Ha egyházi iskolában kötelező a konfirmáció,
bérmálás, és valaki mégse csinálja meg akkor mi van?
Figyelt kérdés
Én arra vagyok kíváncsi, annak idején nekem elfogadták-e volna ha nem konfirmálok. Az volt a szabályzatban, hogy kötelező a konfirmáció, vagy a diák vallásában a konfirmáció megfelelője: tehát katolikusoknál a bérmálás. Viszont ha valaki zsidó, muzulmán, buddhista, stb. akkor előfordulhat hogy az ő vallásában nincs is megfelelője. Mi történik ha valaki mégse csinálja meg? 6 osztályos gimnázium kezdő 2 évében jártam oda, az elején elmondták, de nem mondták mi a határidő, hogy kell-e igazolni, és azt se hogy mi lesz ha nem. A 2 év alatt a kutya se kérdezte hogy megvan-e, elkezdtük-e, igaz az utolsó 2 hétben hiányoztam, a tanévzáróról és a bizonyítványosztásról is. Néhány osztálytársamnak elmondtam hogy ateista vagyok, azt hitték az egy szekta. Ha elmondom a tanároknak, és arra hivatkozok, hogy nincs vallásom, és így nincs a konfirmációnak a vallásombeli megfelelője, elfogadták volna? És ha ugyanezen indokkal akarok a kötelező hittantól megszabadulni? Hiszen mindenki a saját vallásának megfelelő hittanra jár, és ugye nekem nincs, de ha ragaszkodnak hozzá, akkor tartsanak nekem ateista hittant. Eleve egyházinak alapított iskola. Köszi.
Ismerek több egyházi iskolát. Egyikben sem kötelező a bérmálás/konfirmáció.
2024. febr. 12. 09:25
12/20 A kérdező kommentje:
11-es: ahova én jártam az volt, 1994-ben kezdtem. Itt a Gyakori kérdéseken is lehet olvasni olyanokat hogy az iskolához kötelező: a "konfirmáció"-ra rákeresve, majd a válaszokat megnézve sok ilyet láttam. Nem egyház átvette állami vagy önkormányzati üzemeltetését, hanem elve egyházinak alapított iskola. Írták hogy katolikusoknál nincs is. Hát ez egy "katolikustalan" iskola, ugyanis református...
És egy új kérdés: Egyébként ha máshol a hittan része és kötelező, akkor megbukik hittanból aki nem konfirmál?
2024. febr. 12. 09:56
13/20 anonim válasza:
A kettőnek semmi köze egymáshoz, miért mosod össze? Hittanból eleve nem buktatnak meg senkit, másrészt jegyeket a dolgozatok alapján adják.
2024. febr. 12. 17:46
14/20 A kérdező kommentje:
13-as: rendben, de akkor mit jelent hogy a hittan része és kötelező? Úgy értem mi történik ha mégse konfirmál, bérmál?
2024. febr. 12. 18:18
15/20 anonim válasza:
Semmi nem történik, értsd már meg. Hittanra pedig nyilván kötelező járni egyházi iskolába, meg adott ünnepi alkalmakon templomba is, iskolai áhitatokra is, ez része annak, hogy egyházi iskola. Aki ilyen miatt hőbörög, menjen máshova.
2024. febr. 12. 18:20
16/20 A kérdező kommentje:
15-ös: akkor ezek szerint mégse kötelező, csak annak hazudják. Ugyanis ha semmi se történik ha mégse, akkor az nem kötelező. Kötelező hittan: igen tudom, viszont van a szabályzat, és ha valaki megmondja hogy nincs vallása, akkor ha továbbra is hittanra kell járnia, megszegik a szabályzatot, ha meg nem, akkor is, csak egy másik pontját: ugyanis kimondja hogy kötelező, és azt is hogy a vallásának megfelelőre, de nincs vallása... A kérdés az hogy mit szólnának hozzá, ha a diák a szabályzatra hivatkozva a felmentését kéri, esetleg arra hivatkozva, hogy mivel nála ellenmondásos a szabályzat, vagyis akármit is tesz az iskola, megszegi egyik pontját, indítsanak fegyelmit az igazgató ellen.
11-es: ha már nem kötelező, nagyon örülök neki!
2024. febr. 12. 18:26
17/20 anonim válasza:
Nálunk van katolikus iskola, és járnak oda mohamedánok gyerekei is. Semmi sem kötelező.
2024. febr. 12. 19:00
18/20 A kérdező kommentje:
17-es: "Semmi sem kötelező": iskolába járni se? Örülök neki, ha ma már nem kötelező, de a kérdés az, hogy amikor kötelezőnek mondták, akkor mi történt ha valaki mégse teljesítette? Vagy az iskola szabályzata szerint volt kötelező, vagy a hittantanár mondta hogy kötelező, és lehet hogy más vallás hittantanára nem mondta. Eszerint tehát ez már 2 kérdés. Továbbá: megmondja hogy nem hisz, vagy nem mondja meg: 4 eset van tehát, amiben kérdezem, hogy mi történik?
2024. febr. 12. 19:03
19/20 anonim válasza:
"akkor ezek szerint mégse kötelező, csak annak hazudják"
Mármint te, mert eddig mindenki azt írta, hogy nem kötelező, csak te állítottad, hogy az.
2024. febr. 12. 19:21
20/20 A kérdező kommentje:
19-es: Nálunk volt az, ahova én jártam 2 évig, és a "konfirmáció"-ra itt rákeresve a válaszokban vannak olyanok hogy csak azért konfirmált mert az iskolában kötelező volt, meg hogy a hittantanár kötelezővé tette. De ezt már leírtam...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!