Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek a vallás és a hit...

Pupusz kérdése:

Szerintetek a vallás és a hit ugyanaz?

Figyelt kérdés
Én megkülönböztetem a vallást a hittől. A vallás külső, testi, mit mutatunk kifelé az embereknek, a hit pedig belső, azt csakis Isten látja. Ha belülről, hitünkből fakadnak a cselekedeteink, akkor az hitből van, ha csak cselekedeteink vannak kifelé, mint álszentség, őszintétlenség, külső szokások, hagyományok követése, az pedig vallás. A vallás testi, a hit lelki. A vallás embereknek szól, a hit Istennek. A vallás arról szól, hogy kifelé megmutatjuk, hogy mi milyen tökéletesek, szentek vagyunk emberek felé, a hitben pedig Isten előtt vagyunk és tisztában vagyunk bűneinkkel, tökéletlenségeinkkel, gyarlóságainkkal. A vallás hazug, a hit őszinte. A vallás álarc, a hit meztelen. Ti mit gondoltok erről?

febr. 28. 10:53
1 2 3 4 5 6 7
 31/67 anonim ***** válasza:

Talán mert az oldal szabályzata tiltja? Olvasd el.

febr. 29. 00:00
 32/67 anonim ***** válasza:

Nem a vallás és a hit nem ugyan az. (Istenbe vetett hitről beszélek)

Olyan lehet, hogy valamely vallás tanításaival megyegyezik a hit, de az is lehet, hogy nem.

A vallás közösségi, azaz nyilvánossá tett, és többnyire valamiféle rendszerbe foglalt elképzeléseket takar. A vallási csoport tagjai elfogadják ezen elképzeléseket. Mélyebben vizsgálva kérdéses, hogy mennyire azonosulnak az adott rendszerrel, azaz valóban internalizálják-e a vallott világlátást.

Nyilván abból is adódhatnak eltérések, hogy mennyire hatékony a vallási közösséget szervezők és a tagok kommunikációja a vallási tanokat illetően. Ez pl. a vallást követők érdeklődésén, személyes elmélyedésén, élettapasztalatán vagy akár értelmi képességein is múlik. Valójában manapság szerintem az a ritkább, hogy valaki alaposan ismerné saját vallását. És akkor még az értelmezésről nem is beszéltünk. No de itt, már bekavarnak az egyházak intézményei.

Az Istenhit személyes. Nem csupán arról van szó, hogy a fent említett okokból nem tökéletesen azonos az egyénekben kialakuló világkép, hanem arról is, hogy kialakult személyes világképet miként élik meg a hétköznapokban. Mondhatnánk, hogy ez az internalizálás mértékének kérdése, de szerintem a gyakorlatban az már eléggé abszurd dolgokat jelentene. A hétköznapi pillanatokban hozott reakciók ugyanis, még a elmélyült teológia tudósoknál sem kapcsolódnak az elvont filozófiai fejtegetésekhez. Ráadásul a teológiai tudományának doktorai is szakterületek szakemberei, tehát nem akármilyen helyzetben ismerik az abszolút igazságot.

A Hit a gyakorlati életvitel miatt személyes.

Ellenpéldának sejtem a zárt vallási kisközösségeket. (pl. Amisok, Krisnások, Vallási Ashramok). Amennyire én látom lényege a vallási tanítások szigorú, kompromisszum mentes magvalósítása. És ennek része a személy közösségben való feloldása.

febr. 29. 10:43
 33/67 anonim ***** válasza:
A vallás az, amire megkereszteltek. A hit meg hit.
febr. 29. 11:29
 34/67 A kérdező kommentje:
32-es köszönöm, tűpontos a definíciód. Köszönöm értékes hozzászólásod! Én úgy érzem, gondolom, tapasztalom, hogy a hit egyik fő motívuma, hogy egyedül Isten tudja csak, hogy mi a jó, mi a rossz. Az ember magának akarta ezt a hatalmat, megette a gyümölcsöt, de különválasztani nem tudja. Ez világunkból is látszik, múltunkból is jelenünkből is. Tehát a hívő ember abban hisz, hogy Isten tudja csak mi a jó és mi a rossz. A vallásokban emberek mondják meg Isten elé állva, Őt kitakarva, hogy mi a jó és mi a rossz. Miközben ember ezt nem tudhatja, pláne minden szituációban megítélni, ráadásul pontosan. Hitben tudja ezt az ember, vallásban emberekben bízik, nem pedig Istenben. Erre csak Isten képes, hogy pontosan megkülönböztesse a jót a rossztól. Emiatt a vallás ellentmond a hitnek, mivel az ember gyarlósága miatt nem képes szembenézni azzal, hogy nem tudja, mi a jó, mi a rossz és nem képes magát teljesen Istenre bízni. Ez a bűn. Innen ered a bűn. Amikor az ember magának akarja a hatalmat, ami egyedül Istent illeti meg. Vallásban emberek gyakorolnak hatalmat mások felett és ők mondják meg, mit akar Isten. Pedig ezt ember nem tudhatja pontosan, pláne minden szituációban. Márpedig az életben minden szituáció előfordul. A vallás biztonságot ad, mert látható emberek mondják meg a tutit. A hit veszélyes, sokszor félelmetes, bátorság és önfeláldozás, önátadás szükséges hozzá. Emiatt a hit isteni, a vallás meg emberi. Én így látom.
febr. 29. 11:54
 35/67 A kérdező kommentje:
Még annyit, hogy a művészetek (az igazi művészetek) adják vissza legjobban a jó és a rossz elvontságát. Művészetek által és az életből tanulhatjuk, hogy sokszor ami jónak tűnik, az rossz, ami rossznak tűnik, az jó. Nagyon elvont, absztrakt a jó és a rossz számunkra. Emiatt fontosak az igazi művészetek, hiszen a talentumok Istentől vannak, a művészeken át közölni akar valamit Isten Szentlélek által. És persze a sátán is. Ennek megkülönböztetése sokszor nagyon nehéz és nem egyértelmű. Ezekről folynak vallási, politikai és kulturális viták. Mert nem egyértelmű. A kizárólagosság pedig mindig tévút.
febr. 29. 11:59
 36/67 Ozmium42 ***** válasza:
A hit amit hiszel, a vallás amit vallasz.
febr. 29. 14:40
 37/67 A kérdező kommentje:
Tehát ha nem azt vallod, amit hiszel, vagy azt vallod, amit nem hiszel, akkor az csak vallás. Mást mutat az illető, mint amilyen. Sűrűn előfordul.
febr. 29. 17:11
 38/67 anonim ***** válasza:
Te már csak tudod, öntelt kérdező :)
febr. 29. 17:17
 39/67 A kérdező kommentje:
38 Azzal, hogy engem minősítesz, nem a témához szólsz. Próbálj meg érvelni, hátha sikerül!
febr. 29. 17:24
 40/67 anonim ***** válasza:
Mi mellett kellene érvelni? Itt nagyon egyszerű dolog történik, van egy hülye, másokat megvető véleményed, ezt szeretnéd hirdetni olcsó János módra, miközben beleállsz azokba, akik másként látják, ignorálva minden érvet és szajkózva ugyanazt a mantrát oldalakon át.
febr. 29. 17:32
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!