Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Van-e szabad akaratunk?

Van-e szabad akaratunk?

Figyelt kérdés
Kreszténységen belül főleg a katolikusok jönnek mindig a szabad akarattal, hogy Isten szabad akaratot adott nekünk, hogy ne legyünk robotok és ezért van bűn ezért jött létre a bűn és a szenvedés, mert az ember úgy döntött, ugyanakkor rengeteg minden kérdésben nincs szabad akaratunk, volt egy lány aki nagyon szimpatikus volt és képtelen voltam vonzódni hozzá pedig akartam de nem tudtam...mert Isten nem adta meg a itt sem a szabad akaratot és még rengeteg olyan dolog van amiben nem te döntesz tehát egy külső erő irányít...tehát valahol nagyon sokszor robotok vagyunk külső erők miatt
2024. jan. 1. 12:07
1 2 3 4 5 6 7
 51/61 anonim ***** válasza:
0%

"De végső soron mindegy. Ha van szabad akarat, ha nincs nálam sok mindenen nem változtat. A terveim attól függetlenül, hogy illúziók-e vagy sem, még léteznek. És ez a fontos. #48 voltam."

Ha csak nem abból állnak a terveid, hogy hogyan szerezz örök életet, akkor kitörölheted vele. #49 voltam.

2024. jan. 10. 22:31
 52/61 anonim ***** válasza:
76%

Bár nem nekem szólt, de elolvastam a #34-es kommentet. Ez is azt erősíti meg, amit én gondolok, hogy nincs szabad akarat, mivel a döntéseink már több, korábbi hatások determinisztikus következményei.

Akármennyire is próbálnék rést találni a szabad akarat felé, egyszerűen nincs.

Szóval az van, amit korábban kifejtettem: valószínűleg a döntéseink előre meghatározottak, és csak azt hisszük, hogy független döntéseket hozunk.

A Mátrix című film idézetek pont ideillik:

"Nem azért jöttél ide, hogy meghozd a döntést. Azt már meghoztad. Azért vagy itt, hogy megértsd a döntésed okát.

#48 voltam.

2024. jan. 10. 22:43
 53/61 anonim ***** válasza:
0%

"Szóval az van, amit korábban kifejtettem: valószínűleg a döntéseink előre meghatározottak, és csak azt hisszük, hogy független döntéseket hozunk."

De mitől legyen független a döntést? A saját szervezetedtől? Vagy az ok és okozati láncolattól független döntésre gondolsz? Mert attól, hogy valami okozza a döntéseid még miért ne létezne szabad akarat? Ráadásul ez a valami te magad vagy........

Honnan tudod hogy nem a szabad akaratod okozza a döntésed?

Honnan tudod, hogy nem létezik egy másik oksági láncolat ami folyamatosan a háttérben fut és megváltoztatja azt a másikat?

Honnan tudod, hogy nem olyan bonyolult az egész szabad akarat kérdése, hogy azt pusztán csak mi nem tudjuk megfejteni?

Ezzel nem hogy megmagyaráznánk a szabad akarat kérdését, hanem millió másik kérdésnek adunk teret.

Ami nyilván való az ha akkor nem döntenél szabadon, ha valami kívülről kényszerítene téged, hogy másként dönts.

2024. jan. 10. 23:11
 54/61 anonim ***** válasza:
62%

"Mert attól, hogy valami okozza a döntéseid még miért ne létezne szabad akarat?"

Nem tudom, hogy nálad mi a szabad akarat. Nálam az, hogy egy ember ugyanakkora eséllyel tud dönteni A és B variáció között. Azonban nem így van, mert meg van határozva, hogy melyiket fogja választani.

Ajánlom a linkelt kálvinista apologetika videót, ott filozófiai alapon elég jól kifejti a témát Nagy Gergely:

[link]

Többet nem tudok foglalkozni a témával, mert egyéb elfoglaltságaim vannak.

Erre meg ez a válaszom:

"Ha csak nem abból állnak a terveid, hogy hogyan szerezz örök életet,"

>Számomra nem vonzó a bibliai örök élet, nem hiszek benne, és nem is érdekel.

