósítása. És ennek része a személy közösségben való feloldása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!