Üdv.

2024. jan. 11. 01:13
 55/61 anonim ***** válasza:
100%

"De mitől legyen független a döntést? A saját szervezetedtől? Vagy az ok és okozati láncolattól független döntésre gondolsz? Mert attól, hogy valami okozza a döntéseid még miért ne létezne szabad akarat? Ráadásul ez a valami te magad vagy........"

Nekem az a problémám ezzel, hogy ha minden döntésünk meghatározott csak 1 féle lehet adott állapotban, adott környezetben akkor értelmetlen Isten részéről az itt létünk, megítélesünk mert a jövő kimenetelére njncs hatásunk, nincs lehetőségünk a másként dönteni (mint arról az 54es is írt és én is korábban már hivatkozott válaszomban)

2024. jan. 11. 06:45
 56/61 anonim ***** válasza:
100%

"Ez együtt mind te vagy! Ha választhatsz szénsavas üdítő vagy sima víz közt azt valószínűleg a szervezeted fogja eldönteni, hogy melyiket fogod elfogyasztani. Igaz? Csak azt nem veszitek észre, hogy az is a te döntésed, mert egyek vagytok a szervezeteddel."

A felsorolt váltóban nem csak az adott személy van hanem a környezete is.

Ezenfelül fenn áll az a probléma amit az elöbb írtam, hogy Isten mi alapján ítélne meg.

Arról nem is beszélve, hogy akkor az egész világ pusztán Isten báb játéka bele értve például Hitler tetteit is és az egész Jézusos történet pusztán színjáték lesz akkor.

2024. jan. 11. 06:49
 57/61 anonim ***** válasza:
0%

Bírom, hogy az emberek fele azon áll lefagyva, hogy az Isten majd megteremti ezt nekünk stb. Mikor kinyítná mindenki a szemét, minden hívő és ateista, és rácsodálkozna, hogy mindenki magának csinál mindent, főz, takarít, melózik, gyerekekkel, családdal foglalkozik, a kaja nem készül el magától, mivel az emberek főzik meg maguknak, a házi feladat sem készíti el saját magát, azt is a kis gyermek készíti el és tanulja meg magának az anyagot.

Na ebből mi vehető le, hogy az Isten mindenki magának, mindenki saját magának az Istene.

Ha ember nem csinál semmit, nem lép semmit, senki nem csinál meg az ember helyett semmit. Ebből mi derül ki, hogy mindenki magának az Istene.

2024. jan. 11. 22:43
 58/61 anonim ***** válasza:

"Bírom, hogy az emberek fele azon áll lefagyva, hogy az Isten majd megteremti ezt nekünk stb. Mikor kinyítná mindenki a szemét, minden hívő és ateista, és rácsodálkozna, hogy mindenki magának csinál mindent,"

Ki várta, hogy Isten megteremt neki bármit is vagy hogy nem ő csinálja amit csinál?

Az előző válaszok alapján nem látom mire próbáltál reflektálni ezzel.

2024. jan. 12. 07:30
 59/61 anonim ***** válasza:
0%

Sajnos az a baj, hogy nem létezik Isten, csak valakik ezt kitalálták, és elhitették az emberekkel ezeket a dolgokat, amikkel sajnos bebutították az embereket. VISZONT a halálból évezredek óta nem jött vissza senki, aki egyszer már meghalt, már évezredekkel elhunyt, az vissza nem jött..

Sajnos ezért bukott meg a Biblia.

2024. febr. 16. 18:13
 60/61 anonim ***** válasza:

Ha mi Isten gyermekei lennénk, hogy lettek négerek, Kínaiak, cigányok stb. Akkor mindenki rokona lenne mindenkinek, ha mi Isten gyermekei lennénk, mindenkit a szülei hozták a világra, az anyja és apja, mindenki a szülei, vagyis a családja génét viseli magában..

Sokaknak ezt nehezére esik felfogni.

2024. febr. 19. 13:18
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!